UPDATE

Η χρήση tablet από παιδιά προσχολικής ηλικίας συνδέεται με αυξημένες εκρήξεις θυμού – Νέα έρευνα


JTeam

14 Αυγούστου 2024

Η χρήση tablet από παιδιά προσχολικής ηλικίας συνδέεται με αυξημένες εκρήξεις θυμού – Νέα έρευνα
Unsplash/ Sven Brandsma
Η χρήση κινητών συσκευών από μικρή ηλικία, οδηγεί τα παιδιά στο να μην μπορουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους

Τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της συχνής χρήσης κινητών συσκευών, και συγκεκριμένα του tablet, από παιδιά μικρής ηλικίας, φέρνει στο προσκήνιο μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

Σύμφωνα με το CNN, η έρευνα αποκάλυψε πως η χρήση του tablet από παιδιά ηλικίας 3,5 ετών, δηλαδή παιδιά προσχολικής ηλικίας, συνδέθηκε με υψηλότερο αριθμό εκρήξεων θυμού και απογοήτευσης, ένα χρόνο αργότερα. Ουσιαστικά, τα ευρήματα έδειξαν πως η χρήση κινητών συσκευών από τόσο νωρίς, οδηγεί τα παιδιά στο να μην μπορουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να ωθούν τους γονείς τους να τους δώσουν το tablet για να ηρεμήσουν.

Οι συγγραφείς της μελέτης, σημειώνουν ότι ο μέσος χρόνος που αφιερώνουν τα μικρά παιδιά σε κινητές συσκευές έχει αυξηθεί από 5 λεπτά την ημέρα το 2020, σε 55 λεπτά την ημέρα το 2022, με πολλά παιδιά ηλικίας 4 ετών να έχουν τις δικές τους συσκευές. Ένα ακόμα εύρημα της έρευνας που πρέπει να μας απασχολεί, είναι ότι τα παιδιά που ήταν πιο επιρρεπή στον θυμό, ήδη στην ηλικία των 4,5 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν πιο συχνή χρήση του tablet.

Πώς διεξήχθη η έρευνα

Η έρευνα έγινε σε 315 γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας από τη Νέα Σκωτία, στον Καναδά. Οι ίδιοι γονείς συμμετείχαν στη μελέτη όταν τα παιδιά τους ήταν 3,5 ετών (το 2020), 4,5 ετών (το 2021) και 5,5 ετών (2022). Για την έρευνα, έπρεπε να αναφέρουν τη χρήση tablet από τα παιδιά τους και στη συνέχεια να αξιολογήσουν την έκφραση θυμού των παιδιών τους χρησιμοποιώντας ένα τυπικό ερωτηματολόγιο.

Οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης tablet στα παιδιά που ήταν 3,5 ετών και της αύξησης του θυμού και της απογοήτευσης στην ηλικία των 4,5 ετών. Παρατήρησαν, παράλληλα, ότι η συσχέτιση μεταξύ χρήσης tablet και θυμού ήταν αμφίδρομη, καθώς τα παιδιά των οποίων οι γονείς σημείωσαν υψηλότερο επίπεδο θυμού και απογοήτευσης στα 4,5 χρόνια τους, έκαναν επίσης συχνότερη χρήση tablet όταν ήταν 5 ετών.

«Η χρήση της οθόνης γενικά και η χρήση κινητών συσκευών ειδικότερα είναι ολοένα και πιο παρούσα στη ζωή των μικρών παιδιών», έγραψαν οι ερευνητές στα ευρήματά τους. «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι γονείς ευαισθητοποιούνται στο ότι η χρήση tablet στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να διαταράξει την ικανότητα διαχείρισης του θυμού και της απογοήτευσης και να οδηγήσει σε αυξημένα ξεσπάσματα στα μικρά παιδιά».