UPDATE

Κόκκινο: Το ερωτικό και δυναμικό χρώμα που μεταμόρφωσε την τέχνη, τη μόδα και την ομορφιά


Ερασμία Αρβανιτά

22 Οκτωβρίου 2024

Κόκκινο: Το ερωτικό και δυναμικό χρώμα που μεταμόρφωσε την τέχνη, τη μόδα και την ομορφιά
IG@marilynmonroe
Το κόκκινο είναι το ένα και μοναδικό χρώμα που προκαλεί τόσους πολλούς συνειρμούς με έναν κοινό παρονομαστή: Τα έντονα συναισθήματα

Τι είναι αυτό που μας γοητεύει εδώ και αιώνες στο κόκκινο χρώμα; Η αδιαμφισβήτητη ικανότητά του να επιφέρει μια ενστικτώδη αντίδραση. Καλό και κακό, αγάπη και θυμός, εξουσία και κίνδυνος: Από τα βάθη της ιστορίας, το κόκκινο είναι το χρώμα που ενσαρκώνει ένα σύνθετο και αντικρουόμενο συναισθηματικό τοπίο. H διαρκής ελκυστικότητά του και η βαθιά επίδρασή του στα ανθρώπινα συναισθήματα και τη συμπεριφορά, το έχει μετατρέψει σε βασικό συστατικό της ζωής μας, που «γιορτάζεται» σε κάθε μορφή τέχνης, τη μόδα, τη βιομηχανία της ομορφιάς και το design. Ενδυναμώνει, εμπνέει και ενθαρρύνει για την αλλαγή.

Σύμβολο πολυτέλειας και δύναμης στον κόσμο στης μόδας

Το κόκκινο είναι το ένα και μοναδικό χρώμα που προκαλεί τόσους πολλούς συνειρμούς με έναν κοινό παρονομαστή: Τα έντονα συναισθήματα. Από τις πρώτες χρήσεις του ως βαφή σε υφάσματα και ρούχα από τους Αιγύπτιους, αποτελούσε ένα ισχυρό μέσο μη λεκτικής επικοινωνίας. Σήμερα, έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις τάσεις, γι’ αυτό και το σημάδι του στον κόσμο της μόδας, παραμένει ανεξίτηλο.

Jenny.Gr
Η Μέριλιν Μονρόε φορώντας το εμβληματικό κόκκινο φόρεμά της σε ένα πάρτι το 1953
Credits: IG@Marilyn Monroe

Συνώνυμο της αυτοπεποίθησης, της γοητείας, του κύρους και του πλούτου, κατά την περίοδο της Αναγέννησης τα κόκκινα ενδύματα απευθύνονταν στην ελίτ. Ο εκδημοκρατισμός τους ήρθε με την εισαγωγή και τη χρήση συνθετικών βαφών, όταν οι σχεδιαστές και το ευρύτερο κοινό στράφηκαν εκεί για να «χτίσουν» τη δύναμή τους. Με το κόκκινο χρώμα, επαναπροσδιόρισαν τα όρια, τους κανόνες, την αισθητική. Και αυτό το βλέπουμε παντού: Από το κλασσικό κόκκινο φόρεμα που έχει γίνει συνώνυμο της θηλυκότητας και της κομψότητας, μέχρι τον πρωταγωνιστικό ρόλο του συγκεκριμένου χρώματος σε πολιτιστικά φαινόμενα. Ένα εξ αυτών; Το «Κόκκινο Χαλί», που λατρεύουμε να σχολιάζουμε σε κάθε επίσημη τελετή, απονομή βραβείων ή μεγάλης πρεμιέρας. Εκεί, χρησιμοποιείται ως σύμβολο μεγαλοπρέπειας και παρά το γεγονός ότι καθιερώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, οι ρίζες του βρίσκονται στην Αρχαία Ελλάδα.

