UPDATE

Το Ιράν θα ανοίξει «κλινική ψυχικής υγείας» για τις γυναίκες που αρνούνται να φορέσουν χιτζάμπ


JTeam

14 Νοεμβρίου 2024

Ιράν γυναίκες
Unsplash
Στο Ιράν, γυναίκες που αρνούνται να φορέσουν χιτζάμπ θεωρούνται ψυχικά άρρωστες

Η Αρεζού Καβάρι ήταν 16 ετών. Απειλήθηκε με αποβολή από το σχολείο της επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ. Λίγο αργότερα, έδωσε τέλος στη ζωή της. Αυτοκτόνησε μετά από αδυσώπητη παρενόχληση από τον διευθυντή της για το χιτζάμπ. Μέρες πριν, η Αχό Νταργιαέι έβγαλε τα ρούχα της, κυκλοφόρησε στους δρόμους του Πανεπιστημίου Αζάντ της Τεχεράνης μόνο με τα εσώρουχα και φώναξε για όσα την «πνίγουν» και για όσα αναγκάζεται εκείνη και κάθε γυναίκα στο Ιράν να υπομένει. Διαμαρτυρήθηκε από απόγνωση. Συνελήφθη από τις αρχές και κακοποιήθηκε βάναυσα.

Σήμερα, ακόμα μια θλιβερή είδηση έρχεται από το Ιράν. Οι γυναίκες που αρνούνται να φορέσουν χιτζάμπ θα υποβάλλονται σε θεραπεία σε μια εξειδικευμένη κλινική ψυχική υγείας στην Τεχεράνη. Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Guardian, η κλινική θα ονομάζεται «Κλινική για την Απομάκρυνση της Χιτζάμπ». Ο Μεχρί Ταλέμπι Νταρεστανί, θα διευθύνει το κέντρο και σε δηλώσεις του είπε ότι στην κλινική θα παρέχεται «επιστημονική και ψυχολογική θεραπεία για την αφαίρεση του χιτζάμπ, ειδικά για την εφηβική γενιά, τις νέες ενήλικες και τις γυναίκες που αναζητούν κοινωνική και ισλαμική ταυτότητα». Η κλινική, θα εποπτεύεται από το Αρχηγείο του Ιράν για την Αποκατάσταση του Καλού και την Απαγόρευση του Κακού, τον κυβερνητικό οργανισμό που είναι επιφορτισμένος με την τήρηση αυστηρών θρησκευτικών κανόνων σε ολόκληρη την κοινωνία.

Στο Ιράν, όσες γυναίκες αρνούνται να φορέσουν χιτζάμπ θεωρούνται ψυχικά άρρωστες. Στο Ιράν, οι γυναίκες απομακρύνονται από την κοινωνία επειδή δεν συμμορφώνονται με την κυρίαρχη ιδεολογία. Στο Ιράν, οι γυναίκες δεν έχουν επιλογή.

«Είναι ντροπή»

Η Ιρανή δημοσιογράφος Σίμα Σάμπετ, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η απόφαση της Τεχεράνης είναι ντροπιαστική. «Η ιδέα της ίδρυσης κλινικών για τη "θεραπεία" των αποκαλυμμένων γυναικών είναι ανατριχιαστική». Ο Ιρανός δικηγόρος Χοσείν Ραεσί, τόνισε ότι η ιδέα της δημιουργίας κλινικής για τη θεραπεία γυναικών που δεν συμμορφώνονται με τους νόμους περί χιτζάμπ δεν είναι «ούτε ισλαμική ούτε ευθυγραμμισμένη με την ιρανική νομοθεσία».

Σύμφωνα με τον Telegraph, την περασμένη χρονιά, τέσσερις ιρανικές ψυχιατρικές ενώσεις εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία καταδίκασαν τον συστηματικό χαρακτηρισμό των γυναικών που δεν φορούν χιτζάμπ από την κυβέρνηση ως «ψυχικά ασθενείς». Τον Μάρτιο, η Διεθνής Αμνηστία, κατηγόρησε την ιρανική κυβέρνηση για τη συστηματική καταπίεση των γυναικών μέσω των νόμων σχετικά με το χιτζάμπ.

Η Νταϊάνα Ελθαχάγουι, διευθύντρια της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε: «Σε μια μοχθηρή προσπάθεια να κάμψουν την αντίσταση στην υποχρεωτική μανδύα μετά την εξέγερση "Γυναίκα Ζωή Ελευθερία", οι αρχές του Ιράν τρομοκρατούν τις γυναίκες και τα κορίτσια, υποβάλλοντάς τες σε συνεχή παρακολούθηση και αστυνόμευση, διαταράσσοντας την καθημερινή τους ζωή και προκαλώντας τους τεράστια ψυχική δυσφορία».