UPDATE

Φωτογραφία της χρονιάς μια Παλαιστίνια που αγκαλιάζει το άψυχο σώμα της ανιψιάς της στη Γάζα


JTeam

18 Απριλίου 2024

Φωτογραφία της χρονιάς μια Παλαιστίνια που αγκαλιάζει το άψυχο σώμα της ανιψιάς της στη Γάζα
Pexels
Μια φωτογραφία που απεικονίζει τον πόνο του πολέμου και της απώλειας

Η καλύτερη φωτογραφία για τη χρονιά που πέρασε μας ταξιδεύει στη Γάζα, στο επίκεντρο του πολέμου, εκεί όπου χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο το φθινόπωρο του 2023.

Ο φωτογράφος του Reuters, Μοχάμεντ Σαλέμ, βρέθηκε στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Nasser στην περιοχή Khan Younis στη Νότια Λωρίδα της Γάζας στις 17 Οκτωβρίου του 2023, όταν Παλαιστίνιοι πήγαν να αναζητήσουν τους αγνοούμενους συγγενείς τους.

Εκεί, η 36χρονη Ίνα Άμπου Μάμαρ έχει μόλις ενημερωθεί ότι η 5χρονη ανιψιά της πέθανε. Μη μπορώντας να πιστέψει αυτή την τραγωδία, γονατίζει και κρατάει σφιχτά στην αγκαλιά της το άψυχο σώμα της ανιψιάς της που βρίσκεται μέσα σε μια σακούλα, κλαίει με λυγμούς και ουρλιάζει.

Η μικρή Σάλι έχασε τη ζωή της, όπως η μητέρα και η αδερφή της, μετά από πτώση πυραύλου στην περιοχή, όπου διέμεναν, βυθίζοντας την υπόλοιπη οικογένεια στο πένθος. «Έχασα τη συνείδησή μου, όταν είδα νεκρό το κορίτσι. Την πήρα αμέσως στην αγκαλιά μου», ανέφερε.

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία έννοια αυτό που συνέβαινε στην Λωρίδα της Γάζας», σχολίασε ο Μοχάμεντ Σαλέμ. Η φωτογραφία του κέρδισε την πρώτη θέση στο «World Press Photo», με την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής να δηλώνει: «Είναι μια βαθιά συγκινητική εικόνα. Όταν την αντικρίσεις, μετά δεν σου φεύγει ποτέ από το μυαλό».