UPDATE

Μέριλιν Μονρόε: 5 θεωρίες συνωμοσίας για τη γυναίκα μύθο που γεννήθηκε σαν σήμερα


Άννα Καντζηλιέρη

1 Ιουνίου 2024

Μέριλιν Μονρόε: 5 θεωρίες συνωμοσίας για τη γυναίκα μύθο που γεννήθηκε σαν σήμερα
Getty Images/Baron
Η Μέριλιν Μονρόε είχε μια θορυβώδη ζωή, όμως ακόμα πιο θορυβώδης ήταν ο θάνατός της

Σαν σήμερα πριν από 98 χρόνια γεννήθηκε η Μέριλιν Μονρόε, η Αμερικανίδα ηθοποιός που έχει χαρακτηριστεί ως sex symbol και απόλυτο θηλυκό. Ήταν 1 Ιουνίου του 1926, όταν ήρθε στον κόσμο και κανείς από την οικογένειά της δεν περίμενε ότι θα έχει αυτή την πορεία. Δυστυχώς, ήταν σύντομη.

Η πολυτάραχη ζωή της βρίσκονταν συνεχώς στο επίκεντρο της δημοσιότητας - άλλοτε για τους σωστούς κι άλλοτε για τους λάθος λόγους - με τις θεωρίες να διατυπώνονται η μία μετά την άλλη, παρουσιάζοντας μια διαφορετική εκδοχή για τον βίο της. Οι δυσκολίες που πέρασε στην παιδική ηλικία της είχαν σαν αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθεί από ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει μέχρι τον θάνατό της.

Jenny.Gr
Getty Images/M. Garrett


Έζησε μόλις 36 χρόνια κι όση αίγλη κι αν είχε η ζωή της, το τέλος της ήταν άδοξο. Η Μέριλιν Μονρόε βρέθηκε νεκρή στο υπνοδωμάτιό της στην πολυτελή κατοικία της στο Λος Άντζελες το βράδυ του Σαββάτου 5 Αυγούστου του 1962. Η ιατροδικαστική εξέταση που ακολούθησε υποστήριξε πως η αιτία του θανάτου της ήταν η υπερβολική δόση βαρβιτουρικών, όμως αυτή η εξήγηση φαίνεται πως δεν έπεισε χιλιάδες ανθρώπους.

Από τότε και πολλά χρόνια αργότερα, πολλές ήταν οι θεωρίες συνωμοσίας που διατυπώθηκαν σχετικά με τον απροσδόκητο και αιφνίδιο θάνατό της. Παρακάτω, θα διαβάσεις πέντε από αυτές.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε

1. Η πρώτη θεωρία συνωμοσίας αναφέρει πως άμεση εμπλοκή στον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε είχε η οικογένεια του τότε Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, αφού οι δυο τους διατηρούσαν ερωτική σχέση. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο αδερφός του Τζον Κένεντι, Ρόμπερτ Κένεντι, φέρεται να κρύβεται πίσω από τον θάνατό της, καθώς ήθελε να προστατέψει τον αδερφό του από μια ενδεχόμενη προδοσία, αφού η Μέριλιν Μονρόε είχε στα χέρια της πολλά στοιχεία που τους «έκαιγαν».

Jenny.Gr
Getty Images/Michael Ochs Archives

2.Η δεύτερη θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει πως η Μέριλιν Μονρόε δεν ήταν ερωτευμένη με τον Τζον Κένεντι, αλλά με τον αδερφό του, Ρόμπερτ, γεγονός που προσπαθούσε να αποκρύψει με κάθε τρόπο, ώστε να μην βγει αυτό το ειδύλλιο στη δημοσιότητα. Σε αυτή τη θεωρία συνωμοσίας αναφέρεται πως η Μέριλιν Μονρόε δολοφονήθηκε, καθώς κανένα στοιχείο στο υπνοδωμάτιό της δεν μαρτυρούσε ότι πρόκειται για αυτοκτονία.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, φέρεται να κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα υπνωτικών χαπιών, ωστόσο στο δωμάτιο της δεν εντοπίστηκε ποτέ κάποιο ποτήρι ή μπουκάλι με νερό, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά. Μήπως κάποιος την ανάγκασε να τα πάρει και μετά εξαφάνισε τα αποδεικτικά στοιχεία ή μήπως της χορηγήθηκαν οι ουσίες σε υγρή μορφή μέσω κάποιας ένεσης, αναρωτιέται ο άνθρωπος πίσω από αυτή τη θεωρία συνωμοσίας.

3.Στην τρίτη θεωρία συνωμοσίας, η Μέριλιν Μονρόε υποστηρίζεται ότι δεν πέθανε το 1962, αλλά ο ψυχίατρός της σκηνοθέτησε τον θάνατό της, προκειμένου να την απαλλάξει από όλη αυτή τη δημοσιότητα. Η Μέριλιν Μονρόε αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας και έτσι, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο γιατρός της την έστειλε σε μια ψυχιατρική κλινική στον Καναδά, χωρίς κανείς ποτέ να μάθει τίποτα.

Η ηθοποιός είχε υποστεί νευρικό κλονισμό εξαιτίας των απειλών που δεχόταν κι όλης αυτής της φημολογίας που υπήρχε για την προσωπική ζωή της και βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η Μέριλιν Μονρόε, που διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια, πέθανε 20 χρόνια αργότερα και τίποτα στην εμφάνισή της δε θύμιζε το sex symbol των 50's και των 60's.

Jenny.Gr
Getty Images/Sunset Boulevard

4.Η τέταρτη θεωρία συνωμοσίας έχει κάποια κοινά στοιχεία με τη δεύτερη, καθώς ο Ρόμπερτ Κένεντι είναι ξανά πρωταγωνιστής. Ο αδερφός του προέδρου των ΗΠΑ θεώρησε πως πρέπει να βάλει μια τελεία στην παράνομη σχέση που είχε με την Μέριλιν Μονρόε κι όταν της ανακοίνωσε την απόφασή του, εκείνη ξέσπασε και απείλησε πως θα αποκαλύψει δημόσια ότι ήταν εραστές και θα τα τινάξει όλα στον αέρα.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι γνώριζε πως η ηθοποιός θα μπορούσε να αποκαλύψει τα πάντα, καταστρέφοντας την καριέρα του - αλλά και του αδερφού του - καθώς επρόκειτο για ένα τεράστιο σκάνδαλο και έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο της εξόντωσής της. Με έμμεσο τρόπο, κάθε μέρα την ωθούσε όλο και πιο βαθιά στον κόσμο των ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σοβαρή εξάρτηση και να χάσει τον έλεγχο. Στην εν λόγω θεωρία, διατυπώνεται πως η Μέριλιν Μονρόε πήρε κατά λάθος υπερβολική δόση ναρκωτικών και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο στον δρόμο για το νοσοκομείο. Έτσι, αποφάσισαν να σκηνοθετήσουν τον θάνατό της και να κρατήσουν αυτό το μυστικό για πάντα.

5.Στην πέμπτη θεωρία που έχει διατυπωθεί φέρεται η CIA να σκότωσε την Μέριλιν Μονρόε για να εκδικηθεί τους αδελφούς Κένεντι. Το γεγονός ότι εκείνη διατηρούσε μια παθιασμένη σχέση με τον Ρόμπερτ Κένεντι είχε φτάσει στα αυτιά της και η δολοφονία της ήταν μονόδρομος για να τιμωρήσει εκείνον και τον αδερφό του για την αποτυχημένη επιχείριση εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων.