UPDATE

Μια άλλη, όχι καλύτερη Αθήνα: Πώς άλλαξαν την πόλη οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004


JTeam

13 Αυγούστου 2024

Μια άλλη, όχι καλύτερη Αθήνα: Πώς άλλαξαν την πόλη οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004
Unsplash/AussieActive
Δύο δεκαετίες συμπληρώνονται σήμερα (σ.σ. 13/8) από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Δεν άλλαξαν και τόσα πολλά, πολεοδομικά, στην πόλη

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 υπήρξαν με μία έννοια το προοίμιο ενός (σ.σ. πολεοδομικού) έργου που σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη»· το κόστος τους ανήλθε στα 8,5 δισ. ευρώ, η ακαθάριστη επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού στα 6,5 δισ. ευρώ, «έδειξε» σχετικά έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Έρευνων το 2015.

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ημέρα που η Αθήνα φιλοξένησε για πρώτη φορά –από το 1896– τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι αφημένες στη μοίρα τους, «σκιά» του ιστορικού τους παρελθόντος, δείγμα μίας άλλη εποχής που «κυριαρχούσε» ο Ολυμπιακός Νόμος του 2003.

Ωστόσο, τα ολυμπιακά έργα του 2004, σύμφωνα με τον Νίκο Μπελαβίλα, Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμο Καθηγητή του ΕΜΠ που μίλησε στο Reader, «δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της Αθήνας». Η οικονομική διάστασή τους είναι μία άλλη και μεγάλη συζήτηση, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς όπως είπε ο Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, πως καταναλώθηκε άπειρος χρόνος και την τελευταία στιγμή γίνονταν χωροθετήσεις και αδειοδοτήσεις με τη διάσταση του κατεπείγοντος.

Διάβασε τη συνέχεια στο reader.gr.