UPDATE

Οι διαδικτυακοί κίνδυνοι του καλοκαιριού – Πώς να προστατεύσεις τα παιδιά σου


JTeam

13 Αυγούστου 2024

Οι διαδικτυακοί κίνδυνοι του καλοκαιριού – Πώς να προστατεύσεις τα παιδιά σου
Unsplash
Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση για γονείς παιδιών μικρής ηλικίας ή/και εφήβους

Οι δραστηριότητες, οι υποχρεώσεις και τα σχολεία έχουν σταματήσει και τα παιδιά συνήθως αφιερώνουν πολλές ώρες στις ηλεκτρονικές συσκευές. Η εμπειρία από την Γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας δείχνει ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αυξάνονται οι αναφορές που σχετίζονται με τον εθισμό στα διαδικτυακά παιχνίδια και τα κοινωνικά δίκτυα. Παρατηρούνται συχνά τα παιδιά να αναπτύσσουν εθιστικές συμπεριφορές (π.χ. να καταναλώνουν υπερβολικό χρόνο στην οθόνη και να αντλούν χαρά και ικανοποίηση αποκλειστικά από την χρήση οθόνης). Είναι γεγονός ότι όσο πιο πολλές ώρες αφιερώνει κάποιος στο διαδίκτυο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες και για άλλους διαδικτυακούς κινδύνους (π.χ. εκφοβισμό, συνομιλία με αγνώστους, κλοπή προσωπικών δεδομένων κ.α.). Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι συγκρούσεις στην οικογένεια.

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, εξέδωσε οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς στη διαδικτυακή ζωή των παιδιών τους την περίοδο του καλοκαιριού:

Συζητάμε με τον έφηβο/η το πρόγραμμα των ημερών εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών. Συμφωνούμε από κοινού σε κάποιες δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Ο στόχος είναι να είναι σε θέση τα παιδιά να αντλούν χαρά και ευχαρίστηση από δραστηριότητες στην πραγματική ζωή. Αυτό θα απομακρύνει τον κίνδυνο ανάπτυξης εθιστικών συμπεριφορών.

Διαβάστε τη συνέχεια στο insider.gr