UPDATE

Joker: Folie À Deux: Ένα σαρωτικό, τολμηρό και σκοτεινό σίκουελ που θα το εκτιμήσουν λίγοι


Δήμητρα Πραντάλου

2 Οκτωβρίου 2024

Joker: Folie À Deux: Ένα σαρωτικό, τολμηρό και σκοτεινό σίκουελ που θα το εκτιμήσουν λίγοι
Imdb
Είδαμε το δεύτερο μέρος του Joker και ξετυλίγουμε τις σκέψεις μας χωρίς spoilers

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη ταινία Joker, που χάρισε στον Χοακίν Φίνιξ το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου για την υποδειγματική υποκριτική του, και έριξε το spotlight στον Τοντ Φίλιπς, το πολυαναμενόμενο δεύτερο μέρος είναι επιτέλους εδώ. Το Joker: Folie À Deux ήταν όπως έπρεπε: σκοτεινό, σαρωτικό και ντυμένο ξανά από την απίστευτη μουσική της Χίλντουρ Γκουντναντότιρ, αν και προσωπικά θα ήθελα περισσότερη δόση.

Το Joker: Folie À Deux είναι μια άρτια σκηνοθετική ταινία, δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο άλλωστε, και με καταπληκτικές ερμηνείες, αλλά στο σύνολό της, δεν θα αρέσει σε όλους, όπως συνέβη με την πρώτη. Ο Τοντ Φίλιπς έχοντας έναν θησαυρό στα χέρια του, έπαιξε ένα χαρτί που ενέχει μεγάλο ρίσκο. Σε αντίθεση με την πρώτη ταινία, εδώ τα πράγματα διαφέρουν, αφού πλέον υπάρχει η προσθήκη του μιούζικαλ στοιχείου. Είναι κι αυτό που έφερε και τις χλιαρές κριτικές στο Φεστιβάλ Καννών.

Αν όμως αφήσουμε στην άκρη το μιούζικαλ, που είναι απόλυτα κατανοητό να μην αρέσει σε όλους, η συνέχεια του Joker δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική. Και θα εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ.

Jenny.Gr

Στο μυαλό του Joker

Η συνέχεια του Joker βρίσκει τον σκελετωμένο Άρθουρ Φλεκ, μετά τις πέντε δολοφονίες (έξι για εμάς που γνωρίζουμε) που διέπραξε, στο σωφρονιστικό ίδρυμα Arkham Asylum. Δεν είναι μόνος. Μαζί του έχει την μισή Αμερική να τον αντιμετωπίζει ως ήρωα, όπως συχνά φροντίζει να «βαφτίζει» τέτοιες προσωπικότητες, αλλά και την δικηγόρο του Μαριάν Στιούαρτ, η οποία ζητά να πάει ο πελάτης της σε δίκη, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος λόγω ψυχικής υγείας και διχασμένης προσωπικότητας.

Δεν ήταν ο Άρθουρ Φλεκ εκείνος που διέπραξε τις δολοφονίες, αλλά η περσόνα που είχε πλάσει στο μυαλό του, αυτή του Joker. Αυτή είναι η υπερασπιστική γραμμή που θέλει να ακολουθήσει, η δικηγόρος. Στον αντίποδα, ο εισαγγελέας της Γκόθαμ, θέλει να του επιβάλλει θανατική ποινή. Όσο ο ίδιος συγκεντρώνει όλα τα φώτα πάνω του, προκαλώντας διχασμό στην κοινή γνώμη, ο Φλεκ γνωρίζει την Λι στο ίδρυμα και την ερωτεύεται. Η Λι έχει μια δόση τρέλας, εξίσου τον ερωτεύεται και μοναδικός σκοπός της είναι να συνεχίσει ο Joker να αποτελεί έναν ήρωα για τον κόσμο.

Αυτός ο έρωτας μελοποιήθηκε στο μυαλό του Φλεκ και ταξίδεψε σε ένα μέρος γεμάτο ψευδαισθήσεις όπου και οι δύο τον απολαμβάνουν όπως θα ήθελαν. Το βασικό πρόβλημα, είναι πως η Λι έχει ερωτευτεί τον Joker και όχι τον Άρθουρ Φλεκ. Αλλά, that’s life folks.

Jenny.Gr

Γιατί δεν θα αρέσει σε όλους;

Και πάμε στο ζουμί της ταινίας Joker. Το μιούζικαλ δεν φαίνεται να έχει ενθουσιάσει όσους την έχουν δει μέχρι στιγμής. Και η αλήθεια είναι πως ήταν υπερβολικά πολύ. Σε πολλές σκηνές που η ταινία όδευε προς κορύφωση, έσβηνε από τραγούδι και χορό. Έχω την εντύπωση πως ο Τοντ Φίλιπς ήθελε να δοκιμάσει το κάτι διαφορετικό, δίνοντας ηχόχρωμα σε μία δίκη που μπορεί να ήταν έτσι κι αλλιώς μονότονη.

Όμως αξίζει να σημειωθεί πως ο Χοακίν Φίνιξ, έδωσε μια άλλη διάσταση στον Joker, έχοντας πια την άνεση. Πιο τρομακτικός σε αρκετές στιγμές από την πρώτη ταινία, χαρίζει ένα ερμηνευτικό και τραγουδιστικό σόλο που αν μη τι άλλο του βγάζεις το καπέλο. Κυρίως στην σκηνή που τραγουδά το Ne me Quitte pas. Από την άλλη, ο Τοντ Φίλιπς δεν εκμεταλλεύτηκε το γερό του χαρτί, την Lady Gaga. Η Gaga είναι εξαιρετική στον ρόλο της Λι, αλλά δυστυχώς ο Τοντ Φίλιπς είχε μικρό ταβάνι για εκείνη. Παρ΄όλα αυτά κατάφερε και πάλι να κλέψει τις εντυπώσεις και καμία εντύπωση δεν θα μου κάνει αν επιστρέψει ως Χάρλεϊ Κουίν στο μέλλον.

Εν κατακλείδι, σίγουρα μένουν ανολοκλήρωτα κάποια πράγματα στο Joker, όμως δεν χρειάζεται όλα να έχουν κάποιο νόημα. Εκτός κι αν ο Τοντ Φίλιπς έχει βλέψεις να επιστρέψει ξανά στο μέλλον. Ίδωμεν.

Το Joker από σήμερα θα είναι διαθέσιμο στους κινηματογράφους, από την Tanweer.