UPDATE

Σαν να «πάγωσε» ο χρόνος: Οι 7 πόλεις - «φαντάσματα»


JTeam

19 Ιουλίου 2024

Σαν να «πάγωσε» ο χρόνος: Οι 7 πόλεις - «φαντάσματα»
Ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες όλων των εποχών, έλεγε πως το μυστικό για την τέλεια πόλη είναι το φως, το πράσινο και ο ήλιος.

Ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες όλων των εποχών, έλεγε πως το μυστικό για την τέλεια πόλη είναι το φως, το πράσινο και ο ήλιος. Ωστόσο, αυτό το «όνειρο» αποδείχθηκε απατηλό και έσβησε γρήγορα για ορισμένες πόλεις που μετατράπηκαν σε φαντάσματα, ερημωμένες από ζωή καθώς οι κάτοικοι τις εγκατέλειψαν είτε λόγω φυσικών καταστροφών, είτε εξαιτίας πολέμου.

Μια εξ αυτών, υπήρξε η Αμμόχωστος: η πόλη - διαμάντι, που αποτελούσε έναν από τους πιο «καυτούς» τουριστικούς προορισμούς με πολυτελή θέρετρα. Τον Αύγουστο του 1974, ο χρόνος «πάγωσε» όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι και η πόλη εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα να αποτελεί μόνιμα ανοιχτή πληγή για Έλληνες και Κύπριους. Οι Τούρκοι περιέφραξαν την περιοχή των Βαρωσίων και μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ του 1984, η διαχείριση ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη με στόχο κάποια στιγμή οι κάτοικοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Διαβάστε περισσότερα στο Insider.gr