UPDATE

Roadtrip στη Σικελία: Πλούσια ιστορία, αυθεντικές γεύσεις και εικόνες που σε αποζημιώνουν


Ερασμία Αρβανιτά

15 Σεπτεμβρίου 2024

Roadtrip στη Σικελία: Πλούσια ιστορία, αυθεντικές γεύσεις και εικόνες που σε αποζημιώνουν
Credits: Ερασμία Αρβανιτά
Επτά μέρες στη Σικελία ήταν αρκετές για να αγαπήσω αυτό το πολύχρωμο, γραφικό και αυθεντικό διαμάντι της νότιας Ιταλίας

«Κάθε χρόνο θέλω να κανονίζω έστω και ένα ταξίδι στην Ιταλία». Αυτό είπα στον εαυτό μου το περασμένο καλοκαίρι μετά το roadtrip που έκανα στη Σικελία. Επτά μέρες ήταν αρκετές για να αγαπήσω και να νοσταλγώ μέχρι σήμερα το πολύχρωμο, γραφικό και αυθεντικό διαμάντι της νότιας Ιταλίας. Ούτε που θυμάμαι πόσα κανόλι, αραντσίνι, πίτσες με φιστίκι και παγωτά δοκίμασα εκεί, αλλά αυτό που θυμάμαι είναι ότι η Σικελία συμπυκνώνει όλα όσα αγαπώ στο road tripping. Η γοητεία και η ποικιλομορφία της με άφηναν να θέλω συνεχώς περισσότερα.

Μέσα σε επτά μέρες, λοιπόν, και έχοντας νοικιάσει αυτοκίνητο, είδα εντυπωσιακά τοπία, ιστορικές πόλεις και γραφικά χωριά και γέμισα τη μνήμη μου με εικόνες που δεν θα ξεχάσω. Πήγα το καλοκαίρι, οπότε ομολογώ να πω πως η ζέστη ήταν πιο έντονη από ό,τι περίμενα, γι΄αυτό η άνοιξη ή το φθινόπωρο είναι οι κατάλληλες εποχές για το συγκεκριμένο ταξίδι, καθώς προσφέρουν την τέλεια ισορροπία ευχάριστου καιρού και λιγότερου κόσμου. Παρά την όποια ζέστη, ωστόσο, η εμπειρία μου δεν ήταν τίποτα λιγότερο από απίστευτη.

Από τη νεανική Κατάνια, την κοσμοπολίτικη Ταορμίνα και το Τσεφαλού, η Σικελία ήταν μια ευχάριστη έκπληξη από κάθε άποψη. Αν και δεν είχα αρκετό χρόνο για να ανέβω στην Αίτνα, είχα τόσα πολλά να δω και να κάνω, που άξιζε η κάθε θυσία.

Και μετά από αυτό το roadtrip στη Σικελία, μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτές είναι οι must στάσεις που πρέπει να κάνεις, εάν την επισκεφτείς κι εσύ.

Κατάνια

Αφετηρία για το δικό μου ταξίδι, ήταν η Κατάνια. Σχεδόν δύο ώρες από το αεροδρόμιο της Αθήνας, βρέθηκα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας, μια πόλη με αυθεντικούς ανθρώπους, φαγητό που (μέχρι τώρα) δεν έχω βρει πουθενά αλλού και καταπληκτική ενέργεια. Κάτω από τη σκιά της Αίτνας, η Κατάνια προσφέρει σε κάθε ταξιδιώτη μια αυθεντική ιταλική εμπειρία. Στην «καρδιά» της, συναντάς την Piazza del Duomo, την κεντρική πλατεία της, όπου φιλοξενούνται Καθεδρικοί ναοί (όπως ο Καθεδρικός di Sant’Agata) και μπαρόκ κτήρια. Κοντά στην πλατεία, θα βρεις την ψαρογορά της, ενώ εάν χαθείς στα όμορφα στενά της, θα ανακαλύψεις μικρά «διαμάντια» για φαγητό, όπως την τρατορία La Pentolaccia. Στη Via Etnea, στον πιο εμπορικό δρόμο της Κατάνιας, θα βρεις αμέτρητα μαγαζιά για να ψωνίσεις.

