«Ο άντρας με τα 1000 παιδιά»: Η αληθινή ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ του Netflix για έναν κατά συρροή δωρητή σπέρματος
JTeam
15 Ιουλίου 2024
Έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις αρχές Ιουλίου. Είναι ένα ντοκιμαντέρ που βλέπουν όλοι αυτήν τη στιγμή. Και είναι απολύτως τρομακτικό. «Ο άντρας με τα 1000 παιδιά», δεν είναι ένα απλό ντοκιμαντέρ. Είναι ένα ντοκιμαντέρ που «ξεσκεπάζει» έναν δωρητή σπέρματος, τον Ολλανδό Τζόναθαν Τζέικομπ Μέιγιερ που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο δίνοντας το σπέρμα του σε όσες περισσότερες κλινικές μπορούσε. Ο Τζόναθαν Μέιγιερ φέρεται να έχει πάνω από 500 παιδιά σε όλο τον κόσμο. Όχι, δεν είναι ψέματα. Είναι η ανατριχιαστική αλήθεια.
Στη σύνοψη του Netflix, σημειώνεται πως το ντοκιμαντέρ «Ο άντρας με τα 1000 Παιδιά» αποκαλύπτει τη συγκλονιστική ιστορία ενός γοητευτικού Ολλανδού απατεώνα, ονόματι Τζόναθαν Τζέικομπ Μέιγιερ, ο οποίος ταξιδεύει τον κόσμο και πείθει με δόλο παρά πολλές γυναίκες να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά του. Μέσα σε τρία επεισόδια, το ντοκιμαντέρ εξερευνά τον σκοτεινό κόσμο της βιομηχανίας γονιμότητας και αποκαλύπτει πώς η έλλειψη παγκόσμιων κανονισμών επιτρέπει σε ορισμένες διεθνείς κλινικές γονιμότητας να συνεχίζουν να δέχονται ανώνυμες δωρεές.
Το ντοκιμαντέρ, εστιάζει στις ιστορίες ζευγαριών και γυναικών- θυμάτων του κατά συρροή δωρητή σπέρματος, από τα νέα της εγκυμοσύνης μέχρι την αποκάλυψη της φρίκης και τη δικαστική υπόθεση που φέρνει τον Τζόναθαν Τζέικομπ Μέιγιερ αντιμέτωπο με πρόστιμο 100.000 ευρώ για κάθε μία από τις περιπτώσεις. Η παραγωγός του ντοκιμαντέρ, Νάταλι Χιλ, δήλωσε σε συνέντευξή της: «Όλοι όσοι θα γίνουν σύντροφοι αυτών των παιδιών θα επηρεαστούν στη συνέχεια. Τα αδέρφια, οι αδερφές, τα ανίψια, οι ανιψιοί του Τζόναθαν, όλοι όσοι συνδέονται ή θα συνδεθούν κάνοντας μια νέα οικογένεια θα επηρεαστούν από τις πράξεις του».
Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Μέιγιερ είναι Ολλανδός YouTuber και μουσικός που στο παρελθόν έχει εργαστεί ως δάσκαλος πολιτικών, σύμβουλος κρυπτονομισμάτων και διάφορα άλλα. Σε ένα βίντεο στο YouTube, τον Φεβρουάριο του 2024 , είπε ότι ενώ σπούδαζε, ένας συμμαθητής του είπε ότι ήταν υπογόνιμος, κάτι τον ενέπνευσε – όπως είπε, να δωρίσει σπέρμα για να βοηθήσει οικογένειες που είχαν δυσκολία να συλλάβουν παιδιά με φυσικό τρόπο.
Σε ένα βίντεο του YouTube, τον Ιούλιο του 2024, είπε ότι προέρχεται από μια μεγάλη οικογένεια με επτά αδέρφια και σε ένα βίντεο του Οκτωβρίου 2023, είπε ότι επειδή δεν είχε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, διαβήτη ή γενετικών ασθενειών, σκέφτηκε ότι η δωρεά σπέρματος θα να είσαι ευγενικός να κάνεις για τους άλλους. Προηγουμένως υποστήριξε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί κάποιος έχει «εμμονή» με τη ζωή του. Σε συνέντευξη του το 2021 στους NYΤ, ο ίδιος δήλωσε: «Έχω περίπου 250 παιδιά. Οι υποθέσεις για 1.000 είναι γελοίες. Είμαι απογοητευμένος από την εμμονή των αριθμών. Δεν έγινα δωρητής σπέρματος για τους αριθμούς, αλλά για την αγάπη για να βοηθήσω τους γονείς να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιος μπορεί να επικεντρωθεί μόνο στους αριθμούς και να δει τα παιδιά μου ως αριθμούς».
Για τι ακριβώς κατηγορείται «Ο άντρας με τα 1000 παιδιά»;
Ο Τζόναθαν Μέιγιερ εξαπάτησε γυναίκες σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιοήσουν τις δωρεές του σπέρματος για να κάνουν παιδιά. Πέρυσι, διατάχθηκε από ολλανδικό δικαστήριο να σταματήσει, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει πατέρας 600 παιδιών στις Κάτω Χώρες από το 2007. Αλλά, η ιστορία δεν ξεκίνησε πέρυσι. Ήδη από το 2017, του απαγορεύτηκε για πρώτη φορά η δωρεά σπέρματος μέσω της Ολλανδικής Εταιρείας Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ολλανδία, σύμφωνα με το ABC News. Εκείνη την εποχή, είχε ήδη γεννήσει 102 μωρά μέσω των δωρεών του σπέρματος σε 11 κλινικές και μιας άλλης τράπεζας σπέρματος που ονομάζεται Cryos.
