UPDATE

Καρκίνος του προστάτη: Τα περιστατικά μπορεί να διπλασιαστούν μέχρι το 2040, σύμφωνα με μελέτη


JTeam

5 Απριλίου 2024

Καρκίνος του προστάτη: Τα περιστατικά μπορεί να διπλασιαστούν μέχρι το 2040, σύμφωνα με μελέτη
Unsplash/National Cancer Institute
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άντρες

Ο αριθμός των αντρών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη σε παγκόσμιο επίπεδο, προβλέπεται να διπλασιαστεί σε ετήσιο επίπεδο μέχρι το 2040, σημειώνει νέα μελέτη του «Lancet». Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα περαστικά με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, αναμένεται να φτάσουν στα 2,9 εκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2040, από 1,4 εκατομμύρια που ήταν το 2020. Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 85%, δηλαδή από 375.000 το 2020 σε σχεδόν 700.000 έως το 2040.

Ο καρκίνος του προστάτη, αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου, αλλά και την πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άντρες, σε περισσότερες από 100 χώρες. Ωστόσο, καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται παγκοσμίως, η νέα μελέτη προβλέπει μια δραματική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων τα επόμενα 15 χρόνια. «Καθώς όλο και περισσότεροι άνδρες σε όλο τον κόσμο ζουν περισσότερο, θα υπάρξει αναπόφευκτη αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη», δήλωσε ο καθηγητής Νικ Τζέιμς, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση των κρουσμάτων έρχεται, επομένως πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε λύσεις και να αναλάβουμε δράση τώρα».

Jenny.Gr
Unsplash/ Louis Reed

Η έρευνα, υπογραμμίζει πως δεδομένου ότι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία των 50 ετών και άνω και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου, δεν μπορούν να προληφθούν, απαιτείται η δημιουργία προγραμμάτων έγκαιρης ανίχνευσης για άτομα υψηλού κινδύνου. «Ειδικές παρεμβάσεις που βασίζονται σε στοιχεία, όπως τα βελτιωμένα προγράμματα έγκαιρης ανίχνευσης και εκπαίδευσης, θα βοηθήσουν να σωθούν ζωές και να αποτραπεί η κακή υγεία από τον καρκίνο του προστάτη τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Νικ Τζέιμς. «Σε αντίθεση με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις, δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων μέσω των πολιτικών δημόσιας υγείας», σημειώνουν οι ερευνητές.

Σήμερα, ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνει συχνά την εξέταση PSA, μια εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα της πρωτεΐνης που ονομάζεται ειδικό προστατικό αντιγόνο. Σύμφωνα με την έρευνα, ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η προσέγγιση αυτή οδηγεί σε υπερβολικό έλεγχο σε ηλικιωμένους άνδρες χαμηλού κινδύνου, αλλά δεν αυξάνει τη σωστή ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη σε νεότερους άνδρες με υψηλότερο κίνδυνο. Αντίθετα, οι συγγραφείς συνιστούν τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας σε συνδυασμό με εξετάση PSA για τον έλεγχο ανδρών με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.