Ταορμίνα

Περίπου μία ώρα μακριά από την Κατάνια (με αυτοκίνητο), βρίσκεται ακόμα ένα στολίδι της Σικελίας, για πολλούς η πιο κομψή κωμόπολή της, η Ταορμίνα. Εδώ, αξίζει να τονίσω πως η Ταορμίνα είναι πεζοδρομημένη, οπότε εάν αγαπάς το να ανακαλύπτεις ένα μέρος με τα πόδια, θα την αγαπήσεις – εκτός εάν έχει ζέστη. Μεταξύ των στάσεων που χρειάζεται να κάνεις, είναι το Ίζολα Μπέλα, ένα γραφικό και υποβλητικό νησάκι. Σίγουρα, επιβάλλεται να δεις το Teatro Greco, την Piazza IX Aprile, με την πανοραμική θέα της, να περπατήσεις μέχρι την Piazza Duomo για να θαυμάσεις τη Βασιλική του Καθεδρικού ναού του San Nicolò di Bari. Για παγωμένη γρανίτα και μπριός, ένα είναι το σημείο που πρέπει να πας: Το BamBar. Εντάξει, ίσως χρειαστεί να περιμένεις λίγο, αλλά αξίζει.

Ορτυγία

Το μικρό νησί της Ορτυγίας, το ιστορικό κέντρο των Συρακουσών, θεωρείται ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς στη Σικελία. Είναι ακριβώς μία ώρα μακριά από την Κατάνια, κι εγώ επέλεξα να αφιερώσω σχεδόν μισή μέρα για την ανακαλύψω, πριν κατευθυνθώ στο μαγευτικό Νότο. Για αρχή, μπορείς να κάνεις μια στάση στην Pasticceria Artale, για τον πρωινό σου καφέ, τη γρατίνα ή ένα σιτσιλιάνικο κανόλι. Και τώρα, ετοιμάσου για περπάτημα. Η Piazza Duomo, η εκπληκτική κεντρική πλατεία της Ορτυγίας, σε περιμένει να την περπατήσεις. Εκεί, θα βρεις και τον Καθεδρικό Ναό των Συρακουσών. Μια βόλτα στην αγορά της Ορτυγίας και μια στάση για αραντσίνι, επιβάλλεται.

Νότο

Μόλις πάτησα το πόδι μου στο Νότο, ένιωθα λες και σταμάτησε ο χρόνος. Αυτή η πόλη, στην ανατολική Σικελία, που ανοικοδομήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1693 και έγινε σύμβολο ανθεκτικότητας, είναι must στάση. Κατά μήκος της οδού Vittorio Emanuele βρίσκονται και τα πιο όμορφα κτήρια. Η «καρδιά» του Νότο, είναι εκεί όπου δεσπόζει ο Καθεδρικός Ναός του San Nicolò. Όταν θελήσεις να χαλαρώσεις, πήγαινε στο Caffé Sicilia, που είναι φημισμένο για τις γρανίτες με μπριός αλλά και τα κανόλι και ψηφίστηκε ως το καλύτερο ζαχαροπλαστείο-καφέ στην Ιταλία πριν από μερικά χρόνια. Εάν πεινάσεις πάλι, μπορείς να σταματήσεις στο εστιατόριο Modica di San Giovanni. Δίπλα στο Νότο, είναι η Μόντικα και η Ραγκούζα, και πίστεψέ με, εάν έχεις χρόνο χρειάζεται να τις επισκεφτείς.

Παλέρμο

Στη δυτική πλευρά της Σικελίας, βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσά της, το Παλέρμο (απέχει 3 ώρες οδικώς από την Κατάνια). Αυτή η πόλη ανοίγει την αγκαλιά της και σε ρουφάει απευθείας. Το Παλέρμο, είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών, όπου Έλληνες και Φοίνικες πολέμησαν κατά τη διάρκεια του 5ου και 6ου αιώνα, γι΄αυτό ακόμα και σήμερα συναντάς τις επιρροές διάφορων αρχαίων πολιτισμών. Στις must στάσεις, είναι ο Καθεδρικός Ναός του Παλέρμου, η εκκλησία της Santa Maria dell’Ammiraglio και φυσικά οι βοτανικοί κήποι του. Όσο για τη νυχτερινή ζωή; Απλώς, όταν πας δεν θα καταλάβεις πότε θα μπλεχτείς μαζί με τους ντόπιους και θα ξεκινήσεις να χορεύεις.