Jenny.Gr
Η Όντρεϊ Χέπμπορν φωτογραφίζεται από τον Ρίτσαρντ Άβεντον, το 1961
Credits IG@soaudreyhepburn

Η σημασία του κόκκινου στο beauty industry

Διαχρονικό, εμβληματικό, επαναστατικό. Το κόκκινο κραγιόν ήταν και είναι σύμβολο γοητείας. Για τη Φρίντα Κάλο, το κόκκινο συμβόλιζε πάντα την επανάσταση και τη φλογερή αγάπη, γι’ αυτό και η εμβληματική ζωγράφος σφράγιζε τις ερωτικές επιστολές της προς τους συντρόφους της με ένα φιλί από έντονο κόκκινο κραγιόν. Στη σύγχρονη ιστορία, έγινε σύμβολο φεμινισμού όταν το 1912 οι Σουφραζέτες βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης διαδηλώνοντας για τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου. Και τότε, η «δύναμή» του άρχισε να εξαπλώνεται σε κάθε άκρη του κόσμου. Ακόμα και σε αυτόν τον αιώνα, το κόκκινο κραγιόν ως πολιτική δήλωση εξακολουθεί να υπάρχει.

Jenny.Gr
Η Φρίντα Κάλο φορώντας έντονο κόκκινο κραγιόν
Credits IG@
fridakahlo

Στο σύγχρονο beauty industry, το κόκκινο κραγιόν έχει μετατραπεί σε ένα κλασικό στοιχείο, που ενσαρκώνει την εκλέπτυνση και την αυτοπεποίθηση. Παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο για να κάνει κάποιος ένα statement, και όχι άδικα, αφού σύμφωνα με την ψυχολογία το κόκκινο μπορεί να ενισχύσει την αυτοαντίληψη και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μας βλέπουν οι άλλοι. Πλέον, είναι ένα μεταμορφωτικό και εκφραστικό εργαλείο, επιτρέποντας σε κάθε άτομο να αναδείξει την ταυτότητά του μέσα από τις δυναμικές αποχρώσεις του.

Ένα χρώμα που μεταφέρει ισχυρά συναισθήματα

Πολιτισμικά, το κόκκινο είχε και θα έχει πάντα ποικίλες σημασίες. Γι΄αυτό και ο πλούσιος και πολύπλευρος χαρακτήρας του παρουσιάζεται και στην επιρροή του βαθιά στον κόσμο της τέχνης, ως «μούσα» για διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα. Από τους ζωηρούς, συναισθηματικούς καμβάδες των εξπρεσιονιστών, μέχρι τις παθιασμένες δημιουργίες της ρομαντικής εποχής, το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιείται συχνά για να προκαλέσει και να αναδείξει ισχυρά συναισθήματα. Σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Αρνί Ματίς και ο Μαρκ Ρόθκο αξιοποίησαν την έντασή του με μια μοναδικότητα που πυροδοτεί έμπνευση.

Jenny.Gr
«The Dessert: Harmony in Red» (1908), ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες του Ανρί Ματίς
Credits: IG@Aurelius Studios

Το κόκκινο συμβολίζει τα πάντα και η αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητά του ως εργαλείο έκφρασης επεκτείνεται και στο interior design, όπου έχει τη δύναμη να ενεργοποιεί και να αναζωογονεί τους χώρους. Ο ψυχολογικός αντίκτυπός του, ωστόσο, ποικίλλει ανάλογα με την απόχρωσή του: Το βαθύτερο κόκκινο μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής, ενώ το φωτεινότερο κόκκινο να αναζωογονήσει έναν χώρο. Έτσι, ενώ το κόκκινο τείνει να αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και να διεγείρει τη συζήτηση σε έναν χώρο, η υπερβολική χρήση του μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα άγχους ή ανησυχίας.

H μαγεία του πιο ερωτικού και δυναμικού χρώματος, του κόκκινου, επηρέασε, επηρεάζει και θα επηρεάζει κάθε μορφή τέχνης, επαναπροσδιορίζοντας τα όρια. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα αγαπημένα χρώματα των ανθρώπων και μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί.

Advertorial