HOME SWEET HOME

Kαλοκαιρινά vibes: 5 αρωματικά φυτά για να μοσχομυρίσει το μπαλκόνι σου


JTeam

1 Ιουνίου 2024

Kαλοκαιρινά vibes: 5 αρωματικά φυτά για να μοσχομυρίσει το μπαλκόνι σου
Unsplash/Sonnie Hiles
Με αυτά τα φυτά, θα μεταμορφώσεις το μπαλκόνι σου σε ένα αρωματικό καταφύγιο

Όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι το μπαλκόνι σου, οι ευκαιρίες να προσθέσεις όμορφα, χρωματιστά και αρωματικά φυτά, δεν τελειώνουν ποτέ. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές - κατάλληλα αρωματικές επιλογές, για να αναβαθμίσεις τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου, από φυλλώδη βότανα, μέχρι ανοιξιάτικα άνθη.

Εφόσον κινείσαι σε επιλογές που εναρμονίζονται με το κλίμα της περιοχής και αποφεύγεις τα πιο συνηθισμένα λάθη, είναι εύκολο να δημιουργήσεις έναν όμορφο, καλοκαιρινό και αρωματικό χώρο, στον οποίο θα περάσεις τις πιο ευχάριστες στιγμές σου. Παρακάτω, πάντως, θα βρεις 5 αρωματικά φυτά που θα κάνουν το μπαλκόνι σου να μοσχομυρίσει.

Λεβάντα

Jenny.Gr
Unsplash/Heather Ford

Η λεβάντα είναι ένα από τα καλύτερα φυτά για να κάνεις το μπαλκόνι σου να μυρίζει όμορφα, δίνοντας στον χώρο ένα «γλυκό» άρωμα. Αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία με ήλιο στο μπαλκόνι και είναι ανθεκτική στην ξηρασία. Το ιδανικό, είναι να τη φυτεύσεις σε βαθιά γλάστρα, καθώς έχει δυνατές ρίζες και αναπτύσσεται εύκολα. Σε ό,τι αφορά στο πότισμα, έχει μικρές απαιτήσεις.

Υάκινθος

Jenny.Gr
Unsplash/Yoksel Zok

Οι πολύχρωμοι ανοιξιάτικοι υάκινθοι να ζωντανέψουν το μπαλκόνι, καθώς θα δώσουν άπλετο χρώμα στον χώρο. Μπορείς να τους φυτέψεις σε γλάστρες το φθινόπωρο, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Προτιμούν έδαφος χωρίς υγρασία και χρειάζονται συχνό πότισμα, εάν θέλεις το άρωμά τους να σε «μεθύσει». Μπορείς να φυτέψεις τους υάκινθους τόσο γλάστρες ή ζαρντινιέρες όσο και σε παρτέρια.

Γαρδένια

Jenny.Gr
Unsplash/Parker Sturdivant

Η γαρδένια ξεχωρίζει ανάμεσα στα αρωματικά φυτά, για πολλούς λόγους. Το κλασικό άρωμα της γαρδένιας συνδυάζει λουλουδένιες και φρουτώδεις νότες που σε βάζουν απευθείας σε summer mood. Ιδανικά, τοποθέτησέ τη σε ένα σκιερό μέρος στο μπαλκόνι, όπου δεν θα τη χτυπάει άμεσα ο ήλιος. Σε ό,τι αφορά στο πότισμα, δεν χρειάζονται υπερβολές, απλώς άφησε το χώμα να στραγγίξει καλά και να ξεραθεί.

Άλυσσο

Jenny.Gr
Unsplash/ash. szz

Έχει άρωμα σαν μέλι, οπότε καταλαβαίνεις πως είναι υπέροχη επιλογή για το μπαλκόνι σου. Αποτελεί ιδανικό φυτό για βαθιές γλάστρες και ζαρντινιέρες, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά στο έδαφος και αναπτύσσεται εύκολα. Γενικά, θέλει συχνό πότισμα και η υπερβολική λίπανση, μπορεί να μειώσει την ανθοφορία του. Το καλοκαίρι, το άρωμά του, θα σε μαγέψει.

Μέντα

Jenny.Gr
Unsplash/okeykat

Η μέντα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά και μια υπέροχη επιλογή για το μπαλκόνι το καλοκαίρι. Τα αρωματικά φύλλα της, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για να απογειώσουν σαλάτες, επιδόρπια, ζεστά ή κρύα ροφήματα. Προτιμά έδαφος χωρίς υγρασία, και καλύτερα να την τοποθετήσεις σε σημείο με ήλιο ή μερική σκιά.