UPDATE

Γυναίκες που συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν για επαιτεία, μιλούν για βιασμούς και δολοφονίες στις φυλακές του Αφγανιστάν


JTeam

2 Δεκεμβρίου 2024

Γυναίκες που συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν για επαιτεία, μιλούν για βιασμούς και δολοφονίες στις φυλακές του Αφγανιστάν
Unsplash/ أخٌ‌في‌الله
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, τον Μάιο οι Ταλιμπάν προχώρησαν στην ψηφοφορία νέων νόμων που απαγορεύουν στους «υγιείς ανθρώπους» να ζητιανεύουν στους δρόμους

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν από το 2021. Και από τότε, οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί σχεδόν από κάθε αμειβόμενη εργασία, ενώ ζουν κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης. Έχουν αναγκαστεί να ζητιανεύουν στους δρόμους για χρήματα και τροφή για τα παιδιά τους, προκειμένου να καταφέρουν να ζήσουν. Οι Ταλιμπάν τις συνέλαβαν για επαιτεία, τις κακοποίησαν σωματικά και σεξουαλικά και τις βασάνισαν κατά την κράτησή τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, τον Μάιο οι Ταλιμπάν προχώρησαν στην ψηφοφορία νέων νόμων που απαγορεύουν στους «υγιείς ανθρώπους» να ζητιανεύουν στους δρόμους, αν έχουν πάνω τους αρκετά χρήματα για να πληρώσουν το φαγητό μίας ημέρας. Συστάθηκε επιτροπή για την καταγραφή των επαιτών και την κατηγοριοποίησή τους ως «επαγγελματίες», «άπορους» ή «οργανωμένους», η οποία περιλαμβάνει τη λήψη βιομετρικών στοιχείων και δακτυλικών αποτυπωμάτων. Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ταλιμπάν, σχεδόν 60.000 ζητιάνοι έχουν ήδη «μαζευτεί» μόνο στην Καμπούλ.

Η ιστορία της Ζάχρα και της Παρβάνα

Η Ζάχρα (το όνομα έχει αλλάξει για να προστατευτεί η ταυτότητά της), μια γυναίκα 32 ετών και μητέρα τριών παιδιών, τόνισε με βάση το ρεπορτάζ ότι αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Καμπούλ και να ζητιανεύσει στους δρόμους. Ο σύζυγός της, εξαφανίστηκε μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Πήγα στον δημοτικό σύμβουλο της γειτονιάς και του είπα ότι είμαι χήρα, ζητώντας βοήθεια για να ταΐσω τα τρία μου παιδιά. Είπε ότι δεν υπήρχε βοήθεια και μου είπε να καθίσω δίπλα στον φούρνο και ίσως κάποιος μου δώσει κάτι», τόνισε. «Ένα αυτοκίνητο των Ταλιμπάν σταμάτησε κοντά στον φούρνο. Πήραν τον γιο μου με τη βία και μου είπαν να μπω στο όχημα». Για τρεις ημέρες βρισκόταν σε μια φυλακή των Ταλιμπάν, όπου αρχικά την υποχρέωσαν να μαγειρεύει, να καθαρίζει και να πλένει ρούχα για τους άνδρες που εργάζονταν εκεί. Έπειτα της είπαν ότι θα της πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα και θα καταγράψουν τα βιομετρικά της στοιχεία. Όταν αντιστάθηκε, τη χτύπησαν μέχρι που έμεινε αναίσθητη και τη βίασαν. «Από τότε που αφέθηκα ελεύθερη έχω σκεφτεί αρκετές φορές να βάλω τέλος στη ζωή μου, αλλά τα παιδιά μου με συγκρατούν».

Μια άλλη γυναίκα, η Παρβάνα (το όνομά της έχει αλλαχθεί), υποστήριξε ότι συνελήφθη ενώ ζητιάνευε στην Καμπούλ τον Οκτώβριο μαζί με την τετράχρονη κόρη της. Μεταφέρθηκε στη φυλακή Badam Bagh και κρατήθηκε για 15 ημέρες. «Μας έλεγαν στις γυναίκες γιατί δεν παντρευόμαστε, μας χτυπούσαν και μας έβαζαν να καθαρίζουμε και να πλένουμε πιάτα». Η ίδια, μαζί με άλλες δύο γυναίκες, βιάστηκε κατά τη διάρκεια της κράτησης και ότι η επίθεση αυτή την είχε τραυματίσει και της προκάλεσε κατάθλιψη.

Κακοποίηση παιδιών μέσα στις φυλακές

Εκτός από τις πολλαπλές αναφορές για βιασμούς και βασανιστήρια γυναικών, πρώην κρατούμενες σε φυλακές στο Αφγανιστάν δήλωσαν στο πρακτορείο Zan Times ότι έγιναν μάρτυρες της κακοποίησης μικρών παιδιών στη φυλακή, με μια γυναίκα να ισχυρίζεται ότι δύο παιδιά ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου όσο ήταν υπό κράτηση. «Κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει», είπε. «Αν μιλούσαμε, μας χτυπούσαν και μας αποκαλούσαν ξεδιάντροπες. Το να βλέπω αυτά τα παιδιά να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου είναι κάτι που δε θα ξεχάσω ποτέ».