Εάν είχες έστω και τον παραμικρό ενδοιασμό σχετικά με το εάν τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία, πλέον δεν χρειάζεται να έχεις. Ναι, η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε κάποια έρευνα για να μας πει ότι ο πλούτος επηρεάζει την ευημερία ενός ανθρώπου (το προφανές δηλαδή), αλλά, κάποιες φορές και τα στοιχεία χρειάζονται. Ε λοιπόν, η ανθρώπινη ευτυχία επηρεάζεται από τα χρήματα. Τι να κάνουμε. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι, αλλά η συσχέτιση των χρημάτων και της ευημερίας είναι μεγάλη.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από έναν συνεργάτη της Σχολής Wharton, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, με το όνομα Μάθιου Κίλινγκσγουορθ, ο οποίος μελετά τα αίτια της ανθρώπινης ευτυχίας, τόσο οι εκατομμυριούχοι όσο και οι δισεκατομμυριούχοι είναι σημαντικά πιο ευτυχισμένοι από τους ανθρώπους που κερδίζουν πάνω από 500.000 δολάρια ετησίως. Για τη μελέτη, ο ερευνητής πήρε δείγμα 33.269 εργαζομένων ενηλίκων στις ΗΠΑ, ηλικίας 18-65 και με εισόδημα τουλάχιστον 10.000 δολάρια κάθε χρόνο. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σε μια κλίμακα που ονομάζεται «ικανοποίηση από τη ζωή», με τον Μάθιου Κίλινγκσγουορθ να χρησιμοποιεί επίσης δεδομένα από τους εξαιρετικά πλούσιους, τα οποία συχνά λείπουν και είναι δύσκολο να αποκτηθούν.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι το χάσμα ευτυχίας μεταξύ των πλούσιων και των συμμετεχόντων με μεσαίο εισόδημα ήταν μεγαλύτερο από ό,τι μεταξύ των συμμετεχόντων μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι με καθαρή περιουσία εκατομμυρίων ή δισεκατομμυρίων ανέφεραν μια μέση βαθμολογία ικανοποίησης από τη ζωή μεταξύ 5,5 και 6 στα 7, σε σύγκριση το 4,6 βαθμό που έδιναν για τη ζωή τους όσοι έβγαζαν περίπου 100.000 δολάρια ετησίως.
Όσοι βγάζουν περίπου 15.000 έως 30.000 δολάρια ετησίως από την άλλη, βαθμολογούσαν τη ζωή τους με κατά μέσο όρο, λίγο πάνω από 4. «Η διαφορά στην ικανοποίηση από τη ζωή μεταξύ των πλουσίων και εκείνων με εισόδημα 70-80.000 δολάρια ετησίως ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τη διαφορά μεταξύ 70-80.000 δολαρίων ετησίως και του μέσου όρου των δύο ομάδων με το χαμηλότερο εισόδημα», είπε ο ερευνητής.
Γιατί οι πλούσιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευτυχισμένοι;
Η απάντηση μπορεί να φαίνεται προφανής, αλλά ο Κίλινγκσγουορθ είπε ότι είναι «πιο θεμελιώδης και ψυχολογικά πιο βαθιά από την απλή αγορά περισσότερων πραγμάτων».
«Ένα μεγαλύτερο αίσθημα ελέγχου στη ζωή μπορεί να εξηγήσει περίπου το 75% της σχέσης μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας. Οπότε νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού που συμβαίνει είναι ότι, όταν οι άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα, έχουν περισσότερο έλεγχο στη ζωή τους. Περισσότερη ελευθερία να ζήσουν τη ζωή που θέλουν να ζήσουν».
Φυσικά, τα χρήματα από μόνα τους είναι μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής εξίσωσης για την ευτυχία. «Μέρος του λόγου που μελετώ την ευτυχία είναι για να διευρύνω τους ορίζοντές μας πέρα από πράγματα όπως τα χρήματα. Τι θα κάναμε διαφορετικά αν παίρναμε την ευτυχία στα σοβαρά; Ως άτομα, οικογένειες, οργανώσεις και κοινωνίες; Είναι μια μακροπρόθεσμη ερώτηση, και όχι μια ερώτηση στην οποία θα έχουμε αμέσως τέλειες απαντήσεις», τόνισε ο ερευνητής.