UPDATE

Τριήμερο στη Μάλτα: Οι must στάσεις για ένα αξέχαστο ταξίδι στο ηλιόλουστο ευρωπαϊκό νησί


Ερασμία Αρβανιτά

19 Μαΐου 2024

Τριήμερο στη Μάλτα: Οι must στάσεις για ένα αξέχαστο ταξίδι στο ηλιόλουστο ευρωπαϊκό νησί
Unsplash
Με την απαραίτητη διάθεση, το σωστό πρόγραμμα και την αγαπημέρα σου παρέα, τρεις μέρες είναι αρκετές για να ανακαλύψεις τη γραφική Μάλτα

Κάπου ανάμεσα στην Αφρική και στη Σικελία, με γραφικά σοκάκια που σφύζουν από ζωή, μπαρόκ εκκλησίες, πολύχρωμα μπαλκόνια, γοητευτικά ψαροχώρια και γαλαζοπράσινες παραλίες, βρίσκεται η Μάλτα. Το πρώτο λεπτό που θα φτάσεις εκεί, πιθανόν θα πιστέψεις πως βρίσκεσαι σε μια παραλλαγή του Παλέρμο. Εάν της δώσεις όμως μια «ευκαιρία», θα καταλάβεις ότι η ομορφιά της, είναι με έναν ιδιαίτερο τρόπο ξεχωριστή. Λίγο ο ήλιος, λίγο η θάλασσα, λίγο το ζεστό μεσογειακό της κλίμα, λίγο ότι πολλές περιοχές μοιάζουν με κινηματογραφικά σκηνικά, η Μάλτα προσφέρει σε κάθε επισκέπτη όλους τους σωστούς λόγους για να την εντάξει στην bucket list του.

Σε περίπτωση που δεν το γνώριζες, η Μάλτα απαρτίζεται από έξι μικρότερα νησιά, εκ των οποίων μόνο τα τρία κατοικούνται (Μάλτα, Γκόζο και Κομίνο). Το όνομά της, προήλθε από τη λέξη «Malet» που σημαίνει καταφύγιο, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες της είχαν δώσει το όνομα «Melita», από την ελληνική λέξη «Μελίτη», που συνδέεται με το μέλι που παραγόταν στο νησί. Λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και όλων των επιρροών των κατακτητών της που έχουν εισχωρήσει βαθιά σε κάθε κομμάτι της, η Μάλτα μοιάζει με ένα αμάλγαμα από τα πιο όμορφα σημεία της Ευρώπης.

Εάν δεν την έχεις επισκεφτεί ακόμα, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού σου η ιδέα ενός long weekend στη Μάλτα σου φαίνεται ενδιαφέρουσα, τότε παρακάτω θα βρεις τις must στάσεις που πρέπει να κάνεις, για ένα αξέχαστο ταξίδι σε αυτό το ηλιόλουστο ευρωπαϊκό νησί.

Στη γραφική Βαλέτα για κινηματογραφικές λήψεις

Ίσως το πιο ωραίο σημείο για να μείνεις στη Μάλτα και ο πιο όμορφος τρόπος για να ξεκινήσεις να την ανακαλύπτεις. Η πρωτεύουσα του νησιού, Βαλέτα, έχει αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980 και είναι ένα από τα πιο γραφικά μέρη που θα συναντήσεις στην Ευρώπη. Ξεκινώντας τη βόλτα σου εκεί, απλώς πάρε λίγο χρόνο για να θαυμάσεις τα πανέμορφα κτήρια και σπίτια, με τα πασίγνωστα πολύχρωμα μπαλκόνια.

Στη συνέχεια, μπορείς να κατευθυνθείς προς τους Κήπους Άνω Μπάρακα για να απολαύσεις την εκπληκτική θέα στην πόλη, καθώς και τους ρομαντικούς Κήπους Κάτω Μπάρακα, για να χαλαρώσεις. Μια εκκλησία που πραγματικά αξίζει να επισκεφτείς, είναι ο Συν-Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη, όπου φιλοξενείται και ένα από τα πιο αναγνωρισμένα έργα του Καραβάτζιο, «ο αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή». Αργά το απόγευμα, πάρε το ferry για τις Τρεις Πόλεις και το βράδυ, γύρνα στη φωτισμένη Βαλέτα, καθώς γίνεται ακόμα πιο γοητευτική και ρομαντική. Τα γεμάτα ζωή στενάκια, με τα σημαιάκια που ανεμίζουν, θα σου προσφέρουν αξέχαστες εικόνες.

Στη Βαλέτα θα βρεις και όμορφα μαγαζάκια για καφέ, γλυκό, φαγητό ή ποτό. Εγώ, ξεχώρισα το Lot61 (για καφέ και γλυκό), το Sunday in Scotland για υπέροχα, αφράτα κρουασάν, το Sotto Pinsa Romana για αυθεντική ιταλική εμπειρία, το Amorino Gelato για παγωτό σε σχήμα τριαντάφυλλο και το Kamy bar, για εξαιρετικά κοκτέιλ.

(Εάν έχεις χρόνο, μια μέρα πάρε το ferry για τη Σλιέμα, ένα εξίσου όμορφο και παραθαλάσσιο μέρος στη Μάλτα).

Στη Μντίνα (Mdina) για ρομαντικές βόλτες

Η Μντίνα (Mdina), είναι η παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας, και το σημείο που θα σε κερδίσει από το πρώτο λεπτό. Από τη Βαλέτα απέχει περίπου 20 λεπτά, ονομάζεται αλλιώς και «Σιωπηλή Πόλη» και σήμερα έχει μόλις 293 κατοίκους, αλλά «βομβαρδίζεται» - κυριολεκτικά, από τουρίστες. Εμένα, με κέρδισαν τα ιδιαίτερα γραφικά και ρομαντικά στενάκια της, οι ανθισμένες βουκαμβίλιες της και η κεντρική πύλη της πόλης (δεν είναι τυχαίο που αποτέλεσε το σκηνικό για τα γυρίσματα του Game Of Thrones).

H Μντίνα είναι απλώς ένα μικρό «διαμάντι», που θα σου χαρίσει αξέχαστες εικόνες. Όταν πεινάσεις, κάνε μια στάση για ιταλικό στην εξαιρετική Trattoria AD 1530, ενώ εάν θέλεις να πιείς ένα δροσιστικό πότο, τότε κατευθύνσου στο Coogi’s. Για γλυκό, η επιλογή είναι μία: το Fontanella Tea Garden.

Στο ψαροχώρι Μαρσασλόκκ για traditional vibes

Το μικρό και γραφικό ψαροχώρι Marsaxlokk (Μαρσασλόκκ) βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Μάλτας και φημίζεται για την όμορφη μαρίνα του. Απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από τη Βαλέτα και ο καλύτερος τρόπος για να πας εκεί, είναι με αμάξι. Μόλις φτάσεις, θα ξεχωρίσεις τις πολύχρωμες βάρκες «luzzu», τις φημισμένες μαλτέζικες βάρκες, με τις μπλε, κόκκινες και κίτρινες αποχρώσεις τους. Σε κάποιες, ίσως παρατηρήσεις μερικά μεγάλα ζωγραφισμένα μάτια, τα οποία πιστεύεται ότι προστατεύουν τους ψαράδες.

Κατά μήκος του μικρού λιμανιού, θα βρεις τις πιο ωραίες ψαροταβέρνες, καθώς και μικροπωλητές που πωλούν διάφορα καλούδια, όπως τοπικά προϊόντα και σουβενίρ. Εάν έχεις όρεξη για θαλασσινά, γενικά καλύτερα να κάνεις νωρίτερα κράτηση σε κάποιο από τα μαγαζιά που θα ξεχωρίσεις. Πολύ γνωστά, είναι το Ta' Victor και το Roots.

Στο Γκόζο για summer time

Το Γκόζο είναι το δεύτερο σε μέγεθος και σε πληθυσμό νησί του αρχιπελάγους της Μάλτας. Το ταξίδι από τη Βαλέτα διαρκεί περίπου 20-25 λεπτά και για να φτάσεις εκεί μπορείς να πας στη Cirkewwa και να πάρεις το ferry. Συγκριτικά με τη Βαλέτα, το Γκόζο είναι πιο ήσυχο με πιο «άγριες» ακτές και απομονωμένες αμμώδεις παραλίες. Μόλις φτάσεις, πάρε λίγο χρόνο για να ανακαλύψεις τη Βικτώρια (θα την ακούσεις και Ραμπάτ), τη μεγαλύτερη πόλη του νησιού.

Στα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείς περιλαμβάνεται η Citadella, η οποία αποτελεί την ακρόπολη της Βικτώριας, η Βασιλική του Εθνικού Ναού της Παναγίας της Ta' Pinu, που θεωρείται αρχιτεκτονικό αριστούργημα, η Mixta Cave, μια μεγάλη σπηλιά με θέα στη Ramla bay (η καλύτερα παραλία στο Γκόζο), αλλά και οι Salt Pans, οι αλυκές του νησιού, που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή αλατιού από τα Ρωμαϊκά χρόνια.