UPDATE

Μουσεία, gallery και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική: 5 ευρωπαϊκοί προορισμοί για να επισκεφτείς εάν είσαι art lover


Ερασμία Αρβανιτά

8 Σεπτεμβρίου 2024

Μουσεία, gallery και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική: 5 ευρωπαϊκοί προορισμοί για να επισκεφτείς εάν είσαι art lover
Unsplash/Giuseppe Mondì
Αυτοί οι προορισμοί θα σου προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες

Ο Σεπτέμβρης είναι εδώ και η κατάλληλη στιγμή για να σχεδιάσεις το επόμενο city break ήρθε. Αναζητώντας την επόμενη ταξιδιωτική σου εμπειρία, εξετάζεις διάφορους παράγοντες όπως το πού θα βρεις τις καλύτερες τιμές, πού θα απολαύσεις το πιο νόστιμο φαγητό και φυσικά πού θα πάρεις μια γερή δόση τέχνης. Εμείς, όπως κατάλαβες, θα μιλήσουμε για το τελευταίο κομμάτι σε αυτό το άρθρο.

Η καλλιτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά μιας πόλης παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για πολλούς ταξιδιώτες. Ευτυχώς, η Ευρώπη προσφέρει αμέτρητες επιλογές με μοναδικά στοιχεία πολιτισμού. Αρχιτεκτονική που «κόβει» την ανάσα, μουσεία, gallery και πολλά ακόμα, σχηματίζουν μια υπέροχη καλλιτεχνική εικόνα.

Εάν θέλεις να ανακαλύψεις τα πιο εντυπωσιακά μουσεία αλλά και τις πιο όμορφες gallery σε προορισμούς όπως το Παρίσι, το Λονδίνο ή τη Βαρκελώνη, τότε συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο.

Παρίσι

Jenny.Gr
Unsplash/ JOHN TOWNER

Είναι αδύνατον να μιλήσει κάποιος για τέχνη, χωρίς να αναφέρει το Παρίσι. Προφανώς, η Πόλη του Φωτός είναι must προορισμός εάν είσαι art lover (κι όχι μόνο). Η γαλλική πρωτεύουσα φιλοξενεί εκατοντάδες gallery και μουσεία τέχνης, όπως το εμβληματικό Μουσείο του Λούβρου ή το Musée d'Orsay. Και τα δύο είναι σημεία από τα οποία δεν θα θέλεις να φύγεις, εάν τα επισκεφτείς, με εξίσου εντυπωσιακά έργα. Το Παρίσι είναι επίσης ένας εξαιρετικός προορισμός για τους λάτρεις της σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης. Μια στάση στο Palais de Tokyo με συλλογές από πίνακες, γλυπτά, εγκαταστάσεις και πολλά άλλα, θα σε πείσει.

Λονδίνο

Jenny.Gr
Unsplash/David Dibert

To Λονδίνο θεωρείται από πολλούς η δημιουργική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εάν είχες την τύχη και τη χαρά να το επισκεφτείς, θα το ξέρεις ήδη. Και παρά το γεγονός πως δεν τη λες και φθηνή πόλη, πολλά από τα μουσεία και τις gallery που βρίσκεις εκεί είναι δωρεάν, όπως η National Portrait Gallery, η National Gallery, το Somerset House και η Πινακοθήκη Tate Modern. Σκέψου πως μόνο στο Βρετανικό Μουσείο υπάρχουν σχεδόν 8 εκατομμύρια πολιτιστικά αντικείμενα σε περισσότερες από 60 σπουδαίες αίθουσες. Μάλιστα, κάθε χρόνο, πολλά καλλιτεχνικά φεστιβάλ (London Art Fair, Photo London, London Craft Week), που γεμίζουν το ημερολόγιο.


Άμστερνταμ

Jenny.Gr
Pexels/Liene Ratniece

To Άμστερνταμ είναι ένας κατεξοχήν καλλιτεχνικός προορισμός. Σύμφωνα, μάλιστα με διάφορες έρευνες, είναι η γοητευτική πόλη που για λίγο δεν βρίσκεται στην κορυφή των προορισμών για τους art lovers. Εάν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου, αλλά θέλεις να πάρεις μια δόση τέχνης, τότε πρέπει να πας σίγουρα στο Rijksmuseum, όπου βρίσκεται η πιο εκτεταμένη συλλογή έργων τέχνης και αντικειμένων της χώρας. Προφανώς, must στάση είναι και το Μουσείο Βαν Γκογκ, όπου στη μόνιμη συλλογή φιλοξενούνται περίπου 700 έργα του καλλιτέχνη.

Φλωρεντία

Jenny.Gr
Unsplash/ Fabs

Εκτός από το ότι στη Φλωρεντία ο χρόνος μοιάζει σαν να έχει σταματήσει. Εκτός από το ιδιαίτερο street food, τα gourmet εστιατόρια και το λαχταριστό gelato που θα απολαύσεις εκεί και εκτός από τα περίφημα «wine windows» που θα βρεις, η Φλωρεντία, είναι ένας προορισμός που αγαπούν ιδιαίτερα οι λάτρεις της τέχνης. Η πρωτεύουσα της Τοσκάνης, αποτελεί must προορισμό εάν θέλεις να «βυθιστείς» στην περίοδο της Αναγέννησης. Ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της πόλης είναι η Πινακοθήκη Ουφίτσι (Galleria degli Uffizi), η οποία στεγάζει μια εκτεταμένη συλλογή από έργα αναγεννησιακής τέχνης. Ο πραγματικός παράδεισος, όμως, είναι στην εκπληκτική αρχιτεκτονική και τα γραφικά σημεία της πόλης.


Βαρκελώνη

Jenny.Gr
Unsplash/ Mattia Bericchia


Εάν η αρχιτεκτονική είναι αυτό που πάντα σε μαγνητίζει, τότε η Βαρκελώνη είναι η πόλη που χρειάζεται να επισκεφτείς χθες. Σχεδόν τα πάντα στη Βαρκελώνη είναι σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένα από τα έργα του Γκαουντί (Antoni Gaudí). Ένα από τα πιο διάσημα έργα του, το Πάρκο Γκουέλ (Parc Güell), είναι μια στάση που πρέπει σίγουρα να κάνεις. Η φανταστική Sagrada Familia, η Casa Milà και η Casa Batlló είναι μερικές ακόμα μοναδικές κατασκευές που πρέπει να δεις. Φυσικά, δεν πρέπει να φύγεις χωρίς να επισκεφτείς το Museu Picasso, αλλά και το Moco Museum (εκτός εάν έχει πάει σε Λονδίνο ή Άμστερνταμ).