Μάλιστα, φέρεται να εξαπάτησε όχι μόνο τους πιθανούς γονείς, αλλά και κλινικές, υποσχόμενος σε καθεμία ότι είχε δωρίσει αποκλειστικά στις τράπεζές τους. Τότε, ο ίδιος είχε πει: «Θέλω να κάνω κάτι ουσιαστικό στη ζωή μου. Ναι, είπα ψέματα στις γυναίκες. Αυτό ήταν λάθος. Ήθελα να τις βοηθήσω». Φυσικά, παρά την απαγόρευση της δωρεάς σπέρματος, ο Ολλανδός συνέχισε να κάνει δωρεές μέσω άλλων κλινικών στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να χρησιμοποιούσε ένα διαφορετικό όνομα κατά καιρούς για να απευθύνει έκκληση σε οικογένειες που ζητούσαν δωρεές σπέρματος στο internet.
Πώς «πιάστηκε» ο Τζόναθαν Μέιγιερ ;
Γυναίκες – μητέρες παιδιών που συνελήφθησαν με το σπέρμα που δώρισε ο Μέιγιερ, συναντήθηκαν τυχαία και παρατήρησαν ότι τα παιδιά τους έμοιαζαν. Τελικά, περισσότεροι από 150 γονείς των παιδιών του Ολλανδού συνδέθηκαν στο διαδίκτυο, δημιούργησαν μαζί μια ομάδα στο Facebook και επικοινώνησαν με το Donorkind Foundation για βοήθεια. Το People, σημειώνει πως το Donorkind Foundation, είναι ένας οργανισμός που εστιάζει στα δικαιώματα των παιδιών που συλλαμβάνονται μέσω της δωρεάς σπέρματος και βοηθά τα παιδιά-δότες να εντοπίζουν τις ρίζες τους στους βιολογικούς συγγενείς τους, έλαβε περισσότερες από 30 κλήσεις μέσα σε μια εβδομάδα από μητέρες που ανησυχούσαν ότι τα παιδιά τους είχαν όλα τον ίδιο δότη. Ένας εκπρόσωπος του ιδρύματος είπε στο ABC News ότι οι κλήσεις προήλθαν από «όλο τον κόσμο» σχετικά με τον Μέιγιερ.
Τώρα, σε νέα συνέντευξή του στον Independent, o Μέιγιερ υποστηρίζει ότι ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις. Στη συνέχεια όμως, όταν ο αριθμός των δωρεών του αυξήθηκε, άρχισε να λέει ψέματα στους πιθανούς νέους αποδέκτες για την πλήρη έκταση των απογόνων του. Μιλώντας στην εφημερίδα, η Νάταλι, μια λεσβία μητέρα που έχει έναν γιο με δότη τον Μέιγιερ, είπε ότι την ενημέρωσε το 2010 ότι «ήθελε να βοηθήσει 5 οικογένειες και ότι θα ήμουν το νούμερο 3». Αργότερα έμαθε ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν πολύ υψηλότερος.
Πόσα παιδιά έχει ο Τζόναθαν Τζέικομπ Μέιγιερ;
Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός για το πόσα παιδιά έχει ο Ολλανδός δωρητής σπέρματος. Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 παιδιά, άλλες πάνω από 1.000. Οι New York Times ανέφεραν ότι εκτός από περισσότερα από 100 παιδιά στην πατρίδα του την Ολλανδία, ο Μέιγιερ έχει απογόνους στην Αυστραλία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, το Μεξικό, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σουηδία, την Ελβετία, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τι υποστηρίζει ο ίδιος για όλα αυτά;
«Νομίζω ότι πραγματικά εκμεταλλεύεται (το ντοκιμαντέρ) αυτές τις οικογένειες, οι οποίες ήταν υπογόνιμες ή απλώς ήθελαν να αποκτήσουν οικογένεια», δηλώνει ο Μέιγιερ, τον οποίο προφανώς δεν θα βρεις πουθενά στο ντοκιμαντέρ. Ο ίδιος, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent αρνείται αρκετές από τις βασικές κατηγορίες που του προσάπτονται, σημειώνοντας πως δεν συναγωνίστηκε με άλλους δότες για το ποιος θα μπορούσε να αφήσει τις περισσότερες έγκυες κι ότι ποτέ δεν είχε καν μοιραστεί τον αριθμό των παιδιών που έχει με κανέναν.
Επίσης, αρνείται κατηγορηματικά ίσως την πιο σοκαριστική κατηγορία της σειράς, ότι αυτός και ένας άλλος δότης ανακάτεψαν το σπέρμα τους πριν το δώσουν σε έναν λήπτη προκειμένου να δουν ποιο θα «υπερίσχυε». «Είναι αυτό στο ντοκιμαντέρ. Όχι, αυτό είναι απόλυτη συκοφαντία. Είναι παράλογο. Γιατί να το κάνω αυτό; Γιατί να το κάνει κάποιος αυτό; Αν είναι στο ντοκιμαντέρ, να είστε προετοιμασμένοι, θα κάνω σίγουρα μήνυση σε όλο το συνεργείο του Netflix», λέει στη συνέντευξή του.