UPDATE

Καύσωνας: Τελικά, πρέπει να φοράς μόνο λευκά ρούχα για να μην ζεσταίνεσαι;


JTeam

11 Ιουνίου 2024

Καύσωνας: Τελικά, πρέπει να φοράς μόνο λευκά ρούχα για να μην ζεσταίνεσαι;
Unsplash
«Ναι» ή «όχι» στα λευκά ρούχα; 

Η θερμοκρασία έχει ξεκινήσει – και επίσημα, να φτάνει στο «κόκκινο». Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, λογικά η μία ερώτηση που σε προβληματίζει καθημερινά, είναι το τι ρούχα θα φορέσεις ώστε να προφυλαχτείς από τις ακραίες θερμοκρασίες. Ωστόσο, η «απάντηση» μπορεί να δοθεί μόνο εάν λάβεις υπόψη σου πολλαπλούς παράγοντες, όπως το χρώμα ή το ύφασμα της εκάστοτε επιλογής.

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με το εξής: Στις ακραίες θερμοκρασίες, το σώμα μας ιδρώνει για να δροσιστεί. Όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται, ουσιαστικά παίρνει μαζί του μέρος της θερμότητας του σώματός μας, κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο άνετα. Έτσι, υπό αυτό το πρίσμα, σε περιόδους καύσωνα είναι προτιμότερο να επιλέγεις ρούχα που θα κάνουν τη διαδικασία της εξάτμισης του ιδρώτα, όσο το δυνατόν πιο εύκολη.

«Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε πραγματικά ισορροπία μεταξύ θερμότητας και υγρασίας για να αισθανόμαστε καλά. Αυτός, είναι ο λόγος για τον οποίο σε διαφορετικές εποχές φοράμε διαφορετικά ρούχα. Τα ρούχα μεσολαβούν στην ποσότητα της θερμότητας που διαχέεται στο περιβάλλον», λέει στο περιοδικό TIME ο Γκούογεν Σονγκ, ο οποίος διευθύνει το Εργαστήριο Έρευνας Θερμότητας και Θερμικής Προστασίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

«Ναι» ή «όχι» στα λευκά ρούχα;

Το καλοκαίρι, ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα, τα λευκά ρούχα είναι μια δημοφιλή επιλογή, και υπάρχει λόγος πίσω από αυτό. Τα ρούχα σε σκούρα χρώματα, όπως το μαύρο, απορροφούν περισσότερη από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου από ό,τι τα ανοιχτόχρωμα ρούχα. Διαφορετικές έρευνες, έχουν αποδείξει κατά καιρούς ότι ναι, τα σκουρόχρωμα ρούχα, μπορεί να ζεσταθούν σημαντικά περισσότερο από τα ανοιχτόχρωμα, ακόμα και μετά από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι ερευνητές που υποστηρίζουν ότι τα πράγματα, δεν είναι τόσο απλά. Μία μελέτη που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 1980, και επικεντρώθηκε στο γιατί οι Βεδουΐνοι φορούν μαύρα ρούχα στην έρημο, διαπίστωσε ότι η έκθεση στη θερμότητα ήταν στα ίδια επίπεδα, είτε οι άνθρωποι της φυλής φορούσαν μαύρα είτε λευκά ρούχα. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η επιλογή είναι «έξυπνη», διότι ενώ μια μαύρη ενδυμασία απορροφά περισσότερη θερμότητα από ό,τι θα απορροφούσε μια λευκή, η θερμότητα αυτή δεν φτάνει απαραίτητα στο δέρμα.

Μιλώντας στο περιοδικό TIME, η Μάργκαρετ Φρέι, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ, τονίζει από την πλευρά της, ότι τα ανοιχτόχρωμα ρούχα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην προστασία του δέρματός μας από τον ήλιο όσο τα σκουρόχρωμα ρούχα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί ακόμα και να είμαστε πιο επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα και δερματικές βλάβες.

Αυτές οι διαπιστώσεις, αποδεικνύουν ότι – τελικά, έχει περισσότερη σημασία η εφαρμογή των ρούχων, παρά το χρώμα τους. Τα στενά ρούχα (εξαίρεση τα αθλητικά), σε οποιοδήποτε χρώμα, θα κρατήσουν τον ιδρώτα παγιδευμένο στο δέρμα. Από την άλλη, τα ελαφριά υφάσματα, τα υφάσματα που αφήνουν το δέρμα να «αναπνεύσει», όπως το βαμβάκι και το λινό, όχι μόνο μας βοηθούν να παραμείνουμε δροσεροί, αλλά θα επιτρέψουν επίσης στον ιδρώτα μας να διαφύγει και να εξατμιστεί.