UPDATE

Παγκόσμια Ημέρα Πατέρα: Οι μπαμπάδες έχουν «μοναδική επίδραση» στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών, σύμφωνα με έρευνα


JTeam

15 Ιουνίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Πατέρα: Οι μπαμπάδες έχουν «μοναδική επίδραση» στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών, σύμφωνα με έρευνα
Freepik
Ο χρόνος που περνάει ο πατέρας με τα παιδιά του καθορίζει το μέλλον τους

Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή κάθε Ιουνίου. Αύριο, λοιπόν, θα τιμήσουμε τους πατεράδες μας, χωρίς τους οποίους ο κόσμος θα ήταν σίγουρα πολύ διαφορετικός. Η Γιορτή του Πατέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουνίου του 1910 με πρωτοβουλία της Σονόρα Σμαρτ Ντοντ που θέλησε να τιμήσει τον πατέρα της, βετεράνο του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, Γουίλιαμ Σμαρτ, ο οποίος ανέθρεψε μόνος του τα έξι παιδιά της οικογένειας.

Λίγες ώρες, λοιπόν, πριν από τη φετινή Γιορτή του Πατέρα, μια έρευνα έρχεται για να επιβεβαιώσει πως ο ποιοτικός χρόνος που περνάει ο μπαμπάς με τα παιδιά του στην παιδική ηλικία τους έχει ύψιστη σημασία για τη μετέπειτα ζωή τους. Ειδικότερα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, ισχυρίζεται ότι ένας πατέρας έχει «μοναδική και σημαντική επίδραση» στη σχολική επίδοση του παιδιού του.

Jenny.Gr
Freepik

Κι αν σκέφτεσαι ότι ο ελεύθερος χρόνος σου είναι περιορισμένος και ότι οι υποχρεώσεις είναι ατέλειωτες, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, αρκούν μόλις δέκα λεπτά ημερησίως ποιοτικού χρόνου μεταξύ του πατέρα και του παιδιού για να κάνουν τη διαφορά. Για να γίνουμε συγκεκριμένοι, η συναναστροφή μπαμπά παιδιού πριν ακόμα εκείνο πάει στο δημοτικό σχολείο, έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στην ευκολότερη κατανόηση και στην καλύτερη απόδοσή του στα μαθήματα, ιδίως στα μαθηματικά.

Η αλληλεπίδραση παιδιού και πατέρα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο μορφωτικό επίπεδο του παιδιού, την ίδια στιγμή που η αλληλεπίδραση με τη μητέρα έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά του στην κοινωνία και στα συναισθήματά του. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, οι πατεράδες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα παιδιά τους και να συμμετέχουν σε κοινές δραστηριότητες, ώστε να διασκεδάζουν μαζί και να δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις.

Jenny.Gr
Freepik

Η παιδική ηλικία λειτουργεί ως βάση του μελλοντικού ενήλικα, αφού τον ακολουθεί σε όλη τη ζωή του. Δεν είναι τυχαίο που οι ψυχολόγοι επισημαίνουν πως τα παιδιά που περνούν μια ανέμελη και χαρούμενη παιδική ηλικία και έχουν καθημερινή επαφή και αλληλεπίδραση με τους γονείς τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε υπεύθυνους, ικανούς και ευτυχισμένους ενήλικες χωρίς τραύματα και πληγές από το παρελθόν.