UPDATE

Only (Olympic) Fans: Ολυμπιονίκες χρηματοδοτούν τις συμμετοχές τους στους αγώνες με λογαριασμό στη γνωστή πλατφόρμα


Ελένη Μπεζιριάνογλου

2 Αυγούστου 2024

OnlyFans Olympic Athletes
Η σέξι πλευρά των αθλητών πληρώνει στο τέλος της ημέρας τους λογαριασμούς – Τι λέει αυτό για τον αθλητισμό σήμερα;

Γνωρίζαμε ήδη ότι ο πρωταθλητισμός κοστίζει ακριβά αλλά κάπως, οι περισσότεροι, έχουμε την εντύπωση ότι οι αθλητές βγάζουν πολλά λεφτά από τις χορηγίες και τις διαφημίσεις. Σίγουρα, αυτό μπορεί να ισχύει για δημοφιλή αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ακόμα και το τένις που οι κορυφαίοι παίκτες του κόσμου είναι παράλληλα και superstars.

Στην άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν χιλιάδες αθλητές που αγωνίζονται σε αθλήματα με πολύ μικρότερη προβολή και δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για χορηγίες ή διαφημίσεις. Εξακολουθούν, όμως, να χρειάζονται χρήματα για εξοπλισμό, ταξίδια, προπονήσεις, γιατρούς και φυσικά για να... ζήσουν. Όταν κάνεις πρωταθλητισμό που απαιτεί πολλές ώρες προπόνησης καθημερινά είναι κάπως δύσκολο να έχεις και μια άλλη δουλειά, άρα πώς θα βγάλεις τα προς το ζην;

Κι αν νόμιζες ότι κερδίζοντας χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι κόποι τους ανταμείφθηκαν, κάνεις λάθος. Περισσότερο ηθικό παρά οικονομικό είναι το κέρδος τους. Ίσως γι' αυτό αρκετοί Ολυμπιονίκες έχουν στραφεί στο OnlyFans για να εξασφαλίσουν επιπλέον έσοδα -ή και τα προς το ζην.

Ο 29χρονος βρετανός ολυμπιακός δύτης, Τζακ Λόουερ, πρόσφατα προκάλεσε φρενίτιδα στους θαυμαστές του ανακοινώνοντας ότι άνοιξε λογαριασμό στο OnlyFans, στον οποίο μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση με μόλις 10 δολάρια το μήνα. «Προφανώς, έχω αυτό που θέλουν οι άνθρωποι», δήλωσε στην Telegraph ο Λόουερ, ο οποίος αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς του Παρισιού και συνέχισε λέγοντας: «θα το εκμεταλλευτώ ευχαρίστως. Είμαι λίγο hustler και θέλω λίγα παραπάνω χρήματα αν μπορώ. Η χρηματοδότηση δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια. Είμαι στους τρεις καλύτερους του κόσμου και είναι 28.000 λίρες (33.000€ περίπου) τον χρόνο». Ωστόσο, ο Λόουερ έχει επιλέξει να μοιράζεται φωτογραφίες του με μαγιό, σλιπάκια, μπόξερ και άλλα αντί για εντελώς γυμνές και επιτρέπει στους συνδρομητές του να συνομιλούν μαζί του.

Αν και δεν αποκάλυψε πόσα κερδίζει από το OnlyFans, πρέπει να είναι ένα καλό ποσό γιατί και κάποιοι συναθλητές του έχουν, επίσης, ενταχθεί στην πλατφόρμα, όπως ο Νόα Ουίλιαμς (κέρδισε το πρώτο του ολυμπιακό μετάλλιο στη συγχρονισμένη κατάδυση μαζί με τον Τομ Ντέιλι), ο Ντάνιελ Γκούντφελοου και ο Μάτι Λι (χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στη συγχρονισμένη κατάδυση).

Ο πρώην Ολυμπιονίκης δύτης, Μάθιου Μίτσαμ (που έχει επίσης λογαριασμό στο OnlyFans) απάντησε σε όσους κατακρίνουν τους αθλητές σαν τον Λόουερ για την «παράλληλη ενασχόληση»: «Διάβασα ότι ο Τζακ (Λόουερ) κέρδιζε 28.000 λίρες το χρόνο από την εθνική βρετανική ομάδα, που δεν είναι πολλά χρήματα για έναν αθλητή του επιπέδου του, και αυτό εξηγεί γιατί αναζητά τρόπους να συμπληρώσει το εισόδημά του». Ο Μίτσαμ αποκάλυψε ότι όταν αποσύρθηκε από τις καταδύσεις το 2016, το εισόδημά του «μειώθηκε» και κατάφερε να τα βγάλει πέρα μόνο με τα χρήματα που κέρδιζε από το OnlyFans. «Η στάση μου - ως πρώην Ολυμπιονίκης που δημοσιεύει περιεχόμενο στο OnlyFans για 18 μήνες - είναι ότι είναι ένας χρήσιμος τρόπος να συμπληρώνει κανείς το εισόδημά του», εξήγησε.

