UPDATE

Φρανσουάζ Αρντί: Έφυγε από τη ζωή η εμβληματική καλλιτέχνιδα, στα 80 της χρόνια


JTeam

12 Ιουνίου 2024

Φρανσουάζ Αρντί: Έφυγε από τη ζωή η εμβληματική καλλιτέχνιδα, στα 80 της χρόνια
Μουσικός, σύμβολο κομψότητας και του γαλλικού je ne sais quoi στυλ, η Φρανσουάζ Αρντί δύσκολα θα ξεχαστεί

Η Φρανσουάζ Αρντί, που με την κομψότητα και την υπέροχη φωνή της έγινε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της γαλλικής ποπ σκηνής, έφυγε από τη ζωή. Ήταν 80 ετών.

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από τον γιο της, τον επίσης μουσικό Τομά Ντιτρόν. Σε ανάρτηση του στο ΙG, έγραψε «Μaman est partie» (Η μαμά έφυγε). Από πάνω, μία φωτογραφία από τα παιδικά του χρόνια, αγκαλιά με τη μητέρα του.

Η Αρντί είχε λεμφικό καρκίνο από το 2004. Έδωσε μεγάλη μάχη με την ασθένεια, κάνοντας ακτινοθεραπεία, ενώ το 2015 νοσηλεύτηκε για μικρό χρονικό διάστημα καθώς η κατάσταση της χειροτέρεψε απότομα -αντιμετώπισε προβλήματα στην ομιλία, την κατάποση και την αναπνοή. Το 2021, μίλησε ανοιχτά υπέρ του δικαιώματος στην ευθανασία. Συγκεκριμένα, τόνισε πως η Γαλλία είναι «απάνθρωπη» που το αρνιόταν στους ανθρώπους της.

Η Φρανσουάζ Αρντί έπαιξε σημαντικό ρόλο στο yé-yé style που κυριάρχησε στη γαλλική μουσική σκηνή της εποχής. Πήρε το όνομά του από τον τρόπο με τον οποίο οι Γάλλοι προσπαθούσαν να τραγουδήσουν το αγγλικό «yeah» -εκείνη, επειδή ακριβώς ακουγόταν έτσι παράξενα, αποφάσισε να ξεκινήσει το κομμάτι La Fille Avec Toi με τον στίχο «Oh oh, yeah , yeah».

Έγινε πασίγνωστη στην Ευρώπη όταν ξεκίνησε να τραγουδά σε πολλές γλώσσες, κι όχι μόνο γαλλικά. Το 1964, η μεταφρασμένη εκδοχή του Dans Le Monde Entier μπήκε στο αγγλικό Top20.

Με την ομορφιά και την κομψή αισθητική της, έγινε μούσα του γαλλικού που καθόρισαν το «je ne sais quoi» στυλ των Γαλλίδων του 20ου αιώνα. Έγινε μούσα για σχεδιαστές όπως ο Yves Saint Laurent και ο Paco Rabanne, ενώ πρωτασγωνίστησε σε fashion φωτογραφίσεις, τις οποίες ανέλαβαν, μεταξύ άλλων, οι Richard Avedon, David Bailey και William Klein. Αργότερα, η σχεδιάστρια Rei Kawakubo θα ονόμαζε την εταιρεία της Comme des Garçons από έναν στίχο ενός τραγουδιού της Αρντί.

Εκτός από εξαιρετική καλλιτέχνιδα και fashion icon, η Φρανσουάζ Αρντί υπήρξε αντικείμενο λατρείας πολλών ανδρών της μουσικής σκηνής του ’60. Ο Μπομπ Ντίλαν έγραψε ένα ποίημα γι' αυτήν, για τις σημειώσεις του άλμπουμ του 1964 Another Side of Bob Dylan, ξεκινώντας: «Για τη Φρανσουάζ Αρντί, στην άκρη του Σηκουάνα, μια γιγάντια σκιά της Παναγίας των Παρισίων προσπαθεί να πιάσει το πόδι μου».

Τη φλέρταραν επίσης σκηνοθέτες, εμφανιζόμενη σε ταινίες των Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Ρότζερ Βαντίμ, Τζον Φρανκενχάιμερ και άλλων.

Η Αρντί εγκατέλειψε τη Disques Vogue εν μέσω οικονομικών διαφορών και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τη Sonopresse το 1970. Αυτή η δημιουργικά πλούσια περίοδος την είδε να ηχογραφεί μαζί με τον Βραζιλιάνο μουσικό Tuca στο πολύ επιτυχημένο La Question του 1971 και να συνεχίζει τις πολύγλωσσες κυκλοφορίες της, αλλά μέχρι τη λήξη του συμβολαίου η φήμη της είχε μειωθεί και δεν ανανεώθηκε.

Ήταν μία γυναίκα που, με τη μουσική και την παρουσία της, αποτέλεσε σύμβολο (αειθαλούς) ομορφιάς, στυλ, έκφρασης, ερμηνείας και ελευθερίας. Η Φρανσουάζ Αρντί, δύσκολα θα ξεχαστεί.