UPDATE

Καλά νέα: Το τυρί και μας κάνει ευτυχισμένους και μας βοηθά να γεράσουμε με υγεία, σύμφωνα με έρευνα


JTeam

22 Ιουνίου 2024

Καλά νέα: Το τυρί και μας κάνει ευτυχισμένους και μας βοηθά να γεράσουμε με υγεία, σύμφωνα με έρευνα
Unsplash
Είναι επίσημο: Το τυρί σου κάνει καλό. Πριν βγεις έξω να το γιορτάσεις, διάβασε γιατί

Αν σου αρέσει το τυρί, αυτό το άρθρο είναι για σένα. Αν δεν τρως τυρί από επιλογή, αυτό το άρθρο είναι και για εσένα, και θα σου αλλάξει διατροφικές συνήθειες. Μεγάλη έρευνα βρήκε ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να ζουν για περισσότερο και να γερνούν με υγιή τρόπο –και μερικές επιλογές, όπως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τυριών, παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Ερευνητές από την Κίνα μελέτησαν τα γονίδια εκατομμυρίων Ευρωπαίων και βρήκαν ότι τρώγοντας τυρί, είσαι πιο ευτυχισμένος. Και προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι η ευτυχία έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο που μεγαλώνει ένας άνθρωπος –μεγαλύτερο από εκείνον του καπνίσματος.

Είναι μία από τις λίγες μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ερευνητές για να προβλέψουν ένα δυνητικά σχετικό αποτέλεσμα χωρίς να χρειαστεί να διεξάγουν κλινική δοκιμή.

Σε οκτώ διαφορετικά σύνολα πληθυσμιακών δεδομένων στην Ευρώπη, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει από 38.000 έως 2,4 εκατομμύρια άτομα, οι ερευνητές βρήκαν πιθανές αιτιώδεις ενδείξεις ότι η καλύτερη ψυχική ευεξία, η οποία μετράται με βάση την ικανοποίηση από τη ζωή, τη διάθεση, τον νευρωτισμό και τα καταθλιπτικά συμπτώματα, μπορεί να βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο και με υγεία.

«Η μελέτη μας προσφέρει ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι η ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας είναι μια βιώσιμη οδός προς την υγιή γήρανση, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του ατόμου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Εστιάζοντας σε 33 άτομα από τα ευρωπαϊκά σύνολα δεδομένων, η ομάδα των ερευνητών ασχολήθηκε με το ποιοι ενδιάμεσοι παράγοντες μπορεί να οδηγούν στη συνάφεια της ψυχικής ευεξίας και της υγιούς γήρανσης, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, των ατομικών συμπεριφορών, όπως η χρήση φαρμάκων, της σωματικής κατάστασης, όπως η μυϊκή μάζα, και των ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Εδώ είναι που έρχεται στο παιχνίδι το τυρί. Από τα 33 άτομα που εξετάστηκαν, εκείνα που ανέφεραν ότι έτρωγαν περισσότερο τυρί και φρούτα είχαν την τάση να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες ψυχικής ευεξίας. Επιπλέον, η κατανάλωση περισσότερου τυριού είχε 3,67% θετικό αντίκτυπο στην αυτοαξιολόγηση της υγείας τους και στη διάρκεια ζωής τους.

Για να το καταλάβουμε καλύτερα, οι ειδικοί εξηγούν πως το κάπνισμα τσιγάρων είχε 4,56% αρνητικό αντίκτυπο στους παράγοντες γήρανσης της υγείας και η κατανάλωση φρούτων είχε 1,96% θετικό αντίκτυπο.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης ήταν ο παράγοντας του τρόπου ζωής με τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στους παράγοντες γήρανσης της υγείας.

Η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας είναι εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση και καμία μελέτη δεν μπορεί να εξετάσει κάθε πιθανή μεταβλητή που μπορεί να έχει επιρροή. Τούτου λεχθέντος, οι συγγραφείς της παρούσας έρευνας υποστηρίζουν ότι η μελέτη τους είναι «σχολαστική και εξαντλητική» όσον αφορά στην εξέταση των πιθανών επιρροών, τουλάχιστον μεταξύ των ατόμων ευρωπαϊκής καταγωγής.

Θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να εξεταστεί γιατί η κατανάλωση τυριού μπορεί να έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην υγιή γήρανση, σε σύγκριση, ας πούμε, με την κατανάλωση φρούτων.