UPDATE

5 αστυνομικά βιβλία που δεν θα θέλεις να αφήσεις από τα χέρια σου


Δήμητρα Πραντάλου

3 Αυγούστου 2024

5 αστυνομικά βιβλία που δεν θα θέλεις να αφήσεις από τα χέρια σου
Unsplash
Με ανατροπές, μυστήριο και αγωνία, δηλαδή ό,τι χρειάζεσαι για να ταξιδέψει η φαντασία σου

Τα αστυνομικά βιβλία είναι για όλες τις εποχές. Ακόμα και το καλοκαίρι που οι περισσότεροι προτιμούν να διαβάσουν κάτι ανάλαφρο, η αστυνομική λογοτεχνία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να στρέψεις την προσοχή σου αλλού, εμπλουτίζοντας το είδος της με νέες εξαιρετικές προτάσεις. Αν αναζητάς ένα καλό αστυνομικό βιβλίο για να βάλεις στη βαλίτσα των διακοπών σου ή για να σου κάνει συντροφιά στην Αθήνα, τα βράδια, τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.

Πέντε αστυνομικά βιβλία, το ένα καλύτερο από το άλλο. Βιβλία με ανατροπές, αγωνία και υπέροχη ροή της ιστορίας, που θα σε αγκιστρώσει θέλεις, δε θέλεις. Διάβασε ένα από τα ακόλουθα και υπόσχομαι ότι θα περάσεις υπέροχα.

Το άστρο της ερήμου

Jenny.Gr

Ο Μάικλ Κόνελι είναι ο μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας. Είναι από τους μεγαλύτερους συγγραφείς εγκλημάτων όλων των εποχών, κι αυτό δεν είναι κάτι που το λέω εγώ, αλλά το γράφουν οι περισσότεροι κριτικοί. Μας έχει χαρίσει υπέροχα αστυνομικά βιβλία και πολύ τον ευχαριστούμε. Ο Κόνελι επέστρεψε με το αγαπημένο του (μας) δίδυμο, τη Ρενέ Μπάλαρντ και τον Χάρι Μπος. Η Ρενέ γυρνάει στο Σώμα, μετά την παραίτησή της, ως επικεφαλής της ανασυγκροτημένης Μονάδας Ανοιχτών-Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων, ενώ ο Χάρις Μπος δουλεύει δουλεύει εδώ και χρόνια πάνω σε μια υπόθεση που τον στοιχειώνει.

Πρόκειται για τη δολοφονία μιας ολόκληρης οικογένειας από έναν ψυχοπαθή που εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος. Η Μπάλαρντ του ζητά να τη βοηθήσει: ένας κατά συρροή δολοφόνος καραδοκεί στην πόλη εδώ και χρόνια σκορπίζοντας τον θάνατο, έτσι προτρέπει τον Μπος να αφήσει τη δική του έρευνα, την υπόθεση που έχει βάλει σκοπό να εξιχνιάσει. Οι δυο τους πρέπει τώρα να βρουν δύο επικίνδυνους δολοφόνους που παραμένουν ατιμώρητοι. Είναι αυτό ένα βιβλίο που θα διαβάσεις απνευστί; Είναι.

Εκδόσεις Διόπτρα

Οι Ανώνυμοι

Jenny.Gr

Ο Ούγκες Πάγκαν μας τοποθετεί στη Γαλλία τη δεκαετία του ’70, σε μια πόλη που το όνομά της δεν θα το μάθουμε ποτέ και περιγράφει με ακρίβεια την καθημερινότητα στα αστυνομικά τμήματα. Σε αυτή την πόλη οδηγείται ο αρχιεπιθεωρητής Σνεντέρ, ο οποίος γυρίζει την πλάτη στην υπόσχεση μιας λαμπρής καριέρας στο Παρίσι, καθώς δεν μπορεί να γλιτώσει από τα φαντάσματα του Πολέμου της Αλγερίας - μια εμπειρία για την οποία δεν μιλά ποτέ, αλλά που είναι διαρκώς και οδυνηρά παρούσα.

Δεν θ' αργήσει να βρεθεί αντιμέτωπος με μια σοβαρή υπόθεση: η Μπετύ, κόρη ενός χαμηλόβαθμου σιδηροδρομικού υπαλλήλου, δεν γύρισε σπίτι. Ο πατέρας της πιστεύει ότι είναι νεκρή και αποδεικνύεται πως έχει δίκιο. Οι έρευνες αρχίζουν και, ενώ άλλες υποθέσεις έρχονται να απασχολήσουν την ομάδα του Σνεντέρ, αυτή η δολοφονία τον στοιχειώνει. Ο Σνεντέρ δεν αποδέχεται τον θάνατο. Πόσο μάλλον τον θάνατο μιας δεκαπεντάχρονης... Καραδοκούν, όμως, πολλές παγίδες. Ο διακριτικός όσο και πανίσχυρος άνθρωπος που ελέγχει την πόλη, ένας παλιός γνώριμος του Σνεντέρ, μια περίεργη και δυνατή σχέση. Μια ικανή και φιλόδοξη δημοσιογράφος. Αστυνομικοί διεφθαρμένοι, τραμπούκοι που κυνηγούν τους Άραβες και τους άστεγους, καριερίστες που διατηρούν αιμομικτικές σχέσεις με την πολιτική εξουσία, τα ΜΜΕ, τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Εκδόσεις Πόλις

