UPDATE

Η Λουιζιάνα είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που καταδικάζει τους βιαστές παιδιών σε χειρουργικό ευνουχισμό


JTeam

22 Ιουνίου 2024

Η Λουιζιάνα είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που καταδικάζει τους βιαστές παιδιών σε χειρουργικό ευνουχισμό
Pexels
Διάβασε όλες τις εξελίξεις για το καινούργιο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τρίτη

Και ναι. Η Λουιζιάνα αποτελεί πια, εδώ και λίγα μόλις 24ωρα την πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που καταδικάζει σε χειρουργικό ευνουχισμό τους δράστες για συγκεκριμένα σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών.

Το συγκεκριμένο νέο νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόλις την περασμένη Τρίτη και θα έχει άμεσα ισχύ.

Αν και ο νόμος αυτός εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες όπως η Τσεχία και η Νιγηρία, είναι κάτι πρωτοφανές για τις ΗΠΑ.

Όσοι τάσσονται υπέρ του ελπίζουν πως θα αποθαρρύνει επίδοξους κακοποιητές από το να επιτεθούν σε παιδιά. Στην αντίπερα όχθη όμως αρκετοί κάνουν λόγο για έναν νόμο «σκληρό» που σίγουρα θα βρει πολλά εμπόδια στην εφαρμογή του.

Jenny.Gr
Pexels

Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη

Ο νόμος αυτός αναμένεται να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις όπου το θύμα είναι κάτω των 13 ετών.

Όσον αφορά τώρα στα εγκλήματα για τα οποία θα επιβάλλεται, αυτά είναι: Ο βιασμός, η αιμομιξία και η σεξουαλική κακοποίηση και θα επιβάλλεται κάθε φορά σύμφωνα με την κρίση του δικαστή.

Αναλυτικά ένας γιατρός διορισμένος από το δικαστήριο θα πρέπει να κρίνει ως εμπειρογνώμονας ότι ο κατηγορούμενος είναι «κατάλληλος υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση» και κατόπιν θα αρχίζει η διαδικασία.

Πάντως μέχρι τώρα 2.224 άτομα βρίσκονται στη φυλακή της Λουιζιάνα, έχοντας διαπράξει τέτοια εγκλήματα.

Αυτά δεν... κινδυνεύουν από τον καινούργιο νόμο, αφού αυτός θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε όσους καταδικάζονται από την 1η Αυγούστου του 2024 και μετά.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Ήδη η Λουιζιάνα, ανάμεσα σε μερικές ακόμα αμερικανικές πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και το Τέξας, επιτρέπουν τον χημικό ευνουχισμό για όσους κρίνονται ένοχοι για συγκεκριμένα σεξουαλικά εγκλήματα.

Σε αρκετές από αυτές, οι δράστες έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τον χειρουργικό ευνουχισμό αλλά η Λουιζιάνα είναι η πρώτη όπου θα το επιβάλλει.

Jenny.Gr
Pexels

Η διαφορά τους είναι η εξής: Στον χημικό ευνουχισμό χορηγούνται φάρμακα που αναστέλλουν την παραγωγή τεστοστερόνης και τη σεξουαλική ορμή.

Αντίθετα ο χειρουγικός ευνουχισμός είναι παρεμβατικός, αφού περιλαμβάνει την αφαίρεση των όρχεων ή των ωοθηκών.