UPDATE

Οι 20 καλύτερες χώρες για να ζεις και να δουλεύεις στην Ευρώπη


JTeam

9 Απριλίου 2024

Οι 20 καλύτερες χώρες για να ζεις και να δουλεύεις στην Ευρώπη
Unsplash
Μετά από έρευνα που έγινε, αυτές είναι οι top χώρες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν να έχεις γεννηθεί σε άλλη χώρα ή πώς θα ήταν να ζεις σε άλλη χώρα εκτός από την Ελλάδα. Όλο και περισσότεροι είναι οι νέοι που ετοιμάζουν βαλίτσες και μετακομίζουν από τη χώρα μας σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή πόλη κυρίως για επαγγελματικούς λόγους. Μετά την επέλαση της πανδημίας, μάλιστα, αρκετές εταιρείες αποδέχτηκαν τη remote δουλειά, συνεπώς μεγάλη είναι η μερίδα των ανθρώπων που εργάζεται σε διαφορετική χώρα από αυτή που ζει.

Βέβαια, επειδή σε όλα τα γεγονότα υπάρχουν δύο όψεις, να σημειώσουμε ότι όσοι δουλεύουν από το σπίτι τους, υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο στο εν λόγω είδος εργασίας, διότι μέσα στην ημέρα μπορείς πολλές φορές να σηκωθείς και να επιστρέψεις στον υπολογιστή σου, ώστε να τελειώσεις με όλες τις υποχρεώσεις σου.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στη «Market Australia», μια εταιρεία που αναλύει ποσοστά, αυτές είναι οι 20 καλύτερες χώρες για να ζεις, σύμφωνα με τον αριθμό ωρών εργασίας ανά έτος, τις ημέρες αδείας - από αναρρωτική μέχρι μητρική - αλλά και το ποσοστό ευτυχίας της κάθε χώρας. Στις 20 πρώτες θέσεις βρίσκονται χώρες της Ευρώπης.

Jenny.Gr
Unsplash

Η Ισπανία κατέκτησε την πρώτη θέση, προσφέροντας στους εργαζoμένους 30 ημέρες ετήσιας άδειας μετ' αποδοχών και έξι ή περισσότερες εβδομάδες αναρρωτικής άδειας μετ' αποδοχών, ενώ παράλληλα πληρώνει στους γονείς το 100% των μισθών τους κατά τη διάρκεια των αδειών τους. Ακόμα, η Ισπανία δίνει στις μητέρες άδεια 16 εβδομάδων και στους πατέρες 12 εβδομάδων και χορηγεί σημαντικά περισσότερες άδειες στους μπαμπάδες από τις υπόλοιπες χώρες.

Η λίστα με τις 20 καλύτερες χώρες για να ζεις

1.Ισπανία
2.Λουξεμβούργο
3.Γαλλία
4.Ολλανδία
5.Φινλανδία
6.Βουλγαρία
7.Σλοβενία
8.Εσθονία
9.Λιθουανία
10.Αυστρία

Jenny.Gr
Unsplash


11.Πορτογαλία
12.Σουηδία
13.Δανία
14.Πολωνία
15.Ιταλία
16.Ρουμανία
17.Βέλγιο
18.Ουγγαρία
19.Λετονία
20.Ελλάδα

Jenny.Gr
Unsplash

Αυτές οι χώρες προσφέρουν 20 με 30 ημέρες πληρωμένης άδειας μέσα στον χρόνο, ενώ η Βουλγαρία είναι εκείνη που προσφέρει τη μεγαλύτερη άδεια μητρότητας. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καθόλου η άδεια πατρότητας, ενώ η Ολλανδία, η Σουηδία, η Ιταλία και η Ρουμανία προσφέρουν μόνο μία εβδομάδα.

Οι Γερμανοί, που η χώρα τους δεν βρίσκεται στην εν λόγω λίστα, εργάζονται τις λιγότερες ώρες ετησίως, κατά μέσο όρο 1.340,9. Ακολουθούν οι εργαζόμενοι στη Δανία, με 1.371,6 ώρες εργασίας και οι Νορβηγοί με 1.424,6 ώρες. Από τη λίστα απουσιάζουν χώρες της Αμερικής, καθώς η Κολομβία, το Μεξικό και η Χιλή έχουν κατακτήσει τις τρεις πρώτες θέσεις με τις περισσότερες ώρες εργασίας.