UPDATE #NOW

Μαύρη σοκολάτα: Νέα έρευνα εντόπισε τοξικά βαρέα μέταλλα. Πρέπει να ανησυχούμε;


JTeam

2 Αυγούστου 2024

Μαύρη σοκολάτα: Νέα έρευνα εντόπισε τοξικά βαρέα μέταλλα. Πρέπει να ανησυχούμε;
Unsplash/Tetiana Bykovets
Χρόνια τώρα, γνωρίζουμε τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για τον ανθρώπινο οργανισμό

Αμέτρητα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά εγείρει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, σχετικά με τη μαύρη σοκολάτα. Χρόνια τώρα, γνωρίζουμε τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, η πρόληψη καρδιακών παθήσεων ακόμα και η ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου.

Τώρα, όμως, η νέα έρευνα φαίνεται πως κατέληξε στο ότι η μαύρη σοκολάτα και παρόμοια προϊόντα κακάο, περιέχουν μόλυβδο και κάδμιο, δύο νευροτοξικά μέταλλα που συνδέονται με καρκίνο, χρόνιες παθήσεις ή αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα, ιδίως στα παιδιά. Όπως σημειώνει το CNN, ως φυσικά στοιχεία του φλοιού της Γης, ο μόλυβδος, το κάδμιο και άλλα βαρέα μέταλλα βρίσκονται στο έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται οπότε δεν μπορούν να αποφευχθούν. Ωστόσο, ορισμένα χωράφια και περιοχές καλλιεργειών, περιέχουν περισσότερα τοξικά επίπεδα από άλλα. Μάλιστα, ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης, είναι ότι οι βιολογικές εκδοχές της μαύρης σοκολάτας είχαν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα σε τοξικά μέταλλα.

Πώς έγινε η έρευνα

Η νέα έρευνα ανέλυσε 72 καταναλωτικά προϊόντα μαύρης σοκολάτας και κακάο στις ΗΠΑ, ως προς τα επίπεδα μολύβδου, καδμίου και αρσενικού. Η τελευταία μελέτη εξέτασε τα προϊόντα κατά τη διάρκεια μιας οκταετούς περιόδου, το 2014, το 2016, το 2018 και το 2020. Οι δοκιμές έγιναν από την Consumer Labs, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει δοκιμές τρίτων σε προϊόντα υγείας και διατροφής. Έστειλε δείγματα σε διάφορα εργαστήρια για να μεγιστοποιήσει την ακρίβεια.

Jenny.Gr
Unsplash/Tetiana Bykovets

Αυτό που βρέθηκε είναι ότι σχεδόν το 43% των προϊόντων υπερέβαιναν τα επιτρεπτά όρια μολύβδου, ενώ το 35% υπερέβαιναν τα όρια για κάδμιο. Η μελέτη δεν βρήκε σημαντικά επίπεδα αρσενικού.

Πρέπει να ανησυχούμε;

Ωστόσο, οι ειδικοί που έσπευσαν να σχολιάσουν τη μελέτη, τόνισαν πως οι υγιείς ενήλικες που περιορίζουν την πρόσληψή τους σε μικρές ποσότητες δεν πρέπει να φοβούνται να καταναλώνουν μαύρη σοκολάτα. «Μια τυπική μερίδα μαύρης σοκολάτας είναι 1 ουγγιά (28,35 γραμμάρια), επομένως το να τρως 1 ουγγιά κάθε μέρα είναι ένας πολύ μικρός κίνδυνος στο μεγάλο σχέδιο των πραγμάτων», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Λέι Φρέιμ, εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Ολοκληρωμένης Ιατρικής και Υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσιγκτον, DC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ποσότητα μολύβδου που βρέθηκε, σε γενικές γραμμές, δεν ήταν ανησυχητική. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανόν να μην έχουν μεγάλο έλεγχο της έκθεσής τους σε βαρέα μέταλλα». Η ποσότητα ενός μετάλλου στην οποία εκτίθεται κάποιος είναι συνάρτηση του πόσο μολυσματικό είναι το τρόφιμο, πόσο καταναλώνει το άτομο και αν τρώει με άδειο ή γεμάτο στομάχι.