UPDATE

Ιράν: Τι γνωρίζουμε για τον σκληρό νόμο «αγνότητας» για γυναίκες και άντρες


JTeam

5 Δεκεμβρίου 2024

Ιράν
Unsplash/Amir Arabshahi
Ο νέος νόμος, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Φρουρών, και αναμένεται να υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας

Έχουν περάσει μόλις λίγες μέρες από όταν σε κάθε ξένο μέσο διαβάζαμε ότι στο Ιράν, οι γυναίκες που αρνούνται να φορέσουν χιτζάμπ θα υποβάλλονται σε θεραπεία σε μια εξειδικευμένη κλινική ψυχικής υγείας στην Τεχεράνη, καθώς θα θεωρούνται ψυχικά άρρωστες. Τώρα, το κοινοβούλιο του Ιράν θέσπισε έναν νέο σκληρό νόμο, τον «νόμο περί αγνότητας και χιτζάμπ», αυστηροποιώντας σημαντικά τους ήδη υφιστάμενους περιορισμούς στο ντύσιμο.

Ο νέος νόμος, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Φρουρών, και αναμένεται να υπογραφεί από τον πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκγιάν για να τεθεί σε ισχύ στις 13 Δεκεμβρίου. Όταν θα εφαρμοστεί, ο νόμος θα ξεκινήσει μια τριετή δοκιμή, από μια σειρά πολιτικών που θα επιβάλλουν νέες, σκληρότερες ποινές για παραβιάσεις σχετικά με το χιτζάμπ και ακατάλληλη ενδυμασία τόσο από τις γυναίκες όσο και από τους άντρες. Βάσει του νόσμου, το «ακατάλληλο ντύσιμο» ορίζεται με διάφορους τρόπους, που κυμαίνονται από το απρεπές ντύσιμο μέχρι τη λανθασμένη χρήση του χιτζάμπ. Για τις γυναίκες, αυτό περιλαμβάνει το να φορούν στενά ρούχα και ρούχα που εκθέτουν το σώμα κάτω από το λαιμό, πάνω από τους αστραγάλους και πάνω από τους πήχεις. Για τους άνδρες απαγορεύεται οποιαδήποτε έκθεση δέρματος κάτω από το στήθος και πάνω από τα γόνατα, καθώς και τους ώμους.

Όπως διαβάζουμε στο CNN, ο νόμος θα εισάγει επίσης ένα σύστημα προστίμων, περιορισμών και οικονομικών κυρώσεων, ακόμα και για αρχικές παραβάσεις. Οι πολλαπλές παραβιάσεις θα επιφέρουν τιμωρίες όπως ποινές φυλάκισης, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και περιορισμούς σχετικά με την οδήγηση, την ανανέωση διαβατηρίου, ακόμα και την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι ποινές δεν είναι το μοναδικό ζοφερό κομμάτι του νέου νόμου. Πλάνα από κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας και από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες θα χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό παραβατών, με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Όσες επιχειρήσεις δεν τηρούν τους κανόνες, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με αυστηρά πρόστιμα και ποινές.

Από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι γυναίκες στο Ιράν υποχρεούνται να καλύπτουν τα μαλλιά τους δημόσια. Αλλά, πλέον, όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να μην το κάνουν. Επιλέγουν να επαναστατούν, επιλέγουν να μη να φορούν χιτζάμπ, ειδικά μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμίνι, της 22χρονης που είχε συλληφθεί επειδή παραβίασε την αυστηρή ενδυματολογική νομοθεσία της χώρας. Περισσότερα από δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της, και παρά τις αυξημένες απειλές και πρόσθετες κάμερες ασφαλείας στις πόλεις, οι γυναίκες, πια, δεν συμβιβάζονται.