UPDATE

Έρευνα: 1 στους 3 άντρες παγκοσμίως, έχει προσβληθεί από HPV - Τι γίνεται στην Ελλάδα


JTeam

7 Μαρτίου 2024

Έρευνα: 1 στους 3 άντρες παγκοσμίως, έχει προσβληθεί από HPV - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Unsplash/ Toa Heftiba
1 στους 3 άντρες άνω των 15 ετών έχει προσβληθεί από τουλάχιστον έναν τύπο HPV

Ανησυχητική αύξηση καταγράφεται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στη χώρα μας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Yγείας, υπολογίζει ότι καθημερινά μολύνονται με κάποιο ΣΜΝ περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους ασυμπτωματικοί.

Επίσης, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκδηλώσει έρπητα γεννητικών οργάνων, ενώ η λοίμωξη από HPV συνδέεται με πάνω από 311.000 θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ετησίως.

1 στους 3 άντρες με HPV

Η πιο ανησυχητική αύξηση που εντοπίστηκε πρόσφατα, και δημοσιεύτηκε από το επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», είναι εκείνη της λοίμωξης των HPV στους άντρες, κυρίως στις ηλικίες 25 – 29 ετών. Βάσει των στοιχείων, 1 στους 3 άντρες άνω των 15 ετών έχει προσβληθεί από τουλάχιστον έναν τύπο HPV και 1 στους 5 με έναν ή περισσότερους τύπους HPV υψηλού κινδύνου για καρκινογένεση.

Jenny.Gr
Unsplash/ Drew Hays

«Αυτή η παγκόσμια μελέτη σχετικά με τον επιπολασμό της λοίμωξης από HPV των γεννητικών οργάνων μεταξύ των ανδρών επιβεβαιώνει πόσο διαδεδομένη είναι η λοίμωξη από HPV. Η μόλυνση από HPV με τύπους HPV υψηλού κινδύνου μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και καρκίνο του στόματος, του πέους και του πρωκτού στους άνδρες. Πρέπει να συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες για πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό HPV και μείωση της συχνότητας των ασθενειών που σχετίζονται με τον HPV τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες», σημείωσε η Διευθύντρια των Παγκόσμιων Προγραμμάτων HIV, Ηπατίτιδας και Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων του ΠΟΥ, Δρ. Μεγκ Ντόχερτι.

Τα δεδομένα στην Ελλάδα

Στην ίδια δυσχερή κατάσταση με την υπόλοιπη Ευρώπη, βρίσκεται και η Ελλάδα, αναφορικά με την εξάπλωση των ΣΜΝ. Στην Ελλάδα, στο διάστημα 2020 – 2022 έχει καταγραφεί στην Ελλάδα αύξηση 113,36% στα κρούσματα πρώιμης σύφιλης και 120,73% στα κρούσματα γονόρροιας.

HPV: Μετάδοση και θεραπεία

Τα κονδυλώματα είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος σε άντρες και γυναίκες. «Συνηθέστερα, οι τύποι του HPV που μπορεί να κολλήσει κάποιος είναι οι τύποι 6 και 11 που θεωρούνται αθώοι, πολλές φορές όμως δεν κολλάμε μόνο έναν ιό αλλά μία ομάδα ιών. Επομένως, είναι απαραίτητο να γίνεται HPV DNA test σε υλικό από τις βλάβες έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν αντιμετωπίζουμε κάποιον αθώο τύπο ιού ή κάποιον δυνητικά ογκογόνο, οπότε το πλάνο παρακολούθησης αλλάζει. Εάν οι βλάβες που παρατηρούμε έχουν προκληθεί από έναν μη ογκογόνο τύπο του HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα, τότε η θεραπεία αφορά στην εξάχνωση των βλαβών με Laser CO2 το οποίο αποτελεί μία ασφαλή, ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδο», εξηγεί η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine.