UPDATE

Έρευνα: Βρέθηκαν μικροπλαστικά σε ανθρώπινους όρχεις - Επηρεάζεται η γονιμότητα;


JTeam

21 Μαΐου 2024

Έρευνα: Βρέθηκαν μικροπλαστικά σε ανθρώπινους όρχεις - Επηρεάζεται η γονιμότητα;
Unsplash
Για μία ακόμη φορά, βλέπουμε το μέγεθος της ρύπανσης από πλαστικό

Ως τώρα, γνωρίζαμε ότι μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στον ανθρώπινο πλακούντα, στα αρχαία πετρώματα, στις φραγμένες αρτηρίες, στα αρχαία πετρώματα, στις γαλάζιες φάλαινες, στα περιττώματα μωρών, στην άγρια φύση της Ανταρκτικής, κοντά στην κορυφή του Έβερεστ και στον πυθμένα του ωκεανού. Τώρα, μαθαίνουμε ότι μικροπλαστικά, βρέθηκαν και σε όρχεις.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού εξέτασε ιστούς όρχεων που ελήφθησαν από σκύλους και ανθρώπους, βρίσκοντας μικροπλαστικά σε κάθε δείγμα, με ποσότητα σχεδόν τριπλάσια στους ανθρώπους απ' ό,τι στους σκύλους.

Η ομάδα βρήκε κατά μέσο όρο 122,63 μικρογραμμάρια μικροπλαστικών ανά γραμμάριο ιστού στους σκύλους και 329,44 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο στους ανθρώπους.

Αυτό είναι μία καθόλου ευγενική υπενθύμιση του προβλήματος που μόνοι μας έχουμε προκαλέσει στο περιβάλλον. Βλέπουμε πώς έχε αυξηθεί η ρύπανση από πλαστικό, το οποίο διεισδύει σε κάθε μέρος του σώματός μας, ενώ προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα: Πώς μπορεί να επηρεαστεί η ανδρική γονιμότητα;

«Όταν έλαβα για πρώτη φορά τα αποτελέσματα για τους σκύλους εξεπλάγην. Έμεινα ακόμη πιο έκπληκτος όταν έλαβα τα αποτελέσματα για τους ανθρώπους», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Xiaozhong Yu.

Μεταξύ των 12 διαφορετικών τύπων μικροπλαστικών που εντόπισαν οι ερευνητές, το πλαστικό πολυμερές που συνάντησαν τις περισσότερες φορές, τόσο στους σκύλους όσο και στους ανθρώπους, ήταν το πολυαιθυλένιο (ΡΕ) - που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών σακουλών και πλαστικών μπουκαλιών και συμβάλλει σημαντικά στο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης.

Ενώ ο ανθρώπινος ιστός δεν μπορούσε να εξεταστεί για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, οι ερευνητές το έκαναν αυτό για τα δείγματα σκύλων. Διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα PVC συσχετίστηκαν με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων στα ζώα. Φυσικά, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για τους ανθρώπους χωρίς ανάλογη μελέτη.

«Το PVC μπορεί να απελευθερώσει πολλές χημικές ουσίες που παρεμβαίνουν στη σπερματογένεση και περιέχει χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές», σημείωσε ο Yu.

«Δεν θέλουμε να τρομάξουμε τον κόσμο», πρόσθεσε. «Θέλουμε να παρέχουμε επιστημονικά τα δεδομένα και να κάνουμε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν πολλά μικροπλαστικά».

«Μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας επιλογές για να αποφύγουμε περισσότερο την έκθεση, να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας», κατέληξε.