GREEN

Η πόλη με τον πιο καθαρό αέρα στην Ευρώπη – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα


JTeam

10 Σεπτεμβρίου 2024

Η πόλη με τον πιο καθαρό αέρα στην Ευρώπη – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα
Unsplash/Raphael Andres
Αυτή η πόλη έχει ακολουθήσει πολιτικές για τη μείωση της ρύπανσης

Σε 13 ανέρχονται οι πόλεις με τον πιο καθαρό αέρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα του προγράμματος καταγραφής της ποιότητας του αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις έδειξαν πως μόνο αυτές οι πόλεις είχαν χαμηλές συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων, χαμηλότερες από το όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Δυστυχώς, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι, ενώ οι πολιτικές για τη μείωση της ρύπανσης έχουν βελτιώσει την ποιότητα του αέρα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, πολλοί κάτοικοι ευρωπαϊκών πόλεων εκτίθενται σε μη ασφαλή επίπεδα. Ενδεικτικά, τρεις στους τέσσερις ανθρώπους ζουν σε αστικές περιοχές και οι περισσότεροι από αυτούς εκτίθενται σε μη ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης με τις πόλεις με τον πιο καθαρό αέρα, βρίσκεται η Ουψάλα, μια πόλη στη Σουηδία που απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από τη Στοκχόλμη. Είναι αρκετά μικρή, οπότε μπορείς να τη γνωρίσεις και να τη γυρίσεις απλώς με τα πόδια ή το ποδήλατο. Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ακόμα μια πόλη στη Σουηδία, η Ουμέα, με την πόλη Φάρο, στην Πορτογαλία, να είναι στην τρίτη θέση.

Jenny.Gr
Unsplash

Με βάση τα δεδομένα, μόνο έξι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πόλεις με μακροχρόνια ρύπανση από μικροσωματίδια κάτω από αυτό το όριο - η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Εσθονία και η Νορβηγία. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η πόλη της Κροατίας, Σλαβόνσκι Μπροντ, είχε τα χειρότερα επίπεδα ρύπανσης του αέρα, ενώ η πόλη Νόβι Σαζ, στην Πολωνία, ήταν η δεύτερη πιο μολυσμένη. Η Αθήνα, βρίσκεται στη 270η θέση της κατάταξης.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.