UPDATE

Γεράνια: Πώς να φυτεύσεις και να φροντίσεις το καλοκαιρινό λουλούδι για να ομορφύνεις το χώρο σου


JTeam

5 Ιουνίου 2024

Γεράνια: Πώς να φυτεύσεις και να φροντίσεις το καλοκαιρινό λουλούδι για να ομορφύνεις το χώρο σου
Credit: Pelargonium for Europe
Τα γεράνια είναι το καλοκαιρινό λουλούδι που μπορεί να διακοσμήσει τέλεια το μπαλκόνι μας αυτή την περίοδο

Τα γεράνια είναι διαχρονικά το πιο δημοφιλές ανθοφόρο φυτό για τα παρτέρια και τα μπαλκόνια. Και δικαιολογημένα αφού τα βρίσκετε σε πολλά χρώματα και ποικιλίες. Αναπτύσσονται γρήγορα, ανθίζουν συνεχώς από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, απαιτούν ελάχιστη φροντίδα και είναι πολύ ανθεκτικά. Δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί για να πετύχετε μια πλούσια ανθοφορία, ακόμη και οι αρχάριοι κηπουροί μπορούν να τα καταφέρουν ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές. Οι ειδικοί του Pelargonium for Europe (PfE) μας λένε ακριβώς τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη φύτευση και τη φροντίδα των γερανιών.

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε γεράνια;

Καλό είναι να ξεκινήσετε με τις πρώτες ζεστές ανοιξιάτικες ημέρες, δείχνοντας τη δέουσα προσοχή στα γεράνια, καθώς δεν αντέχουν το κρύο. Θα πρέπει να φυτεύονται μόνο όταν ο καιρός έχει ζεστάνει αρκετά και η θερμοκρασία έχει σταθεροποιηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν πέφτει κάτω από τους 10°C. Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να προστατεύσετε τα γεράνια σας από το κρύο και είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε τα φυτά σας σε εσωτερικό χώρο παρά στο μπαλκόνι ή σε μια γλάστρα στο κρύο έδαφος.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν φυτεύετε γεράνια

Ανεξαρτήτως του που θα τα τοποθετήσετε τα γεράνια θα ευδοκιμήσουν αρκεί να έχουν αρκετό χώρο. Η απόσταση μεταξύ των φυτών πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 εκατοστά και το ύψος της γλάστρας πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 εκατοστά. Κατά τη φύτευση, χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας, προ-λιπασμένο χώμα, θυμηθείτε να συμπεριλάβετε ένα στρώμα αποστράγγισης και βεβαιωθείτε ότι η περίσσεια νερού μπορεί να αποστραγγίζεται ανά πάσα στιγμή.

Jenny.Gr
Πηγή: Pelargonium for Europe

Ποιο είναι το ιδανικό μέρος για τα γεράνια

Τα γεράνια είναι φωτοευαίσθητα φυτά, οπότε όσο περισσότερο ηλιακό φως δέχονται, τόσο πιο πολύ ανθίζουν. Για να απολαύσετε μεγάλη ανθοφορία σε σύντομο διάστημα, επιλέξτε ένα γεράνι με πολλά μπουμπούκια και πυκνό φύλλωμα, το οποίο στο κατάστημα είναι τοποθετημένο σε σημείο με άφθονο ήλιο. Ωστόσο, μπορούν να ανταπεξέλθουν και σε συνθήκες μερικής σκιάς, αλλά δεν ωφελούνται από την πολλή βροχή, ούτε και από τους ισχυρούς ανέμους, οπότε σε αυτές τις συνθήκες συστήνεται η προστασία τους με ειδικό κάλυμμα.

