UPDATE

H Σουηδία γίνεται ξανά πρότυπο - Επιτρέπει τη μεταφορά γονικής άδειας σε παππούδες/γιαγιάδες επί πληρωμή


Άννα Καντζηλιέρη

1 Οκτωβρίου 2024

H Σουηδία γίνεται ξανά πρότυπο - Επιτρέπει τη μεταφορά γονικής άδειας σε παππούδες/γιαγιάδες επί πληρωμή
Freepik
Η Σουηδία αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών της και με τον νέο νόμο, βοηθάει αποτελεσματικά όλους τους νέους γονείς

Η Σουηδία πρωτοστατεί ξανά! Η σκανδιναβική χώρα φημίζεται για τους νόμους και τις πρακτικές που ακολουθεί, φέρνοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ευδαιμονία, τη διευκόλυνση της καθημερινότητας και την καλή ψυχική υγεία των πολιτών της. Στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας, λοιπόν, δίνει το δικαίωμα στους γονείς να μεταφέρουν την άδεια μητρότητας/πατρότητας σε παππούδες και γιαγιάδες, οι οποίοι θα τη λαμβάνουν επί πληρωμή.

Ναι, ναι καλά διάβασες. Το 2024, η Σουηδία έχει μια αλματώδη ανάπτυξη, αφού οι πρακτικές που ακολουθεί και οι νόμοι που θεσπίζει στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Να θυμίσουμε, πως πίσω στο 1974, αυτή η σκανδιναβική χώρα ήταν η πρώτη που εισήγαγε την πατρική άδεια, επιτρέποντας στους μπαμπάδες να είναι κοντά στα παιδιά τους, όποτε τα χρειάζονται. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, η κυβέρνηση επιτρέπει τη μεταφορά της γονικής άδειας σε συγγενείς και φίλους, που δεν είναι οι νόμιμοι κηδεμόνες τους.

Η Σουηδία στο πλευρό των πολιτών που γίνονται γονείς

Η εν λόγω μεταρρύθμιση τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2024 και πολλοί είναι οι πολίτες που έχουν ανακουφιστεί, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους και αποκτώντας μια ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Με αυτό το μέτρο παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στις οικογένειες, ενώ συγχρόνως μειώνονται το άγχος, η πίεση και το στρες.

Jenny.Gr
Freepik

Σύμφωνα με τον νόμο, οι γονείς μπορούν να μεταφέρουν ως και 45 ημέρες άδειας επί πληρωμή, ενώ οι μονογονεϊκές οικογένειες ως και 90 ημέρες επί πληρωμή για κάθε παιδί. «Στόχος του νέου νόμου είναι να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερες ευκαιρίες στους γονείς και να διευκολύνει τον συνδυασμό της οικογένειας με την επαγγελματική ζωή. Επιπλέον, η νέα μεταρρύθμιση δίνει περισσότερες ευκαιρίες, για παράδειγμα, σε άγαμους κηδεμόνες και επίσης καθιστά διαθέσιμη τη γονική άδεια σε μια μεγαλύτερη ποικιλία τύπων οικογένειας, που είναι πιθανό να προάγει την ισότητα των φύλων», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Κι ενώ οι περισσότεροι γονείς είναι ενθουσιασμένοι με τη θέσπιση του νέου νόμου και απολαμβάνουν αυτή την ισορροπία που υπάρχει στη ζωή τους, νιώθοντας δημιουργικοί, υπάρχει και η μερίδα εκείνων που τον επικρίνει. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για «σύστημα νταντάδων», αφού οι γονείς απομακρύνονται από την ανατροφή του παιδιού τους κι όλο το βάρος πέφτει σε κάποιον τρίτο, χάνοντας τον έλεγχο.

Jenny.Gr
Freepik

Να σημειωθεί, πως από την 1η Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, 1.456 γονείς μετέφεραν ημέρες άδειας σε κάποιον κηδεμόνα, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις.