UPDATE

Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ λογομάχησαν για τις αμβλώσεις στο debate. Αδιανόητο που το συζητάμε το 2024


Δήμητρα Πραντάλου

11 Σεπτεμβρίου 2024

Kamala Harris
@Getty Images / Win McNamee
Σχετικά με το debate, η Κάμαλα Χάρις ήταν χαμογελαστή και δυναμική, αποδεικνύοντας πως δεν πρόκειται για εύκολη αντίπαλο

Το πολυαναμενόμενο debate ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αντιπάλους για την προεδρία των ΗΠΑ, έλαβε χώρα στο ABC News, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να κάνουν μαραθώνιο ανάλυσης για όσα δήλωσαν η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ. Η ζυγαριά, είναι ξεκάθαρο πως γέρνει υπέρ της Κάμαλα, που κέρδισε τις εντυπώσεις. Δυναμική, χαμογελαστή και πολύ έτοιμη, στάθηκε επάξια στο ύψος των περιστάσεων. Ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και έμπειρος, φάνηκε πως δεν είχε την υπομονή που χρειαζόταν και αγριοκοίταζε συνεχώς την αντίπαλό του.

Σημειώνεται πως πριν ξεκινήσουν, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξαν χειραψία, πράγμα που είχε να συμβεί από το 2016, σε debate πολιτικών αρχηγών.

Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ μίλησαν για τα βασικά θέματα που έχουν στα προγράμματά τους, πετώντας βέλη ο ένας στον άλλον, συνοδεύοντάς τα με αρκετές προσβολές. Στο μεγαλύτερο μέρος του debate, η ατμόσφαιρα ήταν έκρυθμη, λίγο-πολύ αναμενόμενο.

Τα βασικά θέματα λοιπόν που συζήτησαν, ήταν το μεταναστευτικό, η εξωτερική πολιτική, η κλιματική αλλαγή, η οικονομία της χώρας, και φυσικά, οι αμβλώσεις. Για την ακρίβεια, ο Τραμπ επικεντρώθηκε στα τρία από αυτά, κυρίως στην εγκληματικότητα των μεταναστών, με την Κάμαλα Χάρις να στέκεται, με πάθος, και να διεισδύει περισσότερο στις αμβλώσεις.

Και δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Αυτή τη στιγμή, η Κάμαλα Χάρις είναι η φωνή των γυναικών. Στο θέμα των αμβλώσεων, οι δυο πολιτικοί αντίπαλοι είχαν, εξίσου, έντονη λογομαχία, με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να υπενθυμίζει στον πρώην πρόεδρο, τη στάση που κρατούσε στο δικαίωμα των αμβλώσεων την περίοδο που τρεις δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανέτρεψαν την απόφαση Roe v. Wade και τόνισε τις επιπτώσεις.

Ο πολιτικάντης Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησε να αντικρούσει τα λεγόμενα της Κάμαλα Χάρις με ψευδείς δηλώσεις, πράγμα που οι συντονιστές του καναλιού, αμέσως τις χαρακτήρισαν αβάσιμες. Τι είπε στην ουσία ο ίδιος; Είπε πως οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν τις αμβλώσεις μετά τη γέννηση. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πολιτεία στην Αμερική που να θεωρεί νόμιμο να πεθαίνει ένα παιδί αφού γεννηθεί.

Επανέλαβε, επίσης, πως επικρίνει την άμβλωση στις έξι εβδομάδες, αλλά στηρίζει τις εξαιρέσεις, όπως αν μια γυναίκα βιαστεί, υποστηρίζοντας όμως την ανατροπή του Roe v. Wade.

Η Κάμαλα Χάρις παρέθεσε μια σειρά παραδειγμάτων, για το δικαίωμα των γυναικών να προχωρήσουν σε άμβλωση, χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις, και μεταξύ άλλων είπε: «Γυναίκες που θέλουν να ολοκληρώσουν την εγκυμοσύνη τους, υποφέρουν, στερούνται φροντίδας σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, επειδή οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης φοβούνται ότι μπορεί να πάνε φυλακή και αιμορραγεί σε ένα αυτοκίνητο στο πάρκινγκ».

Τι ισχύει στην Αμερική με τις αμβλώσεις;

Μετά την ανατροπή της απόφασης του Roe v. Wade που είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από πέντε δεκαετίες, πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1970, δόθηκε το δικαίωμα στην κάθε Πολιτεία της Αμερικής να αποφασίζει με τους δικούς της νόμους, αν θα επιτρέπει τις αμβλώσεις και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Είναι γεγονός πως οι γυναίκες στην Αμερική βρίσκονται στη πιο δυσμενή θέση, στη Δύση. Ποιος θα περίμενε πως μια απόφαση που ορίστηκε πριν 50 χρόνια, θα καταργούνταν το 2022; Είναι πραγματικά αδιανόητο. Και αποτέλεσμα αυτής της ανατροπής, ήταν να καταγραφούν δεκάδες μετακινήσεις από τη μία Πολιτεία στην άλλη, όπου η άμβλωση εξακολουθεί να είναι νόμιμη.