Μια ανακάλυψη-σταθμός σε έναν αρχαίο παραπόταμο του Νείλου ίσως έλυσε το μυστήριο για το πώς χτίστηκαν οι πυραμίδες στην Αίγυπτο, αιώνες πριν.
Η αποξηραμένη πλέον υδάτινη οδός, η οποία κάποτε διέσχιζε τη Γκίζα, ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των πυραμίδων.
Η γειτνίαση με την υδάτινη οδό θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει γιατί υπάρχει ένα τέτοιο σύμπλεγμα πυραμίδων στη συγκεκριμένη περιοχή του Καΐρου, καθώς η μεγάλη ποσότητα νερού θα ήταν σε θέση να στηρίξει τα διάφορα δομικά στοιχεία που χρειάζονταν για τις κολοσσιαίες κατασκευές.
Η ανακάλυψη έγινε από τη δρα Eman Ghoneim, η οποία χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα ραντάρ από το διάστημα για να μελετήσει την κοιλάδα του Νείλου, τα οποία έδειξαν έναν «αόρατο κόσμο πληροφοριών κάτω από την επιφάνεια». H Ghoneim παρουσίασε την έρευνά της στο 13ο Συνέδριο Αιγυπτιολόγων νωρίτερα φέτος.
Μιλώντας στο IFLScience, η Ghoneim δήλωσε: «Το μήκος ήταν πιθανώς πολύ, πολύ μεγάλο, αλλά και το πλάτος αυτής της διακλάδωσης σε ορισμένες περιοχές ήταν τεράστιο. Μιλάμε για μισό χιλιόμετρο ή και περισσότερο, από πλευράς πλάτους, κάτι που είναι ισοδύναμο με το σημερινό πλάτος της πορείας του Νείλου. Επομένως, δεν ήταν ένας μικρός παραπόταμος».
Η καταργηθείσα υδάτινη οδός ονομάστηκε Αχραμάτ και περνούσε από τη Γκίζα στο Φαγιούμ και περιέργως διερχόταν από 38 διαφορετικές θέσεις πυραμίδων.
Ωστόσο, χωρίς επιβεβαίωση για το αν ο ποταμός ήταν ενεργός κατά τη διάρκεια του Παλαιού και του Μέσου Βασιλείου, πριν από περίπου 4.700 χρόνια, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια αν το νερό χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει στην οικοδόμηση των πυραμίδων.
Μια ένδειξη ότι θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί είναι ότι, σύμφωνα με τον Ghoneim, αυτές οι πυραμίδες «βρίσκονταν ακριβώς στην όχθη του κλάδου που βρήκαμε», πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ήταν «ναοί της κοιλάδας» που λειτουργούσαν σαν αρχαία λιμάνια.
Η έρευνα ίσως όχι μόνο να ξεκλειδώσει τα μυστικά των πυραμίδων, αλλά και να αποκαλύψει μέρη της αρχαίας Αιγύπτου που έχουν χαθεί εδώ και καιρό, καθώς οι πόλεις εξαφανίστηκαν όταν ο Νείλος μετανάστευσε φυσιολογικά.
Η Ghoneim πρόσθεσε: «Καθώς τα κλαδιά εξαφανίστηκαν, οι αρχαίες αιγυπτιακές πόλεις και κωμοπόλεις επίσης βυθίστηκαν και εξαφανίστηκαν, και στην πραγματικότητα δεν έχουμε ιδέα πού να τις βρούμε».