UPDATE

Απλή εξέταση αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου


JTeam

14 Μαρτίου 2024

Απλή εξέταση αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Unsplash
Η εξέταση μπορεί να εντοπίζει τα «σήματα» του καρκίνου στην κυκλοφορία του αίματος, μετά τον εντοπισμό του κυκλοφορούντος DNA του όγκου

Με ένα μεγάλο ποσοστό ακρίβειας μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου μια αιματολογική εξέταση, σύμφωνα με όσα διαπίστωσε μελέτη ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «New England Journal of Medicine». Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, έδειξαν ότι η συγκεκριμένη εξέταση αίματος ανιχνεύει το 83% των περιπτώσεων του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ειδικότερα, το «test» αναπτύχθηκε από την Guardant Health, μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, με την εταιρεία να σημειώνει ότι το test μπορεί να εντοπίζει τα «σήματα» του καρκίνου στην κυκλοφορία του αίματος, μετά τον εντοπισμό του κυκλοφορούντος DNA του όγκου.

Jenny.Gr
Unsplash/ Julia Koblitz

Για να διεξαχθούν τα παραπάνω συμπεράσματα, έγινε μια κλινική δοκιμή σε πολλές χώρες με τη συμμετοχή σχεδόν 8.000 ατόμων ηλικίας 45-84 ετών και οι ερευνητές συνέκριναν την τελική εξέταση αίματος. Από τα 7.861 άτομα που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, το 83,1% των συμμετεχόντων που επιβεβαιώθηκε με κολονοσκόπηση ότι έχει καρκίνο του παχέος εντέρου είχε θετική εξέταση αίματος και το 16,9% αρνητική εξέταση.

Η Δρ Μπάρμπαρα Γιουνγκ, πρόεδρος της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, τόνισε ότι η εξέταση θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του παχέος εντέρου. «Νομίζω ότι η λήψη αίματος έναντι της διενέργειας επεμβατικής εξέτασης θα προσεγγίσει περισσότερους ανθρώπους». Από την πλευρά του, ο Γουίλιαμ Γκρέιντι, γαστρεντερολόγος στο Fred Hutchinson Cancer Center και καθηγητής στον Τομέα Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, σημείωσε ότι «η ύπαρξη μιας εξέτασης με βάση το αίμα, την οποία οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων επισκέψεων στον γιατρό, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους να κάνουν προληπτικό έλεγχο».

Ωστόσο, σε περίπτωση που εγκριθεί από τον FDA η συγκεκριμένη εξέταση, δεν θα αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση. «Εάν το τεστ βγαίνει θετικό, το επόμενο βήμα θα είναι η κολονοσκόπηση», υπογράμμισε η Γιουνγκ.