UPDATE

Οι Γαλλίδες αθλήτριες απαγορεύεται να φορέσουν μαντίλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ισότητα φύλων μεν, έμφυλες διακρίσεις δε


Δήμητρα Πραντάλου

19 Ιουλίου 2024

Οι Γαλλίδες αθλήτριες απαγορεύεται να φορέσουν μαντίλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ισότητα φύλων μεν, έμφυλες διακρίσεις δε
Getty Images / @Kyodo News
Θα τους επιτρέπεται για την ακρίβεια να την φορούν στο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά όχι όσο αγωνίζονται

Όσο το Παρίσι ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η Δήμαρχος της πόλης προσπαθεί να πείσει τους αθλητές πως τα νερά του Σηκουάνα είναι καθαρά, βουτώντας μέσα σε αυτά ως τρανή απόδειξη των όσων υποστηρίζει, στη Γαλλία συμβαίνει κάτι που έχει περάσει στα ψιλά. Ειδικότερα, απαγορεύτηκε στις Γαλλίδες αθλήτριες να φορέσουν τη μαντίλα (χιτζάμπ) τους, κάτι που η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε ως υποκρισία. Τη στιγμή που οι Ολυμπιακοί Αγώνες προάγουν την ισότητα των φύλων, επικρατούν τελικά διακρίσεις.

Όλο αυτό ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, τότε που η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Αμελί Ουντεά-Καστερά, δήλωσε πως κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η επίδειξη θρησκευτικών συμβόλων δεν θα επιτρέπεται. Για την ακρίβεια, επιτρέπεται στις Γαλλίδες αθλήτριες να φορούν μαντίλα στο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά όχι και την ώρα που αγωνίζονται.

Τα Ηνωμένα Έθνη επέκριναν την απόφαση, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να επιβάλλει σε μια γυναίκα τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να φορέσει». Πράγμα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά, να, που όχι. Από την άλλη, όσον αφορά εκείνους που δεν εκπροσωπούν τη Γαλλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες όπως έχουν οριστεί από τις δικές τους Ομοσπονδίες και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Αν και αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έστειλαν επιστολή στις γαλλικές αρχές τον προηγούμενο μήνα, ζητώντας να επανεξετάσουν αυτή τους την απόφαση, μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι. Η Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Δικαιώματα των Γυναικών στην Ευρώπη, Anna Błuś, δήλωσε πως «η απαγόρευση στις Γαλλίδες αθλήτριες να αγωνίζονται με αθλητικές μαντίλες στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες γελοιοποιεί τους ισχυρισμούς ότι το Παρίσι 2024 είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες Ισότητας των Φύλων και αποκαλύπτει τις ρατσιστικές έμφυλες διακρίσεις που διέπουν την πρόσβαση στον αθλητισμό στη Γαλλία».

Κι αν κάποιος νομίζει πως η απαγόρευση της μαντίλας ισχύει μόνο για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, πλανάται. Εκτείνεται πολύ πέρα από αυτούς. Οι γυναίκες μουσουλμάνες δεν επιτρέπεται να φορούν μαντίλα σε αρκετά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα της Διεθνούς Αμνηστίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πολλές γυναίκες αποκλείονται από αθλήματα ή στην πορεία απλά τα εγκαταλείπουν αναγκαστικά.

Όπως γίνεται απόλυτα κατανοητό, πάντως, έχει δημιουργηθεί μια αφόρητη κατάσταση στη Γαλλία, καθώς παραβιάζει εξίσου και πολλαπλές υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, στις οποίες κιόλας η χώρα είναι μέλος. Γενικά, αυτή τη στιγμή στην χώρα επικρατεί ένας τεράστιος αναβρασμός, τόσο για τη διοργάνωση, όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις.