UPDATE

Έρευνα: Το ίντερνετ είναι ένα τέλειο μέρος, εκτός αν είσαι γυναίκα


Στεφανία Παπαδημητρίου

16 Μαΐου 2024

Έρευνα: Το ίντερνετ είναι ένα τέλειο μέρος, εκτός αν είσαι γυναίκα
Brooke Lark on Unsplash
Ψάξε σύννεφο να πέσεις

Το Oxford Internet Institute (OII) μάζεψε δεδομένα από 168 χώρες, τα ταξινόμησε, τα μελέτησε και βρήκε πως η χρήση του ίντερνετ και η καλή ψυχολογία, συνδέονται.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 2 εκατομμυρίων ανθρώπων ηλικίας 15 έως 99 ετών. Κατέληξαν πως εκείνοι που χρησιμοποιούσαν συστηματικά το διαδίκτυο ή είχαν κάποια σχέση μαζί του, ανέφεραν πως είχαν υψηλότερη κοινωνική ευεξία και ικανοποίηση στη ζωή τους. Στο 85% των περιπτώσεων, σημειώθηκε θετική σχέση μεταξύ του να είσαι online και του να είσαι χαρούμενος.

Η έρευνα δεν ασχολήθηκε συγκεκριμένα με τα σόσιαλ μίντια, ωστόσο, αλλά με τη γενικότερη πρόσβαση στο ίντερνετ.

H μελέτη αυτή έρχεται να καταρρίψει όσα μας λένε οι μαμάδες μας και ο κόσμος γενικότερα, ότι δηλαδή όσο περισσότερο ασχολείσαι με το διαδίκτυο, τόσο βλάπτεις την ευημερία σου. Ειδικότερα, στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις του ίντερνετ στην ψυχική υγεία έχουν ωθήσει στη δημιουργία νέων νόμων. Οι συγγραφείς της μελέτης υποστήριξαν ότι οι ρυθμιστικές αρχές που εξετάζουν τους νόμους αυτούς δεν θα πρέπει να «καθοδηγούνται από ανέκδοτα», αλλά να ακούν την επιστήμη.

«Προβλέπω ότι αυτή η εργασία θα θεωρηθεί κατά κάποιο τρόπο αντίθετη με το είδος της τρέχουσας κοινωνικής συζήτησης γύρω από την τεχνολογία», δήλωσε ο καθηγητής Andrew Przybylski, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Αν πρόκειται να κάνουμε τον διαδικτυακό κόσμο ασφαλή για τους νέους, δεν μπορούμε να μπούμε μέσα με τα όπλα, με ισχυρές πεποιθήσεις και μια λύση που ταιριάζει σε όλους. Πρέπει πραγματικά να βεβαιωθούμε ότι είμαστε ευαίσθητοι στο να μας αλλάζουν γνώμη τα δεδομένα».

Το OII πρόσθεσε ότι ορισμένα από τα ευρήματά του εξακολουθούν να συνάδουν με τις προαναφερθείσες συνδέσεις μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων μεταξύ των νεαρών γυναικών. Στο 5% των περιπτώσεων, υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της χρήσης του διαδικτύου και της κοινοτικής ευημερίας, με τις περισσότερες από αυτές να παρατηρούνται μεταξύ νεαρών γυναικών ηλικίας 15 έως 24 ετών.

Οι ερευνητές δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο τους προκαλεί δυστυχία, το έγγραφο σημειώνει ότι «συνάδει με προηγούμενες αναφορές περί αυξημένου cyber bullying και αρνητικών συνδέδεων μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των συμπτωμάτων κατάθλιψης στις νεαρές γυναίκες».

Τι βλέπουμε, λοιπόν; Ότι ο κόσμος (ακόμη κι ο ψηφιακός) είναι ένα τέλειο μέρος για σένα. Εκτός αν είσαι (νεαρή) γυναίκα.