Πως να ποτίσετε σωστά τα γεράνια

Τα γεράνια μπορούν να αποθηκεύσουν πολλή υγρασία στα φύλλα και τους μίσχους τους, οπότε αντέχουν μερικές ημέρες χωρίς πότισμα. Όμως, για να πετύχουμε πλούσια ανθοφορία χρειάζονται τακτικό πότισμα . Τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, καλό είναι να ποτίζονται είτε τις πρωϊνές ή τις βραδυνές ώρες, ενώ οι ζαρντινιέρες και τα αυτόματα συστήματα ποτίσματος μπορούν να μειώσουν σημαντικά την απαιτούμενη ποσότητα νερού. Tip: Το νερό της βροχής είναι ιδανικό για πότισμα.

Ειδικά στα θαμνώδη φυτά, μερικές φορές η υγρασία δεν φτάνει στο κάτω μέρος του χώματος, ακόμη και όταν βρέχει. Για να διαπιστώσετε αν τα φυτά σας χρειάζονται νερό, ελέγξτε την υγρασία του χώματος με το δάχτυλο. Εάν αισθάνεστε το χώμα ζεστό και ξηρό, πρέπει να το ποτίσετε. Εάν βρέχει συχνά, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τους δίσκους αποστράγγισης ή τις γλάστρες στις οποίες μπορεί να λιμνάσει το νερό, καθώς τα γεράνια δεν αγαπούν την υπερβολική υγρασία.

Jenny.Gr
Πηγή: Pelargonium for Europe

Πως να λιπαίνετε σωστά τα γεράνια

Τα γεράνια χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει να αρχίσετε να τα λιπαίνετε περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη φύτευσή τους. Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, τα αποθέματα λιπάσματος θα εξαντληθούν ακόμα και αν έχετε χρησιμοποιήσει ενισχυμένο λίπασμα. Για βέλτιστα αποτελέσματα, επιλέξτε ένα λίπασμα του εμπορίου και προσθέστε το στο εβδομαδιαίο πότισμα του φυτού. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίπασμα σε ράβδους, που διαρκεί περίπου δύο έως τρεις μήνες.

Εάν χρησιμοποιήσατε λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης, μπορείτε να αφήσετε να περάσει περισσότερος χρόνος από την επόμενη εφαρμογή λιπάσματος. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τον τύπο του λιπάσματος που χρησιμοποιήθηκε και από τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώματος. Από τα τέλη του καλοκαιριού και έπειτα, είναι σύνηθες τα γεράνια να χρειάζονται πρόσθετα θρεπτικά στοιχεία, ακόμη και όταν τρέφονται με λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα γεράνια που έχουν έλλειψη θρεπτικών στοιχείων όταν αυτά δεν ανθίζουν πλέον σωστά ή τα φύλλα τους κιτρινίζουν, παρόλο που όλα τα υπόλοιπα είναι εντάξει.

Καθαρίστε τα μαραμένα άνθη

Η τακτική αφαίρεση των μαραμένων λουλουδιών και των ξεραμένων φύλλων, καθώς και των ξερών μίσχων, διατηρεί τα γεράνια υγιή και τονώνει την ανθοφορία. Οι αυτοκαθαριζόμενες ποικιλίες, αποβάλλουν μόνες τους τα ξερά άνθη και συνήθως παράγουν αμέσως νέα. Ωστόσο, τα μαραμένα φύλλα πρέπει να αφαιρούνται με το χέρι.

Πώς να φροντίσετε τα γεράνια το χειμώνα

Τα γεράνια είναι πολυετή φυτά. Αν θέλετε να τα κρατήσετε καθ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα και διαθέτετε αρκετό χώρο, πριν από τα πρώτα κρύα, κόψτε τα φυτά σας σε ύψος περίπου 15 εκατοστών και μετακινήστε τα σ’ένα φωτεινό, δροσερό μέρος. Τα γεράνια δεν χρειάζονται λίπασμα και σχεδόν καθόλου νερό τον χειμώνα. Την άνοιξη, μεταφυτέψτε τα φυτά σας σε φρέσκο χώμα και τοποθετήστε τα σ’ ένα πιο ζεστό σημείο. Με λίγη τύχη, θα ανθίσουν ξανά.

Πηγή Φωτογραφιών: Pelargonium for Europe