UPDATE

Σουηδία: Απαγορεύει την έκθεση σε οθόνες σε παιδιά ως 2 ετών - Αυστηροί περιορισμοί στις υπόλοιπες ηλικίες


JTeam

4 Σεπτεμβρίου 2024

Σουηδία: Απαγορεύει την έκθεση σε οθόνες σε παιδιά ως 2 ετών - Αυστηροί περιορισμοί στις υπόλοιπες ηλικίες
Freepik
Η Σουηδία αναλαμβάνει δράση και θέτει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης κινητών/τάμπλετ από παιδιά και εφήβους

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ή απότομη αύξηση της ώρας που περνούν οι ανήλικοι μπροστά από μια οθόνη, είτε πρόκειται για κινητό είτε για τάμπλετ και τηλεόραση. Ωστόσο, αυτή η διαπίστωση δεν αφορά μόνο στους έφηβους, καθώς στην εν λόγω κατηγορία συγκαταλέγονται βρέφη, νήπια και παιδιά δημοτικού.

Η αλήθεια είναι πως ένα μωρό ή ένα νήπιο μπορεί να μην γνωρίζει πώς ακριβώς λειτουργεί μία ηλεκτρονική συσκευή, όμως περνάει πολλές ώρες καθημερινά προσκολλημένο σε μια οθόνη, παρακολουθώντας παιδικά προγράμματα. Μπορεί αυτή η συνήθεια να φαίνεται αθώα, ωστόσο, στην πραγματικότητα, έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του παιδιού μας.

Jenny.Gr
Freepik

Η Σουηδία βάζει όρια στη χρήση κινητών από ανηλίκους

Η Δημόσια Υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας έλαβε σοβαρά υπόψη της όλα τα δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί από έρευνες και με αφορμή την παγκόσμια ανησυχία που επικρατεί για τις συνέπειες της ακατάπαυστης έκθεσης των παιδιών στις οθόνες, έθεσε αυστηρά μέτρα.

Συγκεκριμένα, το σουηδικό κράτος απαγορεύει την οποιαδήποτε επαφή με οθόνες σε παιδιών κάτω των 2 ετών, ενώ σε παιδιά 2 έως 5 ετών επιτρέπει μία ώρα ανά ημέρα. Σχετικά με τα παιδιά δημοτικού (6-12 ετών) η πολιτεία επισήμανε πως μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κινητά για δύο ώρες ημερησίως, ενώ οι έφηβοι μέχρι τρεις ώρες την κάθε ημέρα.

Jenny.Gr
Freepik

Πριν από την επιβολή των συγκεκριμένων μέτρων, το πόρισμα μιας έρευνας έδειξε πως οι Σουηδοί έφηβοι περνούσαν περίπου έξι ώρες κάθε ημέρα μπροστά από μια οθόνη, εκτός του σχολικού ωραρίου. Ως εκ τούτου, αυτά τα παιδιά δεν αφιέρωναν χρόνο σε εξωσχολικές δραστηριότητες ή αθλήματα, γεγονός που είναι βλαβερό για την ψυχική υγεία τους.

Σύμφωνα με τη Δημόσια Υπηρεσία Υγείας, η αλόγιστη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών επηρεάζει τη σωματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην κατάθλιψη. Παράλληλα, αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στον περιορισμό της «κρίσης ύπνου», καθώς τα επίσημα στοιχεία ανέφεραν πως οι έφηβοι στη Σουηδία κοιμούνται ελάχιστες ώρες, γεγονός που είναι καταστροφικό για την υγεία τους.