UPDATE

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνει η Gen Z στις συνεντεύξεις για δουλειά - Και θα χάσει σίγουρα τη θέση, σύμφωνα με ειδικό


JTeam

15 Ιουλίου 2024

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνει η Gen Z στις συνεντεύξεις για δουλειά - Και θα χάσει σίγουρα τη θέση, σύμφωνα με ειδικό
Unsplash
Η γενιά των Z παραβλέπει αυτό το σημαντικό κομμάτι και δημιουργεί - ενδεχομένως - λάθος εντύπωση

Μια μερίδα των Gen Z, δηλαδή της γενιάς των ανθρώπων που γεννήθηκαν από το 1997 μέχρι το 2012, διανύει μια περίοδο που έχει τελειώσει τις σπουδές και αναζητά εργασία πάνω στο αντικείμενό τους, προκειμένου να αρχίσει δειλά - δειλά τα επαγγελματικά βήματά της. Πριν, ωστόσο, δώσει τα χέρια με τον νέο εργοδότη της, καλείται να περάσει από μια σειρά από συνεντεύξεις - αφού είθισται να είναι πολλά τα άτομα που ενδιαφέρονται για μια θέση.

Κι ενώ τα do και τα dont’s σε μια συνέντευξη για δουλειά είναι κατά κύριο λόγο γνωστά - τουλάχιστον στη γενιά των millennials που βρισκόμαστε εμείς - άνθρωποι που εργάζονται σε τμήματα HR ή ειδικοί σε σχετικά θέματα υποστηρίζουν πως η γενιά των Gen Z πέφτει σε παγίδες, κάνοντας σημαντικά λάθη, εξαιτίας των οποίων μπορούν να χάσουν τη θέση τους. Ωστόσο, το μεγαλύτερο όλων και αυτό που έχει αποδειχθεί πως πολύ δύσκολα συγχωρείται σχετίζεται με το dress code.

Η σημασία του dress code σε μια συνέντευξη για δουλειά των Gen Z (και γενικά)

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε στις ζωές μας την εβδομαδιαία, αλλά και γενικότερα τη μόνιμη δουλειά από το σπίτι. Πολλές είναι οι εταιρείες, λοιπόν, που επιλέγουν να κάνουν τις συνεντεύξεις για δουλειά μέσω οθόνης, με τη βοήθεια των διαδικτυακών μέσων - τουλάχιστον στην αρχή - ώστε να γλιτώνουν πολύτιμο χρόνο.

Jenny.Gr
Unsplash

Ακόμα και σε αυτό το στάδιο της συνέντευξης, ωστόσο, οφείλεις να είσαι πολύ προσεκτικός με το dress code, τηρώντας έναν γενικό κανόνα: Είμαι περιποιημένος χωρίς να είμαι υπερβολικός. Δεν χρειάζεται να φορέσεις κοστούμι, αν δεν υπάρχει σχετική οδηγία, ούτε να επιλέξεις ρούχα που δεν σου ταιριάζουν. Το ζητούμενο στις πρώτες συνεντεύξεις είναι να είσαι ο εαυτός σου και να νιώθεις άνετα, ώστε να ξεδιπλώσεις την προσωπικότητά σου και να μιλήσεις για τον εαυτό σου.

Μία γυναίκα που έχει πάρει χιλιάδες συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια της καριέρας της επισημαίνει πως ακόμα κι αν το interview πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου είναι σημαντικό ο υποψήφιος να είναι ευπαρουσίαστος, φορώντας ακόμα κι ένα μονόχρωμο t-shirt. Η ίδια, δίνοντας κάποια παραδείγματα από περιστατικά που της έχουν τύχει, περιέγραψε πως ένας υποψήφιος είχε εμφανιστεί με μπουρνούζι κι ένας άλλος όντας ντυμένος από τη μέση και επάνω. Οι ειδικοί τονίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβάλλουμε και να δίνουμε μεγάλη σημασία στα ρούχα μας από αυτή που πρέπει. Η λέξη «ισορροπία» είναι το κλειδί για να πετύχουμε το σωστό σύνολο για τη συγκεκριμένη περίσταση.

Εκτός από το dress code ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η τοποθεσία. Το ιδανικό μέρος για να κάνεις μια συνέντευξη για δουλειά είναι στο γραφείο ή στην τραπεζαρία, έχοντας στο φόντο σου έναν τοίχο. Σε καμία περίπτωση το κρεβάτι, ο καναπές ή το μπαλκόνι δεν είναι τα κατάλληλα μέρη γι’ αυτή τη δουλειά.