UPDATE

Στο Σουδάν οι γυναίκες αναγκάζονται να κάνουν σεξ με στρατιώτες, με αντάλλαγμα λίγο φαγητό


JTeam

22 Ιουλίου 2024

Στο Σουδάν οι γυναίκες αναγκάζονται να κάνουν σεξ με στρατιώτες, με αντάλλαγμα λίγο φαγητό
Getty Images / @Michael Kappeler
Γυναίκες που δεν κατάφεραν να διαφύγουν μετά τον εμφύλιο που ξέσπασε στο Σουδάν και που η επιβίωσή τους είναι ένας γολγοθάς

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν, μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, που οδήγησε στον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και εκτόπισε περισσότερους από 10 εκατομμύρια, η καθημερινότητα για τις γυναίκες είναι ένας πραγματικός γολγοθάς. Όσες δεν κατάφεραν να διαφύγουν μετά τη σύγκρουση που ξέσπασε, αναγκάζονται να έρχονται σε σεξουαλική επαφή με τους στρατιώτες, με αντάλλαγμα λίγο φαγητό.

Όπως διαβάζουμε στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian, στην πόλη Ομντουρμάν, η έλλειψη φαγητού εξακολουθεί να είναι μεγάλη, κυρίως γιατί οι επιθέσεις έλαβαν χώρα στην περιοχή των εργοστασίων. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι γυναίκες να γίνονται έρμαια των σεξουαλικών ορέξεων των στρατιωτών, για να μπορέσουν να ταΐσουν τις οικογένειές τους.

«Και οι δύο γονείς μου είναι ηλικιωμένοι και άρρωστοι και δεν αφήνω ποτέ την 18χρονη κόρη μου να βγει έξω για να ψάξει για φαγητό. Πήγαινα στους στρατιώτες και αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να βρω φαγητό», εξηγεί μία γυναίκα, θύμα της τραγικής κατάστασης. Ανέφερε, επίσης, πως την ανάγκασαν να έρθει σε σεξουαλική επαφή με στρατιώτες τον Μάιο του προηγούμενου έτους, σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο, σε μια αποθήκη φάβας.

Πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος στο Σουδάν, η 37χρονη εργαζόταν ως καμαριέρα για οικογένειες που ζούσαν στα πιο εύπορα μέρη του Ομντουρμάν. Όμως η ίδια ήταν πολύ φτωχή για να διαφύγει από την πόλη και να μεταβεί σε ένα πιο ασφαλές μέρος, όταν πια ξεκίνησε η σύγκρουση.

Οι πρώτες καταγγελίες για βιασμούς από τους στρατιώτες, ήρθαν στο φως λίγες ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, στις 15 Απριλίου του 2023. Πλέον υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που κάνουν λόγο για σεξουαλική βία από τους μαχητές της RSF, όπου ελέγχουν όλα τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα, με εξαίρεση ένα.

Κάποιες γυναίκες που μίλησαν στον Guardian, είπαν πως οι στρατιώτες απαιτούν, επίσης, την σεξουαλική επαφή με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, που είναι πιθανό να εντοπίσουν αντικειμένα για να τα πουλήσουν στις τοπικές αγορές.

Τούτου λεχθέντος, σε μία γυναίκα που υπέκυψε σε σεξουαλική επαφή με στρατιώτες, της επέτρεψαν να πάρει από άδεια σπίτια, τρόφιμα, εξοπλισμό κουζίνας και αρώματα. Η ίδια ντρέπεται για τον εξαναγκασμό που υπέστη, προκειμένου να κλέψει περιουσίες για να επιβιώσει, αλλά όπως δήλωσε «δεν είμαι κλέφτρα».

Και συνέχισε: «Αυτό που πέρασα είναι απερίγραπτο, δεν θα το ευχόμουν ούτε στον εχθρό μου. Το έκανα μόνο και μόνο επειδή ήθελα να ταΐσω τα παιδιά μου».

Jenny.Gr
Getty Images / @Michael Kappeler

Αυτή τη στιγμή, οργανώσεις δυσκολεύονται να μοιράσουν φαγητό στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και παρόλο που το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ δήλωσε πρόσφατα ότι έκανε παραδόσεις στην περιοχή του Χαρτούμ, οι γυναίκες με τις οποίες μίλησε ο Guardian είπαν ότι δεν είχαν δει καμία διεθνή βοήθεια να έρχεται στις γειτονιές τους.

Μία τρίτη γυναίκα, με την οποία μίλησε η βρετανική ιστοσελίδα, εξήγησε ότι βασανίστηκε από στρατιώτες, επειδή σταμάτησε να κάνει σεξ μαζί τους. Η μόλις 21 ετών γυναίκα, είπε πως έκανε σεξ μαζί τους με αντάλλαγμα την είσοδο σε σπίτια στο δυτικό Ομντουρμάν, αλλά σταμάτησε όταν τα αδέρφια της τής είπαν πως είναι αντίθετα με τις λεηλασίες. Όταν η ίδια είπε στους στρατιώτες πως θα διακόψει μαζί τους, εκείνοι της έκαψαν τα πόδια.

Στρατιώτες και κάτοικοι του Ομντουρμάν έχουν επιβεβαιώσει όλες τις άνωθεν αναφορές, ενώ ένας στρατιώτης είπε πως αν και δεν είχε ποτέ προσωπικά εκμεταλλευτεί γυναίκες, είχε δει τους συναδέλφους του να το κάνουν. Ένας κάτοικος είπε πως συχνά ακούει τις γυναίκες να ουρλιάζουν, αλλά «τι μπορώ να κάνω; Τίποτα».