UPDATE

5 ταινίες και 2 σειρές που θα σε βάλουν στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων


Δήμητρα Πραντάλου

28 Ιουλίου 2024

5 ταινίες και 2 σειρές που θα σε βάλουν στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων
Tudum / Netflix
Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι μια καλή στιγμή να κάνεις binge-watching στις ακόλουθες προτάσεις

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν και επίσημα, την Παρασκευή, στο λαμπερότερο από ποτέ, και ταυτόχρονα βροχερό, Παρίσι. O Τομά Ζολί οραματίστηκε μία ιδιαίτερη τελετή έναρξης, εμπνευσμένη από το ρεύμα του γαλλικού υπερρεαλισμού, που στήθηκε σε όλη την Πόλη του Φωτός. Ένα κινηματογραφικό, σε κάποιες στιγμές, υπερθέαμα και ένα εντυπωσιακό φινάλε. Η Σελίν Ντιόν ήταν συγκλονιστική, ερμηνεύοντας από τον Πύργο του Άιφελ το «Hymne à l’amour».

Οι αγώνες έχουν ήδη ξεκινήσει από χθες, ωστόσο αν θέλεις το κάτι παραπάνω για να μπεις στο πνεύμα και το κλίμα των Ολυμπιακών Αγώνων, τότε δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις τις ακόλουθες πέντε ταινίες και τις δύο σειρές.

Chariots of Fire

Θα ήταν μεγάλο λάθος αν αυτή η ταινία, που κέρδισε 4 Όσκαρ, δεν βρισκόταν στη λίστα. Το Chariots of Fire, που κυκλοφόρησε το 1981, ακολουθεί την αληθινή ιστορία δύο αθλητών, του Έρικ Λίντελ και του Χάρολντ Άμπραχαμς. Οι δυο τους αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924, στο Παρίσι, αντιμετωπίζοντας όμως διάφορα προβλήματα εξαιτίας της πίστης τους. Ο πρώτος, Χριστιανός που έτρεξε για την πίστη του και ο δεύτερος, Εβραίος, που έτρεξε εναντίον των προκαταλήψεων. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως η ταινία έχει μείνει στην ιστορία, και για τη μουσική επένδυση του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Eddie the Eagle

Ο Χιου Τζάκμαν και ο Τάρον Έγκερτον ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πουν, το 2016, την ιστορία του Βρετανού Μάικλ Eντουαρντς, του πρώτου αθλητή που εκπροσώπησε τη Μεγάλη Βρετανία στο άλμα με σκι, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Κάλγκαρι το 1988. Ο Έντουαρτς, παρά το γεγονός ότι τερμάτισε τελευταίος, κατάφερε να γίνει σύμβολο, κυρίως για την επιμονή του. Στην ουσία, έγινε διάσημος, ακριβώς γι’αυτό που ήταν.

Tonya

Το 2017, πριν η Μάργκοτ Ρόμπι γίνει η Μπάρμπι, υποδύθηκε την αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, Τόνια Χάρντινγκ. Η ιστορία είναι γνωστή, καθώς η Χάρντινγκ έγινε συνεργός μιας επίθεσης που δέχτηκε στις 6 Ιανουαρίου 1994, η αντίπαλος της, Νάνσι Κέριγκαν. Η Κέριγκαν δέχτηκε επίθεση με λοστό, σπάζοντας το πόδι της και θέτοντας σε κίνδυνο την υποψηφιότητα της για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η έρευνα του FBI αποκάλυψε πως ο σύζυγος της Τόνια Χάρντινγκ, πλήρωσε κάποιον για να την τραυματίσει. Η ταινία έχει τρομερό ενδιαφέρον, κυρίως γιατί αφήνει στους θεατές να αποφασίσουν αν η Χάρντινγκ είναι εξίσου θύμα ή όχι. Αυτή την ταινία θα την βρεις στο Ertflix.

Munich

Η ταινία που σκηνοθέτησε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, δεν μπορώ να πω πως έχει πολλές δόσεις αθλητισμού, αλλά είναι από αυτές που πρέπει να δεις. Πραγματεύεται πραγματεύεται τη συγκλονιστική ιστορία της δολοφονίας Ισραηλινών αθλητών, από Παλαιστινίους τρομοκράτες, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, αλλά και τις δολοφονίες που πραγματοποίησε ο Μοσάντ ως αντίποινα. Οι γραμμές του ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, γίνονται θολές καθώς οι πράκτορες που εκτελούν την αποστολή, αμφισβητούν την ηθική αυτού που κάνουν, κάτι που είναι στην πραγματικότητα επίκαιρο για αυτό που συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Icarus

Το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον σκηνοθέτη Μπράιαν Φόγκελ, ο οποίος δοκιμάζει να ντοπαριστεί για έναν ερασιτεχνικό ποδηλατικό γύρο στη Γαλλία. Σκοπός του είναι πρώτον, να δει πώς θα τα πάει, και δεύτερον, να καταφέρει να περάσει από τον έλεγχο χωρίς να τον καταλάβουν. Για να το πετύχει, ζητά τη βοήθεια του Γκριγκόρι Ροντσένκοφ, του επικεφαλής ρωσικού εργαστηρίου. Ωστόσο, η είδηση πως οι μισοί Ρώσοι αθλητές στο Σότσι ήταν ντοπαρισμένοι, αλλά οι έλεγχοι έβγαινε καθαροί, έκανε τον Ροντσένκοφ να επικοινωνήσει με τον Φόγκελ, να εγκαταλείψει τη Ρωσία και να μεταβεί στις ΗΠΑ, προκειμένου να δώσει όλες τις πληροφορίες στις Αρχές. Κι αυτό ήταν μεγάλο σκάνδαλο.

Simone Biles Rising

Η ιστορία της Σιμόν Μπάιλς, αυτής της σπουδαίας αθλήτριας που επέστρεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, βρίσκεται πλέον στο Netflix, με δύο απολαυστικά επεισόδια. Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που η Σιμόν ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, προκαλώντας ένα μεγάλο σοκ στους ακόλουθούς της, αλλά και στον αθλητισμό γενικότερα. Ήταν φαβορί, αναμενόταν να σπάσει ρεκόρ, κι όμως η ίδια αποφάσισε να πατήσει pause, λόγω ψυχικής υγείας.

Η σειρά δεν καταπιάνεται σχεδόν καθόλου, βέβαια, με το μεγάλο σκάνδαλο, που αφορούσε τον γιατρό Λάρι Νασάρ και τη σεξουαλική κακοποίηση σε 150 νεαρές αθλήτριες, η οποία τον οδήγησε σε ποινή φυλάκισης 175 χρόνων. Κι αυτό το λες προβληματικό. Όπως και να ‘χει, αξίζει να δεις την ιστορία της Σιμόν.

Sprint

Μια σειρά έξι επεισοδίων στο Netflix, που καταπιάνεται με τους ταχύτερους και κορυφαίους σπρίντερ. Το πώς όμως διαχειρίζονται τον ανταγωνισμό, τις προπονήσεις, τα ΜΜΕ και γενικώς οτιδήποτε κρύβεται πίσω από την επιτυχία, είναι στο επίκεντρο της σειράς, που στόχο έχει να αποκαλύψει πράγματα.