UPDATE

Η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για έναν απρόσμενο λόγο


JTeam

12 Απριλίου 2024

Η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για έναν απρόσμενο λόγο
Unsplash
Η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή και το μυστικό της μας εξέπληξε

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Φινλανδία ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου από την Έκθεση Παγκόσμια Ευτυχίας, που ιδρύθηκε το 2012 για να προωθήσει τον στόχο του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την κάθε χώρα από το 1 έως το 10 και στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν οι Σκανδιναβικές χώρες. Η Γερμανία, όπως και οι χώρες της Αμερικής έμειναν εκτός της τελικής εικοσάδας.

Γιατί, όμως, η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον πλανήτη; Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η ισότητα ανάμεσα στα φύλα, η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και το χαμηλό ποσοστό διαφθοράς αποτελούν κάποιους από τους λόγους αυτού του αποτελέσματος. Να σημειωθεί, πως η Φινλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε το δικαίωμα στις γυναίκες να ψηφίζουν και να συμμετέχουν σε εκλογές το 1906.

Πέρυσι, ένας δημοσιογράφος του περιοδικού «Reader's Digest», θέλησε να κάνει ένα πείραμα για την αξιοκρατία, την ειλικρίνεια και τον σεβασμό προς τον πλησίον που υπάρχει σε κάθε χώρα και έτσι προσποιήθηκε ότι έχασε 12 πορτοφόλια με μετρητά και στοιχεία επικοινωνίας σε 16 χώρες του κόσμου. Η Φινλανδία αποδείχθηκε ότι είναι η πιο φιλότιμη και δίκαιη χώρα, καθώς ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε για τα 11 από τα 12 πορτοφόλια που είχε χάσει. Σύμφωνα με τον τελευταίο ετήσιο δείκτη της «Transparency International», η Φινλανδία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τη χαμηλότερη διαφθορά.

Jenny.Gr
Unsplash

Οι Φινλανδοί παρέχουν άριστη εκπαίδευση στα παιδιά τους και ένα δίκαιο και βοηθητικό σύστημα υγείας, που δεν είναι δωρεάν, αλλά είναι προσιτό. Ακόμα, σέβονται τον θεσμό της οικογένειας και υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές που τον προστατεύουν. Να σημειωθεί ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας κατατάσσεται στην όγδοη θέση με τα καλύτερα που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κι ενώ, λοιπόν, όλα αυτά είναι αρκετά για να θεωρείται μια χώρα ευτυχισμένη, καθώς οι πολίτες της ζουν σε ένα κράτος δικαίου, τελευταία έρευνα δείχνει ότι το μυστικό της Φινλανδίας για ευτυχισμένη ζωή είναι άλλο. Ειδικότερα, οι Φινλανδοί απομακρύνουν τις αρνητικές σκέψεις τους και χαλαρώνουν μετά το τέλος της ημέρας, κάνοντας σάουνα, γεγονός που τους βοηθάει να ελέγχουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με ηρεμία και να είναι χαρούμενοι.

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν τοποθετημένες πάνω από 3.500.000 σάουνες, δηλαδή περισσότερες από τον μισό πληθυσμό της Φινλανδίας που είναι περίπου 5.500.000. Από τα κτίρια της κυβέρνησης μέχρι τις εταιρείες και τα σπίτια, όλοι έχουν από μια σάουνα. Οι κάτοικοι στη Φινλανδία φροντίζουν για τη σωματική και ψυχική υγεία τους κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Και όπως αποδεικνύεται, ό,τι κάνουν το κάνουν καλά, αφού έχουν βρει το νόημα της ζωής, που δεν είναι άλλο από την πραγματική ευτυχία που πηγάζει από μέσα μας.