Τσεφαλού

Μία ώρα μακριά από το Παλέρμο, βρίσκεται το Τσεφαλού, μια μικρή πόλη που γεμίζει από τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες και η πιο όμορφη στάση στο ταξίδι μου στη Σικελία. Στο Τσεφαλού αισθάνεσαι ότι βιώνεις αυθεντική σιτσιλιάνικη εμπειρία. Η γοητεία του, έγκειται αφενός στο εκπληκτικό φυσικό τοπίο του, αλλά και στην πλούσια ιστορία του, που χρονολογείται από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων. Ο Νορμανδικός Καθεδρικός ναός του, είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής του τόπου και ένα τέλειο σημείο για να ξεκινήσεις την περιπέτειά σου. Ωστόσο, αν και μικρό σε μέγεθος, το Τσεφαλού έχει πολλά να σου προσφέρει όπως αμμώδεις παραλίες, γραφικά μεσαιωνικά δρομάκια γεμάτα όμορφα μαγαζιά, μέχρι κορυφαία εστιατόρια.

Σαν Βίτο Λο Κάπο

Ήλιος, θάλασσα, χαλάρωση. Όλα αυτά θα τα απολαύσεις στο Σαν Βίτο Λο Κάπο, αυτήν τη μικρή παραλιακή πόλη κοντά στο Τράπανι. Το μέρος είναι βγαλμένο από καρτ ποστάλ. Το κεντρικό τμήμα της περιοχής, είναι γεμάτο με γοητευτικά μαγαζάκια και μικρά εστιατόρια για pasta ή πίτσα, καθώς και θαλασσινά. Η κεντρική παραλία του, από την άλλη, έχει λευκή άμμο και γαλάζια νερά, οπότε το hype αξίζει για κάθε λόγο. Στα περίχωρα του Σαν Βίτο Λο Κάπο, θα βρεις και το Santa Margherita Bay, με μια υπέροχη παραλία για να απολαύσεις ένα ακόμα μπάνιο, εάν ο καιρός στο επιτρέπει.

Τράπανι

Τελευταία στάση στο δικό μου ταξίδι, πριν πάρω τον δρόμο της επιστροφής προς το αεροδρόμιο του Παλέρμο, ήταν το Τράπανι. Το Τράπανι απέχει δύο ώρες από το Παλέρμο και είναι μια πόλη πλούσια σε ιστορία και φυσική ομορφιά. Πόλη του αλατιού και του τόνου, το Τράπανι έχει εξελιχθεί από αρχαίο γεωργικό κέντρο σε σε ζωντανό, σύγχρονο μέρος. Εκτός από το να χαλαρώσεις στην παλιά πόλη και να περιπλανηθείς στα γραφικά σοκάκια της με τα ποίκιλλα καταστήματα και καφέ, το Τράπανι βρίσκεται πολύ κοντά και στα νησιά Egadi και αρχαίες πόλεις, όπως το Έρυξ (Erice). Εάν σε ενδιαφέρει να μάθεις για τη φημισμένη παραγωγή αλατιού του Τράπανι, τότε δεν έχεις παρά να επισκεφτείς και τα ορυχεία αλατιού της περιοχής.

Περίπου 40 λεπτά από το Τράπανι, βρίσκεται και το παλιό εργοστάσιο παραγωγής τόνου, Τονάρα Ντι Σκοπέλο (Tonnara di Scopello), στο ψαροχώρι Σκοπέλο, που σήμερα είναι κάτι ανάμεσα σε μουσείο, χώρος εκδηλώσεων και ξενοδοχείο. Με ένα μικρό αντίτιμο, μπορείς να μπεις, να απολαύσεις τη βουτιά σου στην υπέροχη παραλία που έχει μπροστά, αλλά και να ξεναγηθείς στον εσωτερικό χώρο, για να μάθεις περισσότερα για τους ψαράδες της περιοχής. Απλώς, καλύτερα να κάνεις κράτηση διαδικτυακά πριν πας.