GREEN

Φωτιές: Δεν καίγονται απλώς δέντρα, χάνεται η ζωή - Οι σοβαρές επιπτώσεις στον πλανήτη


Άννα Καντζηλιέρη

1 Ιουλίου 2024

Φωτιές: Δεν καίγονται απλώς δέντρα, χάνεται η ζωή - Οι σοβαρές επιπτώσεις στον πλανήτη
Pexels
Είναι μόλις 1η Ιουλίου και ήδη μιλάμε για καμένες δασικές εκτάσεις, απώλειες ζωών και κατεστραμμένα σπίτια

Το καλοκαίρι είθισται να είναι συνδεδεμένο με ευχάριστες αναμνήσεις, διακοπές, ανεμελιά, χαμόγελα, μαζώξεις και ταξίδια. Εδώ και αρκετά - πλέον - χρόνια, ωστόσο, αυτή η θετική διάθεση και το αίσθημα χαράς που συνόδευε τα καλοκαίρια μας έχει αντικατασταθεί από τον φόβο και το άγχος για τις φωτιές που ξεσπάνε (;) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και στον κόσμο γενικότερα.

Κάθε καλοκαίρι, γινόμαστε θεατές της ίδιας τραγικής ιστορίας. Παρακολουθούμε - οι προνομιούχοι από τις τηλεοράσεις και οι υπόλοιποι από απόσταση αναπνοής - να καίγονται δασικές εκτάσεις, να καταστρέφονται περιουσίες, να χάνονται ζωές. Να χάνεται η ζωή. Από τους συνανθρώπους μας μέχρι τα ζώα που κατοικούν στα δάση και τα βουνά της χώρας, κάθε καλοκαίρι η καρδιά μας «μαυρίζει» και δεν είναι μόνο από τον καπνό. Είναι από τη θλίψη, την αγανάκτηση, την απελπισία και την οργή που νιώθουμε για κάθε δέντρο που γίνεται στάχτη.

Jenny.Gr
Unsplash

Σταμάτα, Κερατέα, Ζάκυνθο, Δίστομο, Σέριφο είναι κάποιες από τις περιοχές που οι πυροσβέστες και οι εθελοντές έδωσαν μάχη με τις φλόγες μέσα στο Σαββατοκύριακο. Χάθηκαν πολύτιμες εκτάσεις πρασίνου, κάηκαν ζώα και σπίτια, αφήνοντάς μας με ένα μεγάλο ερωτηματικό την επόμενη ημέρα. Γιατί πάλι; Και είναι μόλις 1η Ιουλίου.

Οι σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρωπότητα από τις φωτιές

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι δασικές πυρκαγιές του 2023 στην Ελλάδα - από τα μέσα Ιουλίου μέχρι 2 Σεπτέμβρη - έκαψαν περισσότερα από 1.800.000 στρέμματα, ενώ έχασαν τη ζωή τους 28 άνθρωποι. Ο τραγικός αυτός απολογισμός φαίνεται πως το 2024 θα είναι ακόμα χειρότερος από άποψη καμένης γης, αφού μέσα στον Ιούνιο υπήρξαν δεκάδες πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα φετινά στοιχεία στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι πάνω από 2.000.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί από τις 20.000 πυρκαγιές που είχαν προκληθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ χιλιάδες άνθρωποι είδαν τα σπίτια και τα καταστήματά τους να τυλίγονται στις φλόγες ανήμποροι να κάνουν το ο,τιδήποτε.

Jenny.Gr
Unsplash

Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών είναι σοβαρές και δυστυχώς μακροχρόνιες για το περιβάλλον και την ανθρωπότητα γενικότερα. Το οικοσύστημα κλονίζεται κι ενώ ήδη παρατηρούμε την κλιματική αλλαγή στην καθημερινότητά μας, όλα δείχνουν πως δεν θα αργήσει η στιγμή που τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τη ζωή μας.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Τα δάση καίγονται το ένα μετά το άλλο, η βλάστηση καταστρέφεται, τα ζώα πεθαίνουν, το οξυγόνο χάνεται, ενώ το ξερό και καμένο έδαφος είναι ανίκανο να μας προστατέψει από τις πλημμύρες σε μια έντονη και πολύωρη βροχόπτωση. Παράλληλα, όταν καίγονται τα δέντρα απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, ενισχύοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ακόμα, οι φωτιές αποτελούν αιτία για την εξαφάνιση διάφορων ειδών ζώων και φυτών, τα οποία ζουν στα βουνά, μέσα στα δάση που καίγονται. Μία πολύ σημαντική επίπτωση, επιπλέον, είναι η ερημοποίηση. Το έδαφος χάνει τη σύσταση και τη δομή του, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη της γεωργίας. Επιπρόσθετα, οι τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται από τη φωτιά επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα και κατ’ επέκταση την υγεία μας.

Εν κατακλείδι, οι φωτιές είναι καταστροφικές για τον πλανήτη μας. Ζωές χάνονται άδικα παλεύοντας με τις φλόγες, ενώ η ψυχική υγεία όσων μένουν πίσω επηρεάζεται σε βάθος, αν όχι σημαδεύεται για πάντα. Ο επίλογος αυτής της - μαύρης - ιστορίας, είναι κάθε καλοκαίρι και πιο τραγικός.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.