UPDATE

Θα γίνουμε βαμπίρ; Επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τρόπο να σταματήσουν τη γήρανση


JTeam

17 Ιουνίου 2024

Θα γίνουμε βαμπίρ; Επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τρόπο να σταματήσουν τη γήρανση
Alexa, play LA LA LA by Marina Satti

Σ’ αυτό εδώ το σάιτ έχουμε γράψει τόσα άρθρα για την ομορφιά του να μεγαλώνεις. Έχουμε δώσει tips για να φροντίζεις τα λευκά μαλλιά σου αλλά και τρόπους να διατηρήσεις την επιδερμίδα σου νέα –γενικά, τα έχουμε όλα. Ε, από εδώ και πέρα, αυτό το content και όλος μας ο κόπος, θα πάνε στράφι.

Επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τρόπος να σταματήσουν τη γήρανση, την οποία όλοι θεωρούσαμε αναπόφευκτη.

Οι Ádám Sturm και Tibor Vellai, καθηγητές στο ουγγρικό Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd, υποστηρίζουν ότι βρήκαν ποια τμήματα του DNA ευθύνονται για τη διαδικασία. Ονομάζονται TEs και κινούνται γύρω από τον γενετικό μας κώδικα. Όταν κινούνται υπερβολικά, τον αποσταθεροποιούν, και εμείς γερνάμε.

Οι δύο ερευνητές λένε πως έχουν τρόπο να ελέγξουν τις κινήσεις των TEs, άρα και τη διαδικασία της γήρανσης. Η παραπάνω δράση ονομάζεται Piwi-piRNA pathway και ήδη συμβαίνει σε συγκεκριμένα κύτταρα που δεν γερνάνε, όπως α καρκινικά και τα θρυλικά Turritopsis dohrnii, γνωστά και ως «αθάνατες τσούχτρες».

Εντείνοντας τη διαδικασία, οι ειδικοί από τη Βουδαπέστη θεωρούν πως απέδειξαν ότι η δραστηριότητα των TEs μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής. Σε δήλωσή τους, τόνισαν πως «άνοιξε μία πόρτα σε μυριάδες εν δυνάμει εφαρμογές στον κόσμο της ιατρικής και της βιολογίας».

Θα γίνουμε όλοι βαμπίρ, λοιπόν; Βρήκαμε το hack της ζωής; Το θέμα είναι πως το πείραμα πρέπει να εφαρμοστεί να υλοποιηθεί όσο προλαβαίνουμε, γιατί η γήρανση μπορεί να παύει, αλλά δεν ανατρέπεται.