«Κερδίζω περισσότερα από τα διπλάσια από όσα θα κέρδιζα ως αθλητής - αναλύστε το όπως θέλετε, αλλά αυτή τη στιγμή βγάζω περισσότερα από το OnlyFans απ' ό,τι από την κωπηλασία», είπε στο Reuters ο νεοζηλανδός κωπηλάτης Ρόμπι Μάνσον, ο οποίος εξήγησε ότι η χρηματοδότηση από την ομοσπονδία καλύπτει μόνο τα έξοδα των προπονήσεών του. «Έπρεπε να βρω άλλες πηγές εισοδήματος και το κυβερνητικό σώμα δεν έχει πρόβλημα με αυτό που κάνω».


Μια άλλη πρώην Ολυμπιονίκης στο πατινάζ ταχύτητας, η Ελίζ Κρίστι, δήλωσε ότι το άνοιγμα ενός λογαριασμού στο OnlyFans «της έσωσε τη ζωή» όταν αποφάσισε να αποσυρθεί πριν από τρία χρόνια. «Πέρασα από το να είμαι κάποια που κερδίζει μετάλλια κάτω από ένα σύστημα, στο να μην έχω απολύτως τίποτα και να προσπαθώ να βρω την άκρη. Είχα χάσει το σπίτι μου και δούλευα τρεις δουλειές εκείνη την εποχή... [Το OnlyFans] με έβγαλε από ένα πολύ σκοτεινό μέρος και τώρα το χρησιμοποιώ θετικά», σχολίασε η 10 φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στην Telegraph.

Η Κρίστι, η οποία επίσης δεν μοιράζεται εντελώς γυμνές φωτογραφίες, διευκρίνισε ότι χρησιμοποιεί κυρίως την πλατφόρμα της για να αλληλεπιδρά με τους θαυμαστές και να απαντά στις ερωτήσεις τους σχετικά με την εμπειρία της ως Ολυμπιονίκης. «Πολλοί άνθρωποι απλώς τη χρησιμοποιούν για να αλληλεπιδράσουν μαζί μου και στη ζωή μου, να μάθουν περισσότερα για αυτήν και τι συνέβη και να με ρωτήσουν για τον αθλητισμό και τη φυσική κατάσταση. Μόλις αρχίσεις να τη χρησιμοποιείς (την πλατφόρμα) με τον τρόπο που αισθάνεσαι άνετα, δεν αναγκάζεσαι να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις, μπορείς να επιλέξεις πώς τη χρησιμοποιείς».

Στο OnlyFans βρίσκεται και η καναδέζα Αλίσα Νιούμαν, ολυμπιακή αθλήτρια στο άλμα επί κοντώ (αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς του Παρισιού, η οποία είπε για τη συμμετοχή της στην πλατφόρμα: «είτε μου άρεσε είτε όχι, σεξουαλικοποιούμουν στο άθλημα από αυτά που φορούσα και την ομορφιά μου. Ακόμα και αν εμφανιζόμουν με μακρύ κολάν και αθλητικό σουτιέν που κάλυπτε την κοιλιά μου, οι άνθρωποι πάλι θα με σεξουαλικοποιούσαν. Δηλαδή, αυτό ποτέ δεν σταματά. Όταν αποφάσισα να ξεκινήσω το OnlyFans, ήταν πολύ σημαντικό για μένα να είμαι μέρος σε κάτι που θα μπορούσα να ελέγξω». Η Νιούμαν ανέφερε ότι δεν είναι «γυμνή» σε καμία από τις αναρτήσεις της και χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για να συνδεθεί με τους «αληθινούς θαυμαστές» της, μεταφέροντάς τους πίσω από τη σκηνή των Ολυμπιακών Αγώνων και στη ζωή της. «Αν είναι να σεξουαλικοποιούμαι ελεύθερα κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών εκπομπών ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί να μην ελέγχω το περιεχόμενο που με αφορά και να κερδίζω αντίστοιχα από αυτό;»