UPDATE

Ο Μιχάλης Σαράντης είναι ο Αίαντας του Σοφοκλή και θα σε καθηλώσει από το πρώτο λεπτό


Άννα Καντζηλιέρη

18 Ιουλίου 2024

Ο Μιχάλης Σαράντης είναι ο Αίαντας του Σοφοκλή και θα σε καθηλώσει από το πρώτο λεπτό
Instagram @aias_2024
Ο Μιχάλης Σαράντης ξεδιπλώνει στη σκηνή το πηγαίο ταλέντο του, καθώς υποδύεται με μαεστρία εννιά ρόλους

Ο Αίας του Σοφοκλή - η παράσταση που κέρδισε χιλιάδες θεατές και απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από κριτικούς - επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι, κάνοντας περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης, ο ηθοποιός Μιχάλης Σαράντης και ο ζωγράφος Απόστολος Χατζάρας ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν για πρώτη φορά τον «Αίαντα» το φθινόπωρο του 2019. Πέντε χρόνια μετά, η παράσταση - φαινόμενο ανεβαίνει ξανά και σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να τη δεις.

Ο Αίας, ο πιο σπουδαίος πολεμιστής των Ελλήνων μετά τον Αχιλλέα, δικαιούται σύμφωνα με τον νόμο τα όπλα του μετά τον θάνατό του. Ωστόσο, ο Οδυσσέας εμφανίζεται στο διάβα του και τα διεκδικεί με αθέμιτο τρόπο, καταφέρνοντας, τελικά, να τα κάνει δικά του. Ο Αίας ατιμάζεται, πληγώνεται και διψάει για εκδίκηση.

Αθήνα. Θέατρο Βράχων. Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024. Πλήθος κόσμου γέμισε από άκρη σε άκρη τις θέσεις του θεάτρου - παρά την έντονη ζέστη - προκειμένου να παρακολουθήσει την τραγωδία μέσα από τα μάτια του Μιχάλη Σαράντη υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Νανούρη. Ο ηθοποιός υποδύεται με μαεστρία εννέα διαφορετικά πρόσωπα, εννέα διαφορετικούς ρόλους, χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή, το σώμα του και την ψυχή του. Η κίνησή του ακολουθεί το συναίσθημα, ενεργοποιώντας κάθε αίσθηση. Σε μεταφέρει σε εκείνη την εποχή, ζωντανεύοντας έναν - έναν τους ήρωες της τραγωδίας με παραστατικό τρόπο και γλαφυρό ύφος.

Ο Μιχάλης Σαράντης, σε έναν δύσκολο και απαιτητικό μονόλογο, σε καθηλώνει με τις υποκριτικές ικανότητες και την κινησιολογία του, γεμίζοντας μια ολόκληρη σκηνή. Οι γρήγορες εναλλαγές στη φωνή, τα εκ διαμέτρου αντίθετα συναισθήματα που εκφράζει κάθε φορά, η στάση και ο τρόπος που μεταφέρεται σαν αερικό από τον έναν ήρωα στον άλλον και προσεγγίζει το εκάστοτε πρόσωπο, σε παρασύρουν στην ιστορία του και σε μαγεύουν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι επί 80 λεπτά τα βλέμματα όλων μας ήταν «καρφωμένα» στη σκηνή.

Συνοδοιπόρος του σε αυτό το «ταξίδι» είναι ο Απόστολος Χατζάρας, ο οποίος ζωγραφίζει επί σκηνής πρόσωπα και εικόνες που πρωταγωνιστούν στην ιστορία, «ντύνοντας» την παράσταση με τον πιο ξεχωριστό και πρωτότυπο τρόπο. Η συμβολή του είναι πολύτιμη για την εξέλιξη του έργου. Οι δύο άνδρες δεν ανταλλάσσουν καμία λέξη, τα λένε όλα με τα μάτια.

Αν δεν έτυχε - όπως στη δική μου περίπτωση - να δεις την παράσταση στο παρελθόν, η φετινή περιοδεία είναι η ευκαιρία να το κάνεις. Η ποιότητα και το πηγαίο ταλέντο είναι σίγουρα δύο λέξεις που ταιριάζουν δίπλα στο όνομα του Μιχάλη Σαράντη. Και μπορεί ως καλλιτέχνης να μπαινοβγαίνει σε χιλιάδες ρόλους, όμως, ως απλός θεατής, μπορώ να πω ότι αυτός του Αίαντα αποτελεί σίγουρα κορυφαία στιγμή για την καριέρα του.