UPDATE

Ξινόμαυρο: Το σταφύλι των Θεών - Τα κορυφαία ελληνικά κρασιά


JTeam

17 Αυγούστου 2024

Ξινόμαυρο
© Unsplash/ Neven Krcmarek
Aπό ζουμερά, ώριμα και ερυθρά κρασιά, μέχρι αφρώδη και σαμπανιζέ ή λευκά και ροζέ - Ποιο είναι το πιο «ευγενές» μαύρο σταφύλι της Ελλάδας

Το ελληνικό κρασί είναι γνωστό στα πέρατα του κόσμου με την οινοποιητική κουλτούρα που έχει τις ρίζες της από την αρχαιότητα, να βρίσκεται στη μέση μιας συναρπαστικής αναγέννησης. Ένας από τους πρωταγωνιστές της διεθνούς «επανάστασης» είναι η ελληνική, ντόπια ποικιλία, το «Ξινόμαυρο».

Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο ελληνικό σταφύλι που αγγίζει κάθε γευστικό κάλυκα του ουρανίσκου και χαράσσεται ανεξίτηλα στην μνήμη, ενώ μπορεί επίσης να προσφέρει τεράστια γκάμα επιλογών, ανάλογα με το πώς και πού καλλιεργείται: είναι ικανό να παράξει από ζουμερά, ώριμα και ερυθρά κρασιά, μέχρι αφρώδη και σαμπανιζέ ή λευκά και ροζέ.

Δεν αποτελεί έκπληξη που συχνά αποκαλείται ως το πιο «ευγενές» μαύρο σταφύλι της Ελλάδας. «Το Ξινόμαυρο καλλιεργείται σε δυναμικές οινοποιητικές περιοχές της Ελλάδας εδώ και εκατοντάδες χρόνια», τονίζει ο Γιάννος Χατζηιωάννου, Έλληνας σομελιέ στο Maltby & Greek.

Διαβάστε τη συνέχεια στο insider.gr