WELL BEING

Πώς μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να βελτιώσει την προσοχή του στην τάξη;


JTeam

4 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να βελτιώσει την προσοχή του στην τάξη;
Για την προσοχή στην τάξη μπορεί να γίνει εκπαίδευση στο σπίτι!

Η προσοχή των παιδιών στο σχολείο απασχολούσε πάντα γονείς και εκπαιδευτικούς. Σήμερα, πολύ συχνά, τείνουμε να πιστεύουμε ότι η κακή συγκέντρωση στο μάθημα μπορεί να είναι το σύμπτωμα μιας διαταραχής ή προβλήματος, αλλά αυτό δεν συμβαίνει- όχι πάντα τουλάχιστον. Η προσοχή ωριμάζει αργά, διαφορετικά από παιδί σε παιδί, και γίνεται να εκπαιδευτεί ένα παιδί σε αυτή.

Τι είναι προσοχή;

Η προσοχή είναι μια γνωστική διαδικασία που οδηγεί στην αφομοίωση ορισμένων πληροφοριών και στην εστίαση σε ορισμένα ερεθίσματα. Χωρίς αυτή, άλλες γνωστικές διαδικασίες όπως η μνήμη και η μάθηση θα ήταν επίσης άχρηστες γιατί δεν θα είχαμε αρχική πρόσβαση σε αυτό το είδος υλικού.

Πώς αναπτύσσεται η προσοχή;

Η προσοχή αρχίζει να αναπτύσσεται από τους πρώτους μήνες της ζωής και ωριμάζει αργά καθώς γερνάμε, χωρίς να ακολουθεί μια γραμμική διαδικασία. Επιπλέον, η ικανότητα συγκέντρωσης δεν είναι πάντα η ίδια κατά τη διάρκεια των 24 ωρών, αλλά υπόκειται σε διακυμάνσεις με εναλλασσόμενες στιγμές αύξησης και μείωσης της προσοχής που μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες (όπως η διάρκεια της εργασίας ή το ενδιαφέρον για ένα μάθημα).

Ένα παιδί 6-7 ετών, για παράδειγμα, αρχίζει να αποσπάται η προσοχή μετά από περίπου 15 με 20 λεπτά, ενώ ένα αγόρι 15-16 ετών είναι σε θέση να προσέχει συνεχώς για περίπου 30 με 45 λεπτά.

Τι μπορεί να επηρεάσει την προσοχή;

Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει περισσότερο την ικανότητα προσοχής είναι η συναισθηματική ένταση, ή η διέγερση που μειώνουν την ικανότητα συγκέντρωσης, τη μνήμη και την επιλεκτική προσοχή, καθιστώντας δύσκολο να εστιάσει κανείς το μυαλό του σε αυτά που πρέπει να μάθει.

Jenny.Gr

Αλλά όχι μόνο αυτό. Έχει αποδειχθεί ότι τα βιντεοπαιχνίδια και οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την προσοχή. Ο εγκέφαλός μας είναι κυρίως οπτικός, έτσι τα παιδιά έλκονται και ενδιαφέρονται πολύ από τις εικόνες. Για το λόγο αυτό, οτιδήποτε δεν θεωρείται ενδιαφέρον με τον ίδιο τρόπο, όπως ένα μάθημα στην τάξη, κινδυνεύει να μην προκαλέσει την ίδια συμμετοχή.

Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι ο συνεχής βομβαρδισμός μηνυμάτων και εικόνων που διαδέχονται το ένα το άλλο σε αυτές τις συσκευές θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να τροποποιήσει την ικανότητα να δίνουν προσοχή σε ερεθίσματα που «συλλαμβάνουν» λιγότερο.

Είναι δυνατόν να εκπαιδεύσουμε την προσοχή;

Η απάντηση είναι “Ναι” η προσοχή του παιδιού μπορεί να εκπαιδευτεί ή να ενισχυθεί με άλλο τρόπο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να δουλευτούν οι ρουτίνες και η οργάνωση του περιβάλλοντος (τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο), επιλέγοντας πρώτα έναν ήσυχο και καλά φωτισμένο χώρο, μακριά από πιθανούς περισπασμούς (όπως τηλεόραση, μουσική ή τηλέφωνο). Βεβαιώσου ότι το παιδί τοποθετεί στο γραφείο τα βιβλία ή το υλικό που χρειάζεται για το συγκεκριμένο είδος εργασίας που πρόκειται να κάνει.

Στη συνέχεια καθόρισε συγκεκριμένες ώρες εργασίας και διαλειμμάτων πριν ακόμη ξεκινήσει στο διάβασμα και μοίρασε τα καθήκοντα που έχει ξεκινώντας από τα πιο δύσκολα πράγματα και μετά προχωρώντας στα πιο απλά. Όπου γίνεται χρησιμοποίησε σχήματα, διαγράμματα, σχέδια και εικόνες για να μοιάζει η μάθηση παιχνίδι. Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι δεν πρέπει να θεωρείται ως ψυχαγωγική δραστηριότητα αλλά ως ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης που επιτρέπει την προώθηση όχι μόνο της συναισθηματικής ανάπτυξης αλλά και ορισμένων γνωστικών ικανοτήτων όπως είναι η προσοχή.

Ποια παιχνίδια μπορούν να είναι χρήσιμα για την εκπαίδευση της προσοχής;

Ανάμεσα στα πιο χρήσιμα παιχνίδια για την εκπαίδευση της προσοχής βρίσκουμε κυρίως επιτραπέζια παιχνίδια, όπως:

  • Dobble
  • Memory
  • Παιχνίδια φαντασίας
  • Pictionary
  • Ντάμα ή σκάκι
  • Παζλ
  • Σουντόκου
  • Μαντέψτε ποιος
  • Ταμπού


Μπορεί ο αθλητισμός να βοηθήσει στην εκπαίδευση της προσοχής;

Σίγουρα. Αρκετές μελέτες μας δείχνουν ότι μετά από λιγότερα από 30 λεπτά αερόβιας σωματικής δραστηριότητας η ικανότητα συγκέντρωσης βελτιώνεται σημαντικά.


Ανάμεσα στις προτεινόμενες δραστηριότητες για παιδιά που δυσκολεύονται να προσέχουν είναι τα αθλήματα ανοιχτής δεξιότητας, δηλαδή αυτά που, παρόλο που υπάρχει ένα προκαθορισμένο σχέδιο παιχνιδιού, η δράση αλλάζει συνεχώς και απαιτεί προσαρμογή σε νέα κατάσταση, αναγκάζοντας το άτομο να σχεδιάζει συνεχώς και να παρακολουθεί τη δράση και τον αντίπαλο. Αυτά τα αθλήματα είναι το ποδόσφαιρο, το τένις και τις πολεμικές τέχνες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.