UPDATE

Οι 4 μεγαλύτεροι μύθοι για το σύμπαν που καταρρίφθηκαν από την επιστήμη


JTeam

19 Ιουνίου 2024

Οι 4 μεγαλύτεροι μύθοι για το σύμπαν που καταρρίφθηκαν από την επιστήμη
Unsplash
Αυτοί οι 4 μύθοι για το σύμπαν θεωρούνταν για αιώνες πραγματικότητα

Το σύμπαν είναι άπειρο και σίγουρα όσα και να μάθουμε γι’ αυτό πάντοτε θα υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε, καθώς γίνονται συνεχώς νέες έρευνες και ανακαλύψεις. Και μπορεί με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο να έχεις την ευκαιρία να μπεις στον κόσμο των πλανητών και του milky way, ωστόσο οι πληροφορίες είναι τόσες, που χρειάζονται καλή κατανόηση.

Πολλές φορές θεωρούμε δεδομένα πράγματα που δεν έχουν καμία ισχύ, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει. Αυτό συμβαίνει και με τις πληροφορίες που έχουμε για το σύμπαν. Υπάρχουν 4 πράγματα που για αιώνες θεωρούνταν πραγματικότητα, όμως, μέσα στο πέρασμα των χρόνων αποδείχθηκε ότι είναι μύθοι.

Οι μύθοι για το σύμπαν

  • 1.Η Γη είναι επίπεδη

Μπορεί για πολλά χρόνια η ανθρωπότητα να θεωρούσε ότι γη είναι επίπεδη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι παρά μύθος. Ο Θαλής, ο Μιλήσιος και ο Πυθαγόρας υποστήριξαν ότι η Γη είναι στρογγυλή. Αργότερα, ο Αριστοτέλης επιβεβαίωσε τις φιλοσοφικές θέσεις τους. Μετά από αυτή τη θεωρεία, η επιστήμη ήρθε να επιβεβαιώσει πως η γη είναι σφαιρική μέσω των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν από το διάστημα.

  • 2.Ο χρόνος σου είναι ίδιος με τον χρόνο κάποιου άλλου

Αυτό μπορεί φαινομενικά να είναι αλήθεια, αφού ακόμα κι αν συγχρονίσουμε διαφορετικά τα ρολόγια μας, ο χρόνος θα είναι ίδιος. Βέβαια, αν ζούσαμε σε κάποιο διαφορετικό μέρος, όπου η βαρύτητα θα λειτουργούσε αλλιώς, τότε είναι σίγουρο πως ο χρόνος θα αποκτούσε άλλη διάσταση και δεν θα ήταν ίδιος για όλους. Η ταχύτητα του φωτός είναι σαν ένας βράχος πάνω στον οποίο είναι θεμελιωμένο το σύμπαν και ο χώρος και ο χρόνος δεν είναι παρά η μεταβαλλόμενη άμμος.

  • 3.Το φεγγάρι δεν πέφτει

Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, αυτή η πρόταση είναι ένας μύθος. Το φεγγάρι πέφτει. Ωστόσο, γι’ ακόμα μια φορά η βαρύτητα και το σχήμα της γης παίζουν σημαντικό ρόλο. Το φεγγάρι κατευθύνεται προς τη γη, ωστόσο όσο την πλησιάζει επηρεάζεται από τη βαρύτητα και επειδή δεν είναι επίπεδη, αλλά σφαιρική κινείται στην ίδια τροχιά μαζί της, χωρίς ποτέ να την ακουμπάει.

  • 4.Τα αστέρια δεν είναι ήλιοι

Τα αστέρια στην πραγματικότητα είναι ήλιοι. Ενώ φαίνονται σαν καρφίτσες στον ουρανό/σύμπαν, στην ουσία είναι άλλοι ήλιοι, που βρίσκονται πολύ μακριά, και η απόδειξη γι’ αυτό προήλθε από τη μελέτη του φωτός τους. Κάθε στοιχείο εκπέμπει φως σε χαρακτηριστικά χρώματα ή μήκη κύματος, και αυτό λειτουργεί σαν δακτυλικό αποτύπωμα/ταυτότητα. Στο φάσμα του ήλιου, που το φως διαχέεται στα χρώματα του ουράνιου τόξου, τέτοιου είδους δακτυλικά αποτυπώματα εκδηλώνονται σαν σκοτεινές ζώνες, κάτι σαν τις μαύρες γραμμές στα barcodes των προϊόντων.