UPDATE

Έμφυλη βία στο Πακιστάν - Πατέρας προσπάθησε να κόψει τα πόδια της κόρης του γιατί τόλμησε να ζητήσει διαζύγιο


JTeam

6 Αυγούστου 2024

Έμφυλη βία στο Πακιστάν - Πατέρας προσπάθησε να κόψει τα πόδια της κόρης του γιατί τόλμησε να ζητήσει διαζύγιο
Το έτος 2024 είναι απλά ένας αριθμός. Σε πολλές χώρες, οι άνδρες εξακολουθούν να θεωρούν δικαιώμά τους να ελέγχουν τη ζωή και τις αποφάσεις των γυναικών

Η Σόμπια Μπατούλ Σαχ βρίσκεται στο νοσοκομείο, υπό την προστασία της αστυνομίας, μετά από επίθεση ομάδας ανδρών συγγενών της στο σπίτι της στο Πακιστάν.

Η οικογένεια κοιμόταν όταν οι έξι άνδρες εισέβαλαν στο σπίτι, αναζήτησαν τη Σόμπια, 22 ετών, και ένας από αυτούς την επιτέθηκε με ένα τσεκούρι, προσπαθώντας να της κόψει τα πόδια. «Ήταν αδίστακτος και πρέπει να με χτύπησε τουλάχιστον 15 φορές», λέει και συνεχίζει «ούρλιαζα από τον πόνο και τον παρακαλούσα να σταματήσει, αλλά ήταν σαν δαιμονισμένος. Του είπα ακόμα και ότι δεν θα ζητήσω διαζύγιο».

Η Σαχ δέχθηκε επίθεση από άνδρες της οικογένειάς της -συμπεριλαμβανομένου του πατέρα της, του θείου της και των ξαδέλφων της- που εισέβαλαν στο σπίτι, στην επαρχίας Σιντ του Πακιστάν, ως «τιμωρία» επειδή αρνήθηκε να αποσύρει την αίτηση διαζυγίου από τον σύζυγό της.

Μιλώντας στο Guardian, η Σαχ είπε ότι βρίσκεται σε «αφόρητο πόνο» και ότι και τα δύο της πόδια είναι σε γύψο, ενώ στο ένα, οι γιατροί της τοποθέτησαν μια ράβδο».

Μετά την επίθεση στη Σαχ, η μητέρα της έτρεξε στους γείτονες για βοήθεια, πιστεύοντας ότι η λιπόθυμη κόρη της είχε χάσει τόσο πολύ αίμα που πρέπει να είχε πεθάνει. Όταν έφτασε στο νοσοκομείο χρειάστηκε να της χορηγήσουν 10 σακούλες αίματος για να επανέλθει.

«Όλα αφορούν τον έλεγχο της εξουσίας», λέει η Δρ Σουμάγια Σεντ Ταρίκ, επικεφαλής χειρουργός της αστυνομίας, η οποία διευθύνει και το ιατροδικαστικό τμήμα της αστυνομίας της Σιντ και έχει δει εκατοντάδες γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί σωματικά και ψυχικά, βιαστεί, καεί και δολοφονηθεί τα τελευταία 26 χρόνια.

Η έμφυλη ανισότητα είναι παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά οι δείκτες του Πακιστάν αντικατοπτρίζουν ιδιαίτερα ανησυχητικά ποσοστά ανισοτήτων και βίας κατά των γυναικών. Σύμφωνα με την έκθεση Global Gender Gap του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για φέτος, το Πακιστάν κατατάσσεται προτελευταίο από τις 146 χώρες, μπροστά μόνο από το Σουδάν. Κατατάσσεται 164ο από 193 χώρες στον δείκτη έμφυλης ανισότητας του ΟΗΕ για το 2023-24.

Ο πατέρας του θύματος παραδέχθηκε την επίθεση, λέγοντας στην αστυνομία ότι η κόρη του είχε φέρει «ντροπή» στην οικογένεια με την αίτηση διαζυγίου.

Η 22χρονη είχε ζητήσει από τις αρχές προστασία μετά από απειλές του πατέρα της ότι θα την σκοτώσει. O περιφερειακός δικαστής την είχε παραπέμψει σε ένα καταφύγιο γυναικών, όπου έμεινε για δύο εβδομάδες, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει στη μητέρα της. Το περιστατικό συνέβη λίγο αργότερα.

Η ίδια η Σαχ αναφέρει ότι ο πατέρας της είχε εγκαταλείψει τη μητέρα της και τα αδέλφια της και είχε κόψει όλους τους δεσμούς μαζί τους. «Αν δεν ήταν ο παππούς μου και ο θείος μου, δεν θα είχαμε στέγη όλα αυτά τα χρόνια. Πώς τολμάει να μιλάει για την τιμή του που προσβλήθηκε από το διαζύγιό μου», λέει.

Ο πατέρας της Σαχ έχει προφυλακιστεί και αντιμετωπίζει έως και 14 χρόνια φυλάκισης. Ο αδερφός του, όμως, έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και για αυτό η Σαχ βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία στο νοσοκομείο.