UPDATE

Υπερπεξεργασμένα τρόφιμα: Η συχνή κατανάλωσή τους συνδέεται με γνωστική παρακμή και εγκεφαλικό, λέει έρευνα


JTeam

23 Μαΐου 2024

Υπερπεξεργασμένα τρόφιμα: Η συχνή κατανάλωσή τους συνδέεται με γνωστική παρακμή και εγκεφαλικό, λέει έρευνα
Unsplash/ matthew Feeney
Για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, η σόδα ή τα hotdog, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και γνωστικής εξασθένησης, καθώς και προβλήματα μνήμης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες έρευνες που συνέδεσαν αυτές τις τροφές με πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Τώρα, η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology», διαπίστωσε πως η συχνή κατανάλωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, έχει άμεση σύνδεση με υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής διαταραχής, κατά 16%, ενώ η κατανάλωση περισσότερων μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με 12% χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, τρόφιμα που έχει αλλοιωθεί η φυσική τους κατάσταση και στα οποία έχει προστεθεί αλάτι, ζάχαρη ή λάδι. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, συνήθως παρασκευάζονται από ουσίες που εξάγονται, όπως λίπη, πρόσθετα σάκχαρα και άμυλα. Παραδείγματα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είναι η σόδα, τα γλυκά, τα δημητριακά ή οι πατάτες τηγανιτές.

Jenny.Gr
Unsplash

Οι ερευνητές, παρακολούθησαν 30.239 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, για ένα διάστημα έντεκα χρόνων. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους επιλογές και συνήθειες, ενώ οι ερευνητές προσδιόρισαν πόσα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα κατανάλωναν, σε γραμμάρια ανά ημέρα. Με τον συγκεκριμένο τρόπο, δημιούργησαν ένα ποσοστό της ημερήσιας διατροφής τους, το οποίο υπολόγισαν σε τέσσερις ομάδες τροφίμων (τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα ως τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα).

Εκ των συμμετεχόντων, σχεδόν 15.000 εξετάστηκαν για γνωστική παρακμή και 20.243 για εγκεφαλικό επεισόδιο, έχοντας ιστορικό αυτών των ασθενειών. Σε αυτά τα άτομα, η αύξηση κατά 10% στην ποσότητα των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνονταν σχετιζόταν με 16% υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής διαταραχής, ενώ η κατανάλωση περισσότερων μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων συνδεόταν με 12% χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Παράλληλα, η υπερβολική κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, συνδεόταν με 8% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η μεγαλύτερη πρόσληψη μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων συνδεόταν με 9% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Φυσικά, τα αποτελέσματα της μελέτης, δεν αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων προκαλεί προβλήματα μνήμης και σκέψης ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά δείχνει μια σημαντική συσχέτιση. Για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.