Η Χίμαιρα

Jenny.Gr

Η Καμίλα Λάκμπεργκ και ο Χένρικ Φεξίους δίνουν ένα σπουδαίο φινάλε στη Μίνα Νταμπίρι και τον Βίνσεντ Βάλντερ. Αυτό είναι το τρίτο βιβλίο των δύο συγγραφέων, οπότε σε προτρέπω να διαβάσεις και τα δύο προηγούμενα. Είναι Δεκέμβριος στη χιονισμένη Στοκχόλμη και μια μεγάλη απειλή αιωρείται πάνω από τον Σουηδό υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ στα έγκατα του μετρό ανακαλύπτεται ένας σωρός ανθρώπινων οστών. Αποδεικνύεται ότι ο σκελετός ανήκει σε γνωστό χρηματιστή που καταχράστηκε χρήματα αθώων πολιτών.

Η ομάδα της αστυνομικού Μίνας Νταμπίρι προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μετά τα τραυματικά γεγονότα του καλοκαιριού που κατέληξαν στον θάνατο ενός συναδέλφου τους. Καλούν τελικά και πάλι τον πνευματιστή Βίνσεντ Βάλντερ για να βοηθήσει στην υπόθεση. Η Μίνα και ο Βίνσεντ συνεχίζουν να παλεύουν με τους δαίμονές τους και ο Βίνσεντ νιώθει ότι ο κλοιός σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω του, νιώθοντας τα λάθη του παρελθόντος να τον καταδιώκουν. Όταν στις υπόγειες στοές βρίσκεται ακόμα ένας σκελετός, η ομάδα δοκιμάζεται ξανά – τι συμβαίνει εκεί κάτω στις σήραγγες, στα έγκατα της Στοκχόλμης; Ποιος κυνηγάει τον υπουργό; Και ποιος τον Βίνσεντ;

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το μυστικό της καμαριέρας

Jenny.Gr

Η Φρίντα Μακφάντεν έγραψε ένα αστυνομικό βιβλίο με τις ανατροπές να διαδέχονται η μία την άλλη. Η ιστορία ακολουθεί μία καμαριέρα, η οποία ευχαριστεί την τύχη της που την προσέλαβαν οι Γκάρικ, για να καθαρίζει το εκπληκτικό ρετιρέ τους με θέα στην πόλη και να ετοιμάζει φανταχτερά γεύματα στη λαμπερή κουζίνα τους.

«Όλα φαίνονται τέλεια. Αλλά ακόμα δεν έχω γνωρίσει την κυρία Γκάρικ, ούτε επιτρέπεται να μπω στο δωμάτιό της. Είμαι σίγουρη ότι την ακούω να κλαίει. Παρατηρώ κηλίδες αίματος γύρω από τη λαιμόκοψη των λευκών νυχτικών της όταν βάζω πλυντήριο. Και μια μέρα δεν μπορώ να αντισταθώ, της χτυπώ την πόρτα. Όταν η πόρτα ανοίγει, αυτό που βλέπω αλλάζει τα πάντα. Τότε είναι που δίνω μια υπόσχεση. Άλλωστε, το έχω ξανακάνει αυτό. Μπορώ να προστατεύσω την κυρία Γκάρικ, ενώ κρατάω τα δικά μου μυστικά κλειδωμένα. Ο Ντάγκλας Γκάρικ έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα πληρώσει. Το θέμα είναι μέχρι πού είμαι αποφασισμένη να φτάσω».

Εκδόσεις Διόπτρα

Ο Διάβολος πεθαίνει τελευταίος

Jenny.Gr

Ο Ρίτσαρντ Οζμάν συνεχίζει το σερί των απολαυστικών αστυνομικών βιβλίων. Ένα ακόμη που χαίρεσαι να το διαβάζεις.Τα μέλη της Λέσχης Φόνων της Πέμπτης λαμβάνουν σοκαριστικά νέα. Ένας παλιός φίλος αντικέρ σκοτώνεται και το επικίνδυνο πακέτο που είχε στη φύλαξή του εξαφανίζεται. Η παρέα αναλαμβάνει δράση καις την πορεία διασταυρώνονται με παραχαράκτες έργων τέχνης, απατεώνες του διαδικτύου και ναρκέμπορους, ενώ αντιμετωπίζουν και μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση που τους αφορά προσωπικά. Καθώς ο αριθμός των πτωμάτων αυξάνεται, το πακέτο παραμένει άφαντο και οι συμφορές φαίνεται να μην έχουν τέλος, μήπως εντέλει υπάρχει ένας διάβολος ανάμεσά τους;

Εκδόσεις Ψυχογιός